Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 13 Srpanj 2022 12:24

Suludi projekt Arene Dubrovnik ili Arene Lapad, kako se zove ne zna ni autor prijedloga za Gradsko vijeće

Piše:
Igralište u Lapadu Igralište u Lapadu Foto: dpp

Na sam spomen Arene Dubrovnik, kako se naziva stadion koji bi se trebao graditi na mjestu sadašnjeg u Lapadu, u dubrovačkim političkim krugovima odmah se može čuti kako je taj projekt samo nova igračka koju je Peru Vićanu dao Mato Franković da ga smiri. Zapravo bi bilo dobro kad bi taj projekt ostao tek nova igračka kojom će se neko vrijeme zabavljati Pero Vićan, ali čini se da nije, ukoliko se ne nađe netko pametan da to sve zaustavi ili jednostavno rečeno, ukoliko HDZ ne bude imao političku snagu da tu glupost zaustavi.

Hrvati su narod zaluđen nogometom i gotovo cijela nacija padne s vremena na vrijeme u trans. U Dubrovniku, koji trenutno nema kvalitetan klub godinama se sanja o primjerenom stadionu. Bilo je i polemika gdje ga graditi, u Gospinom polju ili na mjestu sadašnjeg lapadskog stadiona.

Kocka je izgleda pala na mjesto današnjeg lapadskog stadiona. Na starom bi naime trebao niknuti novi stadion, „arena” s 4.500 sjedećih mjesta.

Inače se stadioni u novije vrijeme u normalnim zemljama grade izvan centara gradova. Postalo je to normalna praksa i u gradovima čiji je prostor puno širi od našega, u gradovima koji imaju normalnu i modernu prometnu infrastrukturu. Ali u Dubrovniku, u kojem se od Pošte Lapad do Gruža znamo voziti i po pola sata, u gradu skučena prostora za manevar s uskim prometnim koridorima, nogometna arena će se graditi na mjestu sadašnjeg lapadskog stadiona samo zato što vladajuća politička garnitura fanatičnom nogometnom lobiju predvođenim Perom Vićanom nema snage reći da novom stadionu takvih gabarita tu nije mjesto.

Graditi stadion s 4.500 sjedećih mjesta u centru Lapada, stadion sa shopping centrom, kulturnim i zabavnim sadržajima i podzemnim garažama, na prostoru gdje prometna infrastruktura to ne može podnijeti nije logično. Nije riječ samo o stadionu, to su i postojeći hoteli na Babinu kuku, i oni novi čija je gradnja predviđena, tu je naime i rekonstrukcija DOC-a u novi stambeno – poslovni centar. Sav bi taj promet trebala „posaugati” Lapadska obala? Kako da ne!

Prijedlog zaključka o raspisivanju javnog poziva za iskazivanje interesa za realizaciju projekta izgradnje nogometnog stadiona s trgovačko – zabavnim i kulturnim sadržajima te podzemnim garažama u Lapadu „Arena Lapad” tako ide na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća.

Dokument je to za kojega niti jedan od 21 vijećnika, uključujući i njegova autora ne bi trebao dignuti ruku. Osim toga, iščitavanjem dokumenta autor ni sam ne znam zove li mu se stadion Arena Dubrovnik ili Arena Lapad. Ali, ajde da vidimo koji ga to vijećnici, osim srđevaca neće podržati. Ah, da, i Vlahušić će vjerojatno biti protiv.

Tko će graditi tu arenu, e to se još ne zna pa će Grad neodređenom broju osobu uputiti javni poziv za iskazivanjem interesa za gradnju.

„S ciljem ostvarivanja učinkovitog i transparentnog upravljanja i raspolaganja nekretninama koje u naravi čine postojeći gradski stadion u Lapadu, predlaže da Grad Dubrovnik uputi neodređenom krugu osoba poziv za iskazivanjem interesa za realizaciju projekta nogometnog stadiona s trgovačko – zabavnim i kulturnim sadržajima te podzemnim garažama u Lapadu.” - navodi se u aktu upućenom vijećnicima.

Stoji dalje kako je „svrha javnog poziva informiranje svih zainteresiranih osoba o planovima i zahtjevima Grada vezanim za projekt Arena Dubrovnik”.

„Predmet predloženog javnog poziva je iskazivanje interesa neodređenog kruga osoba dostavom pisma namjere za realizaciju projekta izgradnje nogometnog stadiona sa zabavnim i kulturim sadržajima. Nekretnine su u naravi stadion Lapad, a Grad Dubrovnik je u svrhu rješavanja imovinsko pravnih odnosa na navedenim nekretninama pokrenuo postupak izadavanja uporabne dozvole pred Upravnim odjelom za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje!” - navodi se.

Stoji i kako bi projektom bile obuhvaćene i nekretnine izvan stadiona koje se odnose na zid iza tribina i parking koje su upisani kao vlasništvo Grada.

„Projekt Arena Dubrovnik podrazumijeva opis projektne ideje, izgradnju i financiranje nogometnog stadiona s trgovačko zabavnim sadržajem te podzemnim garažama kao potpuno funkcionalne građevine u skladu sa zakonima RH. Zainteresirana osoba dužna je o vlastitom trošku na zemljištu Grada Dubrovnika izgraditi nogometni stadion, podzemne garaže te ostali sadržaj. Projekt mora uključivati izgradnju nogometnog stadiona s hibridnom travom kapaciteta 4 5000 natkrivenih sjedećih mjesta. Stadion treba biti izgrađen na način da ima sve prateće sadržaje koji zadovoljavaju stopostotne standarde HNS-a, UEFE i FIFA-e za odigravanje međunarodnih utakmica.” - navodi se.

Također stoji kako projekt mora uključivati „izgradnju prostora za parkiranje - podzemne garaže na više etaža s parkirnim mjestima u zatvorenoj i otvorenoj garaži. Dio parkirnih mjesta mora zadovoljiti potrebe za autobusima i automobilima sukladno međunarodnim standardima za nogometni stadion predmetne veličine i namjene.”- stoji u dokumentu.

Stoji i kako „projekt može uključivati i izgradnju trgovačko zabavnog centra s trgovačkim, ugostiteljskim i uslužnim prostorima te raznim zabavnim sadržajima javne namjene i drugim kompaktibilnim popratnim sadržajima”.

Navodi se i kako „sukladno navedenim obveznim i fakultativnim stavkama, zaintersirana osoba za projekt mora opisati projektnu ideju cjelovite arene s prijedlogom financiranja cjelokupne izgradnje sa zatvorenom financijskom konstrukcijom uz navođenje izvora sredstava za izgradnju”.

U aktu se također navodi kako je „zainteresirana osoba dužna financirati sve troškove vezane za ishođenje dozvola te provođenje postupka javne nabave i drugih sličnih postupaka ukoliko će isti bit potrebno provesti za projektiranje i izgradnju Arene Dubrovnik, a grad neće imati bilo kakvih financijskih obveza u razvoju i izgradnji”.

Osobe zainteresirane za izgradnju i financiranje moraju pribaviti i sve potrebne dozvole i suglasnosti jer cilj projekta je, kako se između ostalog navodi, „da Dubrovnik dobije građevinu koja je tehnički besprijekorna, funkcionalna i koja u trenutku preuzimanja građevine odgovara zadnjem stanju tehnike s ugrađenom prvoklasnom opremom te pripadajućim zakonima i propisima nadležnih tijela s obveznom zainteresirane osobe da u cijelosti financira sve troškove za realizaciju projekta Arena Dubrovnik”.

Inače, bit će zanimljivo vidjeti koji će se to investitori javiti na ovaj poziv kad ga objavi Grad Dubrovnik. Posebno će biti zanimljivo vidjeti u kojem će segmentu ovog projekta, investitori pronaći svoju računicu. U samom nogometnom igralištu u sklopu te trgovačko – sportske arene svakako je nema.

Ipak, najzanimljivije od svega je kako u Dubrovniku na najavu izgradnje ovog suludog projekta nema nikakve reakcije struke, arhitekata, urbanista. Društvo arthitekata Dubrovnik donedavno je inače bilo vrlo glasno. Od golfa do niza drugih projekata često su znali reagirati. Kad je u pitanju arena nema ih za čuti, a oni sami najbolje znaju zašto šute. Možda se nadaju kakvom posliću.