lausnekretninebanner

Srijeda, 04 Studeni 2020 14:39

Što zapravo znači nova Uzinićeva funkcija riječkog nadbiskupa koadjutora...

Piše:

Papa Franjo imenovao je dubrovačkog biskupa Matu Uzinića nadbiskupom koadjutorom riječke nadbiksupije, a što bi zapravo trebalo značiti da će u konačnici, odnosno kad za to dođe vrijeme naslijediti riječkog nadbiskupa monisnjora Ivana Devčića.

Služba biskupa koadjutora inače je dvostruka. Prema njoj monsinjor Uzinić trebao bi nadbiskupu Devčiću pomagati u upravljanju riječkom nadbiskupijom, ali ga i zamjenjivati na dužnosti, ukoliko je Devčić odsutan ili iz nekog drugog razloga spriječen obavljati određene zadaće. Nadbiskup koadjutor u pravilu preuzima i službu generalnog vikara.

Imenovanjem dubrovačkog biskupa Mate Uzinića nadbiskupom koadjutorom podrazumijeva i pravo da naslijedi aktualnog nadbiskupa riječke nadbiskupije Ivana Devčića, ali tek u slučaju kad on prestane biti dijecezanski nadbiskup.

Naime, vrijeme koje će kao nadbiskup koadjutor Uzinić provesti uz riječkog nadbiskupa Devčića zapravo će mu služiti za bolje upoznavanje biskupije nad kojem će u dogledno vrijeme preuzeti upravljanje.

Monsinjor Ivan Devčić riječki je nadbiskup i mitropolit već punih 20 godina, a na tu ga je dužnost imenovao Papa Ivan Pavao II.

Monsinjora Matu Uzinića prije nepunih deset godina, odnosno krajem siječnja 2011. dubrovačkim biskupom imenovao je papa Benedikt XVI.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020