Petak, 20 Listopad 2023 03:19

STRADUN PROGLAŠEN „BLAGOM EUROPSKE FILMSKE KULTURE”

Otkrivanje ploče u Luži Otkrivanje ploče u Luži Foto: Grad Dubrovnik

Stradun je i službeno proglašen „Blagom europske filmske kulture”. Tim je povodom u Luži u četvrtak održana prigodna svečanost kojoj su nazočili gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, ravnatelj ustanove u kulturi Kinematografi Dubrovnik Nikša Konsuo te član Europske filmske akademije, ugledni hrvatski filmski producent Boris T. Matić, koji je i službeno u Dubrovnik donio ploču te je ona postavljena u prostoru Luže.

Naime, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) još je u rujnu prošle godine objavio da Europska filmska akademija pokreće novi odjel za baštinu te kako se tom prigodom 22 nova mjesta dodaju na popis „Blaga europske filmske kulture”, a među njima je i dubrovački Stradun, čime se na tom popisu našlo ukupno 41 mjesto.

Gradonačelnik Mato Franković u svom se obraćanju zahvalio Akademiji na ovom „velikom i sjajnom priznanju“ dodavši da ono i obvezuje.

– Dubrovnik ne može niti želi biti Hollywood, on želi ostati ono što je uvijek bio, tako jednostavan, tako lijep, prihvatljiv i privlačan svima, ali uvijek samo Dubrovnik“. Izrazio je i zadovoljstvo što se u Dubrovniku posljednjih godina intenzivira filmska industrija, jer doprinosi razvijanju novih djelatnosti i zanimanja te pomaže „razbijanju“ slike dubrovačkog gospodarstva kao monokulturnog. - kazao je Franković i poručio „kako je želja ove gradske uprave dalje razvijati Dubrovnik kao filmski studio na otvorenom”.
Prisjetio se i kako su strane produkcije posjećivale Dubrovnik čak i u vrijeme pandemije, izdvojivši film „The Unbearable Weight of Massive Talent“ s Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi.

S Blagom europske filmske kulture, Europska filmska akademija slavi mjesta koja su prepoznata kao simboli europskog filma, mjesta od povijesne vrijednosti koja treba održavati i zaštititi ne samo sada nego i za generacije koje slijede.

U svojoj stogodišnjoj filmskoj povijesti, dubrovačke ulice, zidine i palače bile su inspiracija brojnim filmskim umjetnicima. Jedinstvena očuvanost arhitektonskog sklada Dubrovnika, a posebno njegove glavne ulice Straduna omogućuje raznovrsnost filmskog izričaja.

dpp