Utorak, 26 Srpanj 2022 15:23

Šuica potvrdila kako nije izvjesno financiranje autoceste do Dubrovnika iz EU

Piše:
Dubravka Šuica Dubravka Šuica Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Bivša gradonačelnica Dubrovnika i izaslanica predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen na otvaranju Pelješkog mosta Dubravka Šuica, osim o emocijama uoči otvorenja, danas je govorila i o njegovom značaju. Nešto je rekla i o nastavku radova na autocesti prema Dubrovniku.

- Osjećam se preponosno, presretno i pomalo nestvarno. Skoro da ne mogu vjerovati da smo ovo uspjeli ostvariti i da je zaista taj most tu, fiksan, izgrađen, predivan, arhitektonski predivan i presretna sam danas što mogu biti u ime Europske komisije ovdje u mom gradu i u našoj Županiji, i što mogu biti svjedokom vremena i nazočiti ovom zaista prevažnom događaju za Hrvatsku, jug Hrvatske i Grad Dubrovnik. - rekla je Šuica te istaknula i važnost mosta za EU.

- Most je važan za EU, ne samo zbog financiranja nego i zbog toga što se na ovaj način spaja i Europska unija i ne možemo reći nego da smo sretni i u ime Europske komisije da se taj projekt završio, da će ceste biti gotove do kraja godine i da zapravo dobivamo nešto što je Dubrovnik ipak zaslužio svojom ulogom i poviješću, ali i svojom ulogom u recentnoj povijesti i u Domovinskom ratu, i jako sam sretna da smo to uspjeli realizirati, premda je na tom putu bilo peripetija. - kazala je Šuica.

- Sjećam se svega i referirala bi se na riječi premijera, nije danas trenutak za nadmetanje tko je više dao, ali su činjenice činjenice, 2017. bio je jedan trenutak kad je trebalo odlučiti o financiranju mosta i nakon što je odlučeno i ugovor potpisan u Dubrovniku stigle su žalbe iz BiH i tada je EK željela još jedanput sve provjeriti. U europskom parlamentu sam postavila nebrojeno pitanja i parlamentu i EK u kojoj sad sjedim i uvijek su bili relativno neodređeni odgovori dok u potpunosti nisu prostudirali o čemu se radi. Nakon što je iz Vlade stiglo obrazloženje na 15 stranica s razlozima, povijesnim, sadašnjim, budućim, geostrateškim i geopolitičkim, tada je Jean Claude Juncker odlučio nastaviti proceduru. - kazala je.

- Naravno, bili bismo taj most gradili na bilo koji način, ali je velika stvar da su to EU sredstva i da je to jedan od najvećih projekata koji je kohezijska politika financirala što se tiče Hrvatske, most i Zračna luka Dubrovnik su dva najveća projekta koja je EU financirala otkad smo postali članovi i zato je ovaj most važan i simboličan i stvaran jer on konkretno, plastično, opipljivo pokazuje tu našu integriranost. On je prvi takav projekt, za građane koji možda nisu vjerovali u važnost Unije, možda će im taj most pomoći da progledaju – rekla je Šuica.

Odgovorila je na pitanje bi li Pelješki most bio izgrađen da nije bilo europskog novca.

- Bila sam na svakoj svečanosti otvorenja radova i nije mi žao i drago mi je da sam bila jer je bila velika želja i velika potreba da se to dogodi, ali zapravo hrvatski proračun to nije mogao financirati i tek članstvom u EU je postalo moguće raditi taj most. Naravno da bi se on bio gradio, ali bi gradnja trajala puno duže. Ne treba negirati ni ono što je bilo prije jer je bilo s velikom željom i potrebom, ali financijska konstrukcija nikad nije bila zatvorena, a važno je reći ne radi se o mostu, radi se o pristupnim cestama, 30 kilometara cesta preko Pelješca je zapravo jednake vrijednosti kao i most, samo što je most simbolički vidljiv, ali ako gledate iz aviona sliku Pelješca,vidjet ćete da je premrežen svim mogućim cestama i to je Pelješca zaslužio jer su ponekad bili zanemareni, ali danas je Pelhešac jako dobro integriran i bit će još bolje, postoje još neki projekti od Brijeste prema Orebiću i Korčuli. - rekla je Šuica.

Komentirala je i nastavak radova na autocesti prema Dubrovniku i mogućnosti financiranja EU sredstvima.

- Kad se radi o autocesti i mostu, nije i ili nego i most i autocesta. Postoje planovi, EU u ovom trenutku ima puno važnih projekta i možda u ovom momentu nije izvjesno to financiranje budući da su naši prioriteti otkad sam ja potpredsjednica EK ulaganje u digitalno i zeleno, pogotovo u energetskoj krizi najviše se bavimo energijom i neovisnošću o ruskim energentima, što ne znači da se stvari neće u dogledno vrijeme promijeniti i da neće biti novaca za nastavak autoceste. U svakom slučaju, Hrvatska neće i lokalni političari neće odustati, a imaju i potporu Vlade jer je Vlada u Strategiji prometa vodi autocestu od Ploča do Osojnika, a Vlada je prije tri godine u Dubrovniku na sjednici odlučila da se nastavlja i s tim projektima, naravno, sve je stvar financijske konstrukcije kad se steknu okolnosti, a kao što vidite, postoje trenutni prioriteti u svijetu pa i u Hrvatskoj. - rekla je potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.