Četvrtak, 21 Srpanj 2022 14:34

Sudionica #synergy projekta Nina Perović predstavila dio svog skladateljskog opusa

Sudionica #synergy projekta Nina Perović predstavila dio svog skladateljskog opusa Foto: DLJI

Pijanistica i skladateljica Nina Perović predstavila se publici Dubrovačkih ljetnih igara sinoć u atriju palače Sponza u sklopu projekta #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans čiji su partner i Dubrovačke ljetne igre. Razgovor je vodila skladateljica i hrvatska predstavnica na projektu, Helena Skljarov.

Programsku večer Nina Perović otvorila je izvedbom nedovršenog djela na kojem radi posljednjih tjedana, blago atonalne skladbe suvremenog senzibiliteta kojom je prisutne prigodno uvela u svoju estetiku i rad. U razgovoru s moderatoricom Helenom Skljarov koja je kao skladateljica i sama dio projekta #synergy, glazbenice su prepoznale tri kronološko-stilska pristupa u njezinim kompozicijama. Folklor koji je dio skladateljičina rukopisa od najranijih dana s ciljem približavanja suvremene glazbe široj publici; skladbe koje su rezultat dugogodišnjeg rada za festival KotorArt, te treći, najrecentniji i najeksperimentalniji aspekt pristupa jest razmatranje o važnosti institucionalnog elementa u glazbi kojim bi kompozicije možda dobile svrhu i smisao u širem kontekstu.

– Svaki skladatelj treba slobodu i ne smije biti izložen ikakvom utjecaju prilikom skladanja, ali naravno da na nas utječe toliko stvari pa je uvijek riječ o istraživanju i propitivanju slobode. Sjajno je da je u sklopu projekta odabrano dvanaest skladatelja s dvanaest različitih estetika, uglavnom vrlo suvremenih. Hrabar je to korak od organizatora i festivala što su na to pristali. Radoznalo čekam reakcije publike koja mi se nakon pandemije čini otvorenijom novim smjerovima – poručila je Nina Perović.

Cilj dvotjednih rezidencija, na kojima su trenutno Nina Perović i publici ranije predstavljeni Ardian Halimi, jest upoznati bogatu dubrovačku povijesno-umjetničku baštinu kako bi stekli inspiraciju potrebnu za skladanje novih glazbenih djela koja će se premijerno izvesti u sklopu glazbenog programa 74. Dubrovačkih ljetnih igara.

DLJI

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019