Utorak, 10 Svi 2022 15:22

Stožer civilne zaštite Grada Dubrovnika održao sastanak uoči nadolazeće turističke sezone

Sastanak Stožera CZ Grada Dubrovnika Sastanak Stožera CZ Grada Dubrovnika Foto: Grad Dubrovnik

Uoči nadolazeće turističke sezone, u prostorijama JVP Dubrovački vatrogasci danas je održan sastanak Stožera civilne zaštite Grada Dubrovnika na temu pripreme, održavanja spremnosti i djelovanja operativnih snaga i žurnih službi u ljetnim mjesecima. Sastanku je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Dživo Brčić.
 
Načelnik stožera civilne zaštite Stijepko Krilanović u ovoj je prilici svim sudionicima sastanka predstavio mjere i aktivnosti  u pogledu veće sigurnosti posjetitelja i gostiju, zaštite od požara i pružanja potpore zdravstvenom sustavu u svrhu organizacije punktova za provođenje cijepljenja protiv bolesti COVID–19. Nadalje, načelnik Krilanović osvrnuo se i na potrebu osiguravanja uvjeta (funkcionalnost i spremnost objekata) u slučajevima velikih nesreća ili katastrofa te na ažurnost i uključenost operativnih snaga u kontekstu zbrinjavanja turista u nenadanim okolnostima.

stozercz dubrovnik2 100522Sastanak Stožera. Foto: Grad Dubrovnik

Na današnjem sastanku razgovaralo se o dosadašnjim aktivnostima vezanim za europski projekt E-CITIJENS putem kojeg je Grad Dubrovnik nabavio vrijednu opremu za potrebe civilne zaštite - set seizmičkog uređaja s video kamerom za pretrage iz ruševina te šatore na napuhivanje. Oprema je nabavljena u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa, točnije u slučaju potresa. 
 
Također, prezentirane su i ostale aktivnosti europskog projekta u sklopu kojeg su održane edukacije za građane i djecu na temu izvanrednih situacija odnosno pravovremenog i pravilnog postupanja za vrijeme potresa. Vrijedi spomenuti kako se trenutno u okviru projekta provodi testiranje i analiziranje platforme putem kojeg bi građani koristeći društvene mreže doprinijeli u ranoj detekciji i potencijalnoj prevenciji prirodnih i antropogenih ugroza koje bi u konačnici mogle biti od iznimne koristi svim hitnim i žurnim službama.
 
Projekt E-CITIJENS je financiran u sklopu prioritetne osi 2: Sigurnost i otpornost, programa INTERREG Italija-Hrvatska, a traje do 30. lipnja 2022. godine. Naime, završna konferencija projekta održati će se u Dubrovniku u lipnju ove godine.
 
Uz Grad Dubrovnik projektni partneri su: Regija Molise (IT), Splitsko – dalmatinska županija (HR), Regija Veneto (IT), Sveučilište u Splitu – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije (HR), EEIG EURelations (IT), Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni (IT), Općina Pescara (IT), Jadransko Jonska Euroregija (HR) i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA (HR).
 
Ukupan proračun projekta iznosi 2.846.100 eura, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 133.150 eura te je u 85 -postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske Unije.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019