laus banner 2021 2

Utorak, 02 Veljača 2021 13:05

Svečana sjednica Gradskog vijeća uz epidemiološke mjere; dodijeljena priznanja laueratima

Piše:

Uz Dan Grada Dan Grada Dubrovnika, a uoči otvorenja Feste svetoga Vlaha u polupraznom Kazalištu Marina Držića uz pridržavanje epidemioloških mjera održana je svečana sjednica Gradskog vijeća. Da smo zbog epidemije koronavirusa prisiljeni svoju trajnu naklonost prema Parcu iskazati na jedan neuobičajen i stran način, udaljeni jedni od drugih, u svom je govoru istaknuo i gradonačelnik Mato Franković.

- Može nam se činiti da je takav način davanja hvale svetome Vlahu posve neprikladan, ali na umu moramo imati spoznaju da je sve u ovom životu podložno mijenama. Kroz sva pasala stoljeća i Festa se mijenjala, a zasigurno je bilo trenutaka i događaja izvan kontrole naših predaka koji su se prelijevali na način održavanja Feste. Brojne neprilike i strahote nisu kroz povijest zaobilazile drevni Grad. Dubrovnik je prije više od 350 godina prirodnom silom uništen gotovo do temelja. Pred trideset ljeta barbari su ga pokušali spaliti i zatrti sve što ga čini velikim i zbog čega ljudi iz cijelog svijeta pristižu diviti se njegovoj harmoničnoj ljepoti. - rekao je Franković.

- Nisu nam bile strane ni zdravstvene epidemije. I s njima su se naši stari znali nositi, kudikamo uspješnije od mnogih većih i snažnijih država tadašnjeg svijeta, uvodeći revolucionarne mjere i uspostavljajući nove standarde u borbi protiv zaraznih bolesti. U tome su uspijevali jer su se, uz zagovor svetoga Vlaha, uzdali i u savezništvo i u svoje sposobnosti. Danas se nad vrata Grada nadvila neka nova prijetnja. Stoji tu pred nama, nimalo prijetvorna, nego konačno potpuno razotkrivena. Zato je važno da ostanemo čvrsti i budemo složni u obrani najvrjednijeg što imamo – ovog Grada i kamena od kojeg je satkan, prostora stvorenog nebeskom rukom. Jer On je naš dom, drugog doma nemamo niti ga tražimo. - kazao je Franković.

U svom govoru Franković se osvrnuo i na nedavna događanja te poslao poruku onima kojima je prvenstveni cilj namiriti osobne interese.
- Dubrovnik je uvijek rado, raširenih ruku i otvorenog srca prihvaćao sve koji mu žele dobro, koji poštuju duboke brazde njegova pečata, koji razumiju koliko je snažno to ime i kakvo bogato naslijeđe u sebi krije. Nažalost, među njima ima i onih koji se ne ustručavaju koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi namirili svoje osobne interese. Njima jasno kažemo – nećete u tome uspjeti. Briga o javnom dobru nije samo naša obaveza i dužnost, ona je najveća čast i privilegija. Dugujemo je hrabrim hrvatskim braniteljima i svima koji su svoje živote dali za slobodu, onima koji su prkosno patili dok je Dubrovnik krvario i onima koji će poslije nas se naći na ovom istom mjestu i prosuđivati o tome kako smo skrbili o Gradu. Uzdamo se u umijeće naših predaka i zaštitu starca sijede brade koji u svojoj ruci čvrsto drži i čuva svoj grad, ne puštajući ga ni u burama ni neverama. - rekao je Franković.

Projekte realizirane u proteklom razdoblju Franković nije nabrajao već su prikazani u filmu za koji je istaknuo da bi bio nešto drukčiji da se moglo realizirati sve što je aktualna gradska uprava upisala u svoje ciljeve na koje je utjecala pandemija koronavirusa.
- Znali smo se postaviti i prema pandemiji novog virusa koja je zaustavila čovječanstvo i nastavlja mu prijetiti. Pobrinuli smo se najprije za zdravstveno lice te ugroze, a odmah potom i za njeno jednako razorno gospodarsko naličje, zaštitili smo najugroženije članove društva, pritom održavajući stabilnost Grada i gradskih tvrtki. Pažljivo gospodarenje i snažan iskorak prema fondovima Europske unije omogućili su nam da i u uvjetima korona krize planiramo i realiziramo kapitalne investicije. Upravo u europskim fondovima vidimo priliku za budućnost, a dosadašnje iskustvo i osiguravanje preko milijarde kuna bespovratnih sredstava daju nam za pravo vjerovati da smo na ispravnom putu. - rekao je Franković.

- Svi će vjetrovi jednom utihnuti i sve će nevere morati pasti, a ovaj Grad će ostati tu iza nas. I sigurno će snivati u šaci našeg sveca. Poklonimo mu zato našu hrabrost, duboku posvećenost i ustrajnost u radu za opće dobro, nikad ne odustajući od onoga što je za Dubrovnik najbolje. Svima vama, svim građanima, ovogodišnjim laureatima, našim pomorcima, Dubrovčanima izvan Domovine i svim dragim gostima i prijateljima Grada čestitam blagdan svetog Vlaha i Dan Grada Dubrovnika. - kazao je gradonačelnik Mato Franković.

Dan Grada i Festu svetoga Vlaha čestitao je i župan Dubrovačko – neretvanske županije Nikola Dobroslavić, a osvrnuo se i na rad aktualne gradske uprave.
- Čestitam na onome što rade za ovaj grad. Ova gradska uprava vratila se služenju gradu i interesima njegovih građana. To je zahtjevan, ali jedini ispravan put. Njegova veličina, duhovno i umjetničko blago zavrjeđuje poštovanje i služenje. Zavrjeđuje to i domoljublje, hrabrost i žrtva naših branitelja. Zavrjeđuju to i naši sugrađani koji istinski vole svoj grad i svoju domovinu Hrvatsku. Mi se u županiji veselimo svakom gradskom projektu i uspjehu te radimo brojne zajedničke projekte. Potvrdili smo status Dubrovnika kao županijskog središta, a Pelješkim mostom ponosno ćemo spojiti hrvatski jug i ostatak zemlje. - rekao je Dobroslavić.

Uz Dan Grada Dubrovnika i Festu svetoga Vlaha zaslužnim pojedincima dodijeljena su javna priznanja. Nagradu za životno djelo gradonačelnik Mato Franković uručio je dugogodišnjem upravitelju Zaklada Blaga djela i bivšem dubrovačkom gradonačelniku Nikoli Čiču Obuljenu. Godišnje nagrade predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica uručio je Maji Nodari, dr. sc. fra Piju Pejiću i Družbi sestara franjevki od Bezgrešnog začeća, odnosno časnim sestrama s Danača.

Video sadržaj

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020