Nedjelja, 22 Listopad 2023 13:28

ŠTO SU REKLI GOSTI UZ DAN OPĆINE KONAVLE...

ŠTO SU REKLI GOSTI UZ DAN OPĆINE KONAVLE... Foto: Općina Konavle

Zadovoljstvo je čuti što je napravljeno u Konavlima. Osim projekata koje je načelnik spomenuo ja ću istaknuti posebno tri. Drago mi je da u brojnim tim projektima sudjeluje i Županija, a provode se u suradnji s Vladom – to su nova škola u Cavtatu, komasacija Konavoskog polja i brza cesta od čvora Osojnik do Zračne luke Dubrovnik. - rekao je župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić u govoru uz Dan Općine Konavle nakon što je načelnik Božo Lasić pobrojao projekte. Župan je dodao i kako je na nacionalnoj razini nabavka borbenih zrakoplova Rafale jasna poruka.

- Pogotovo onima koji i dalje posežu za dubrovačkim velikanima i prostorima i koji ništa nisu naučili iz 90-ih, a to je da se okanu ćorava posla i da nikad neće staviti niti nogu niti šapu na ovaj ili bilo koji drugi dio hrvatskog prostora. - kazao je župan Dobroslavić.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je kako Konavle imaju punu potporu Vlade i ministarstava u provođenju projekata.

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica je kazala kako se u svom poslu trenutno bavi „malo globalnijim temama”, no napomenula je kako je sva politika ipak lokalna.

- Možemo mi balansirati svijet, ali na kraju se sve svede na Mehanizam za oporavak i otpornost koji je proizašao iz pandemije COVID-a. Iz tih novaca došla su sredstva za OŠ Cavtat. - rekla je Šuica te dodala kako je stasala u Čilipima svirajući tamburicu u nošnji.

- Mogu ja iz Konavala, ali Konavle iz mene nikada. - poručila je Šuica.

Dubrovački gradonačelnik i saborski zastupnik Mato Franković, ovom prilikom i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, kazao je kako je načelnik Lasić rekao sjajnu stvar, a da „obnašati dužnost gradonačelnika ili načelnika znači svaki dan biti kriv za nešto”.

- To je izazov, ali je i posebna čast. Riješiš jedno, čeka te drugo, i tako svaki dan iznova. Izgraditi jednu školu je nešto što se ostavlja za budućnost i buduće generacije. Vrijeme je skoro predizborno pa će netko reći da puno pričamo, a reći ću vam da je prije desetak dana bila ceremonija prepoznavanja najboljim gradovima i općinama. Bilo je zanimljivo kako su svi gradonačelnici, načelnici i župani, svi redom na tom skupu, bez obzira iz koje stranke dolazili, rekli kako nikad dosad nisu imali suradnju s Vladom kakvu imaju danas. Grade se škole, vrtići, ceste, kanalizacijski sustavi, vodoopskrbni sustavi, sve to se danas gradi diljem Republike Hrvatske. - kazao je Franković te dodao kako se Hrvatska konačno ravnomjerno razvija.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, potpredsjednik Vlade te u ovoj prigodi izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Branko Bačić čestitao je načelniku Lasiću na svim uspjesima.

- Konavle su mjesto poželjno za življenje. Taj stav ne dijelim samo ja koji ovdje često dolazim ovdje nego svi ostali. To je mjesto prepoznato u Hrvatskoj gdje se može lijepo i dobro živjeti. Kad govorimo o poslijeratnoj obnovi su Konavle bile prve, bile su primjer. OŠ Cavtat je prva škola koja se oslonila na MPO. Konavle su prve i kad govorimo o komasaciji, a u 30 godina naše samostalnosti nije napravljena nijedna. - izjavio je Bačić te istaknuo kako načelnika Lasića izuzetno cijene svi koji s njime surađuju.

- Velika je čast što si upravo ti predsjednik Hrvatske zajednice općina. - rekao je Bačić.