Petak, 19 Siječanj 2024 21:41

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O MULTIPLIKATORIMA (1)

Piše:

Prva ribolovna rola, poznata kao „centrepin“, bio je kalem s ručicom za okretanje nosačem poprijeko pričvršćen za štap. Potreba za većom brzinom namotavanja strune dovela je do ugradnje para zupčanika za umnožavanje broja okretaja kalema u odnosu na ručicu. Zbog tog uvećanja, odnosno multipliciranja, tako nastala rola nazvana je „multirola“ ili „multiplikator“. Takvu rolu više od jednog stoljeća širom svijeta koriste sportsko - rekreativni, ali i profesionalni ribolovci, ali je ona unatoč tome još i danas nepoznata većini naših ribolovaca, iako je za mnoge načine udičarenja bolje ili barem ravnopravno rješenje dobro poznatoj stacionarnoj roli. Možda ovaj tekst pomogne našim ribolovcima da upoznaju i prihvate multiplikator role.

Prednosti multiplikatora nad stacionarnom rolom jest što multiplikator ne uvrće i bolje slaže strunu pri namotavanju, bolje koči, omogućava dalji izbačaj, dužeg je vijeka i lakši od stacionarne role istog kapaciteta. No, multiplikator više mrsi strunu ispred kalema, a i mora se montirati odozgo na štap zbog čega je pribor nestabilan.

Osnovna odlika multirole, što je čini drukčijom od stacionarne, jest pokretni kalem. On svojim obrtanjem namotava strunu na sebe, bez posrednika, za razliku od stacionarne role gdje to radi motalica. Također, za razliku od stacionarne, kalem multiplikatora je postavljen između dva oslonca, zbog čega ima veću snagu i mirniju rotaciju, a ni preveliko opterećenje ne može iskriviti osovinu koja nosi kalem.

Pogonski mehanizam za pokretanje kalema kod multirole može se sastojati samo od dva zupčanika koji zauzimaju vrlo malo prostora s jedne strane kalema. S druge je smještena kočnica. Kod jačih i boljih modela, kočnica može biti smještena s obje strane kalema. Zbog takvih konstrukcijskih rješenja omogućen je smještaj većeg broja kočionih ploča tako da je kočenje jako, pouzdano i bez trzanja.

Ploče se nalazi na osovini kalema s čije je druge strane regulator snage kočenja, odnosno proklizavanja pod opterećenjem. Postoje dvije vrste regulatora. Prvi je zvjezdasti poznat kao „Star Drag“. Sastoji se od nekoliko zvjezdasto povezanih ručica i nalazi se tik uz ručicu kalema, što je izuzetna pogodnost tijekom borbe s plijenom. To je slučaj i s drugom vrstom regulatora kočenja, takozvanim „Lever Drag“. On izvanredno dobro podnosi velika opterećenja pa se uglavnom nalazi na većim modelima multiplikatora. Pri otpuštanju strune ili bacanju mamca kalem se odvaja od prijenosnog mehanizma pomicanjem regulatora kočenja ili pritiskivanjem na posebno puce, dugme koje ima ulogu spojke. Ponovno uključivanje prijenosa izvodi se automatski okretanjem ručice kalema naprijed ili vračanjem poluge kočnice u prednji položaj.

Multiplikatori namijenjeni bacanju mamaca stvaraju teškoće jer za razliku od stacionarnih, struna s njihovih kalema sve brže silazi i prestiže mamac, što stvara „ptičje gnijezdo“, mršenje strune. Taj nedostatak nije uklonjen ni ugradnjom inercione ili magnetne kočnice pa je potrebno kalem usporavati kočenjem palcem ruke kojom se pribor drži. No, s dobro podešenim kočnicama multiplikatorom se postižu dalji izbačaji nego sa stacionarnim rolama istih karakteristika.

Zbog posebne tehnike rukovanja, poželjno je da se ručicom rukuje jačom rukom. Zato se kod boljih model ručica može postaviti na obje strane role. Ručice su u pravilu na manjim modelima dvostruke, na srednjim jednostruke s protu utegom, dok su na velikim modelima jednostruke. Odnos broja okretaja ručice i kalema nekad je bio 1:2, a sada se kreće i do 1:8, kao na najbržim stacionarnim rolama. Postoje i modeli s dvije brzine. Primjenjuju se u varaličarenju. Neki imaju automatske spojke koje u odnosu na opterećenje biraju brzinu tako da se s brzog prijenosa, kojim se povlače varalice u trenutku ugriza, prebacuju na spori ali jači prijenos za zamaranje. Kod drugih modela- što je preciznije i više sportski- ribolovac mora sam mijenjati brzinu. I u ribolovu s multiplikatorom brzine se biraju prema načinu ribolova i težini plijena. Najsporiji je prijenos najprikladniji za „Big Game Fishing“ i druge načine lova krupnih riba, a najbrži za varaličarenje.

Neki modeli multiplikatora imaju mehanizam za raspoređivanje strune. To su role prije svega namijenjene ribolov srednje i teškim bulentinom te za srednje i teškom varaličarenju.

Tijela suvremenih multiplikatora su jednodijelna, zbog čega su manja i lakša od tijela multiplikatora iste snage, ali višedijelne konstrukcije. Zbog te konstrukcijske snage, neki proizvođači kućišta, posebice manjih modela, izrađuju od kompozitnih materijala, što dodatno smanjuje njihovu težinu i uklanja mogućnost hrđanja. Međutim, metal, ponajprije čelik, aluminiji i nadasve bronca, te mjed (mesing) nezamjenjivi su u izradi najboljih i najjačih multiplikatora. Na takvim rolama samo prstohvati ručica i poklopci prijenosnog te kočionog mehanizma mogu biti od suvremenih plastičnih materijala.