Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 17 Listopad 2021 12:26

Stručnjaci uvjeravaju da smo sigurni, ali jedemo li zdravstveno ispravnu hranu?

Stručnjaci uvjeravaju da smo sigurni, ali jedemo li zdravstveno ispravnu hranu? Foto: Mircea Ploscar/Pixabay

U posljednje vrijeme sve su češći slučajevi povlačenja određenih prehrambenih proizvoda s polica trgovina zbog opasnosti po zdravlje. No, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek poručio je na 14. Konferenciji o sigurnosti i kvaliteti hrane kako je europski sustav sigurnosti hrane jedan od najsigurnijih i najbržih na svijetu.

- Čvrsta garancija svim građanima Hrvatske da je očuvanje javnog zdravlja prioritet ove Vlade je čak 32 milijuna kuna ulaganja u nacionalne programe monitoringa na godišnjoj razini. Otišli smo i korak dalje, osmislili smo potpuno novi nacionalni sustav kvalitete poljoprivredno – prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“, koja promiče hrvatskog proizvođača i domaći proizvod te je garancija potrošaču da konzumira hranu koja je proizvedena u Hrvatskoj, od proizvoda koji je nastao u Hrvatskoj. - rekao je Tušek.

Tušek je kazao kako će se u trgovinama uskoro moći pronaći prvi proizvod označen na takav način, domaće jabuke, a nedavno je doneseno i Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja“, rekao je Tušek pojasnivši kako je obaveza Ministarstva poljoprivrede briga o cijelom ciklusu koji hrana prolazi u svrhu konzumacije – od njezine proizvodnje, sljedivosti, distribucije, odabira i prodaje te sprječavanja njezina bacanja.

Ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić rekla je pak kako „Hrvatski građani sada već dokazano mogu imati puno povjerenje u sustav i sigurnost hrane koju konzumiraju”.

- Kao čvrst dokaz za to su i statusi Hrvatske kao zemlje slobodne od klasične svinjske kuge, bruceloze goveda te infekcije virusom bjesnoće. Status države slobodne od bjesnoće jedno je od najvećih postignuća veterinarske struke u zaštiti javnog zdravlja te mu je prethodilo dugogodišnje aktivno provođenje mjera sprječavanja pojave i iskorjenjivanja ove bolesti u populaciji domaćih i divljih životinja. - poručila je Karačić.

dm