Petak, 26 Siječanj 2024 20:13

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O MULTIPLIKATORIMA (2)

Piše:

Iako ne postoji jasno definirani kriterij za podjele, multiplikator role najčešće se dijele u tri težinske skupine, premda se mogu podijeliti i na bacačke (za ometce, panulavanje s mjesta) te role namijenjene spuštanju mamca bulentinom i pendulom.

Lagani multiplikatori, kao što im englesko ime „baitcaster“ kazuje, namijenjeni su u prvom redu ribolovu odbacivanjem mamca, ponajprije varaličarenju („Light vertical jigging“, „spinning“, lagano pendulavanje) ali su veoma prikladni i za srednje teške oblike ribolova čekanjem ometcem i bulentinom. Kapacitet im je između 150 m/0,25 mm i 200 m/0,40 mm strune. Osnovna, lako uočljiva obilježja su im dvostruka ručica kalema i zvjezdasta ručica kočnice. Većina ih je napravljena, zbog relativno malih dimenzija, od manje kvalitetnih, ali jeftinih materijala poput aluminijske slitine i kompozitnih, uglavnom grafitnih plastika. Ti materijali omogućavaju veliku slobodu dizajnerima, pa gotovo sve takve role imaju suvremena, spljoštena kućišta zaobljenih linija koje, osim što im daju futuristički oblik, omogućavaju i lako pridržavanje rola palcem s gornje strane, što znatno olakšava držanje cijelog pribora. Drugi su im dijelovi pravljeni tako da što više olakšavaju rukovanje, ponajviše bacanje, pa mnogi modeli imaju polugu za oslobađanje kalema, smještenu ispod palca kojim se pridržava rola. Većina modela ove skupine ima inercijske i magnetne kočnice za reguliranje brzine odmotavanja strune pri bacanju.

Svi lagani multiplikatori imaju i vodilice za pravilno raspoređivanje strune na kalem, ali i mehanizam za automatsko uključivanje prijenosnog mehanizma okretanja ručice kalema poslije zabacivanja mamca. Neki modeli imaju i slobodan hod kalema, pa su izuzetno prikladni za lov brancina i ovrate čekanje slobodnom strunom.

Najšire područje primjene imaju srednje teški multiplikatori, pa ih nazivaju i univerzalnim. Ipak, na moru se najčešće rabe za srednje teški ribolov s obale dalekim bacanjem („surfcasting“) te s plovila bulentinom, posebice dubinskim. Kapacitet kalema im se kreće u rasponu od 200 m/0,40 mm do 300 m/0,60 mm strune. Neke od rola iz ove skupine pravljene su posebno za vrlo daleko bacanje težim teretima, a druge su znatno jednostavnije i namijenjene samo za otpuštanje strune u lovu bulentinom i svim oblicima povlačenja, panulavanja, plovilom („trolling“, „drifting“ i „slow trolling“). Na većini rola ove skupine komandna kočnica je zvjezdasta, a na skupljima je preciznija, jednokrako polužna.

Ručica kalema gotovo svih ovih rola jednostruka je s protu utegom, rijetko dvostruka, još rjeđe jednostruka. Za dojavu ugriza riba, odnosno izvlačenja strune, ovi multiplikatori najčešće imaju ugrađenu čegrtaljku. Mnoge od ovih rola imaju i vodilicu za slaganje strune, a modeli namijenjeni bacanju mamaca imaju ugrađene inercijske ili magnetne kočnice, regulatore obrtanja kalema pri izbačaju. Dijelove od plastičnih kompozita imaju samo jeftiniji srednji multiplikatori.

Za „Big Game Fishing“ , kako potezanjem tako i puštanjem mamca u struju mora, namijenjeni su najteži multiplikatori. Radi se o pravim dizalicama kapaciteta od 300 m/0,60 mm do 800 m/1,50 mm. Ni jedna takva rola nije osposobljena za bacanje, već se njima isključivo lovi okomitim spuštanjem strune za lov bulentinom ili pendulavanjem. Konstrukcija im je vrlo jednostavna., robusna i čvrsta, jer su napravljeni za umaranje i izvlačenje morskih pasa, luna, iglana i tuna, riba teških i do 600 kilograma i jakih „kao zemlja“. Ručice kalema ovih rola su obvezno jednopolužne, velike i čvrste, s isto takvim rukohvatom, jer rukovanje pri opterećenju zahtijeva i veliku fizičku snagu ribolovca. Da bi se ona crpila iz svih dijelova tijela, ali i zbog velikog opterećenja role te štapa, ove role redovito imaju i posebne dodatke za učvršćivanje role na štap zatezačima, ali i zakačke za kvačenje role na posebni ribički prsluk.

Kvalitetniji modeli rola ove skupine imaju i polužnu ručicu i jednodijelna, najbolja kućišta. Također, bolji modeli imaju i dvije brzine prijenosnog odnosa. Bržim se izvlače lakše i manje borbene ribe. Svi modeli ovih rola u pravilu su izrađeni od metala, čelika, bronce i mesinga, a poput kvalitetnijih iz drugih skupina imaju kotrljajne ležajeve kalema i zupčanika.