Ponedjeljak, 08 Siječanj 2024 13:44

TABAK NAKON OTKAZA NA DUTV-U KAŽE DA JE ZOVKO TRAŽIO KUPCA, ALI JE TAJIO PRAVNE PROBLEME; DOBIO JE ODGOVOR DJELATNIKA: „KAKO MOŽEŠ ŽIVJETI U MIRU NAKON SVEGA ŠTO SI NAM NAPRAVIO?”

Tomislav Tabak (lijevo) i Orsat Zovko (desno) Tomislav Tabak (lijevo) i Orsat Zovko (desno) Foto: dpp

„Zbog velikog interesa javnosti osjećam da trebam objasniti zašto sam dao izvanredni otkaz na Dubrovačkoj televiziji”, navodi danas Tomislav Tabak, Dubrovčanima inače poznat i kao nekadašnji direktor Sanitata i jedan od direktora u Čistoći, a koji je prošle godine direktorsko mjesto u Čistoći zamijenio onim na Dubrovačkoj televiziji.

No, u, kako kaže „otvorenom pismu” koje je uputio javnosti, navodi kako nikad nije službeno imenovan direktorom niti su mu, piše, „prenesena vlasnička prava” što bi valjda značilo i da je namjeravao ući u vlasničku strukturu Dubrovačke televizije, a što se, očito, nije dogodilo.

Otvoreno pismo Tomislava Tabaka prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

„Proteklih mjeseci od dolaska na televiziju trudio sam se raditi najbolje što sam znao i umio. Želio sam formalno i financijski urediti stanje koje sam zatekao, no na žalost u niti jednom trenutku, suprotno postignutom dogovoru s većinskim vlasnikom, nisam imenovan za odgovornu osobu trgovačkog društva Dubrovačka televizija d.o.o. niti su mi ikad prenesena vlasnička prava. Osobe koje su kroz svo vrijeme, pa tako i danas bile ovlaštene predstavljati društvo su direktorica gospođa Nikolina Dvorski i većinski vlasnik gospodin Orsat Zovko, a što je i razvidno iz pregleda podataka Sudskog registra Trgovačkog suda u Dubrovniku (u prilogu).

U posljednjih par mjeseci sam u više navrata upravu pisano upozorio na nepravilnosti. Na žalost stanje je postalo neizdrživo.

Gospođa Nikolina Dvorski je, kao odgovorna osoba društva i bez prethodne najave, a pred blagdane, novčana sredstva s poslovnog računa trgovačkog društva Dubrovačka televizija d.o.o. prebacila na osobni račun gospodina Orsata Zovka, te otputovala u SAD, a na koji način je onemogućila isplatu zasluženih plaća zaposlenicima Dubrovačke televizije. To je bila kap koja je prelila čašu i kad sam shvatio da dalje više ne ide, dao sam izvanredni otkaz ugovora o radu.

Svjestan teške situacije u ovaj projekt sam ušao s najiskrenijim namjerama. Kao i na svakom poslu do sada sigurno sam radio dobrih stvari i onih koje bi s odmakom i iskustvom koje sad imam mogao drugačije, no neovisno o pojedinačnim osobnim odnosima, ne mogu ne biti svjestan teške situacije u kojoj su se zaposlenici našli zbog postupanja vlasnika i direktora društva gospodina Orsata Zovka i direktorice društva gospođe Nikoline Dvorski. Nakon što sam dao izvanredni otkaz sva primanja koja sam ostvario od početka rada za DUTV-u, sam uplatio na račun Dubrovačka televizija d.o.o., a sve u cilju kako bi se svim zaposlenicima mogla isplatiti plaća. Na moju žalost i žalost svih zaposlenika, plaće im ponovno nisu isplaćene, a uprava društva je dana 5. siječnja 2024. godine, vratila uplaćena sredstva na moj račun.

Nakon što me je više zaposlenika kontaktiralo tijekom dana 5. siječnja 2024. godine istog dana sam ponovno novčana sredstva uplatio na račun DUTV-a te o istom obavijestio zaposlenike.

Problemi u poslovanju društva Dubrovačka televizija d.o.o., datiraju daleko u prošlost, zbog čega je gospodin Orsat Zovko tražio kupca za televiziju opterećenu brojnim dugovanjima, no uskoro su se otvorili novi formalno pravni problemi koje je ranije tajio i koji se očito nisu mogli riješiti i osigurati promjenu u strukturi vlasništva. Neovisno što sam u proteklom razdoblju izgubio vrijeme, osobni novac i što mi se neistinama nanosi šteta ugledu želim sve najbolje prije svega svim djelatnicima DUTV-a, da dobiju zaslužene plaće i da im se čim prije osiguraju uvjete za daljnji rad. Nismo velik grad, svatko svakoga poznaje i za razliku od nekih želim tu živjeti u miru. Sve što govorim je lako i papirnato dokazivo, a za svoje ime i ugled sam spreman reagirati i pravnim putem.” - napisao je Tomislav Tabak.

Uslijedio je i odgovor djelatnika DUTV-a koje također prenosimo u cijelosti i bez imjena:

„Nastavno na otvoreno pismo kojeg je uputio naš dojučerašnji kako nam se posljednjih pola godine predstavljao direktor i vlasnik Tomislav Tabak, dužni smo kao zaposlenici Dubrovačke televizije reagirati.

Tomislav Tabak u srpnju prošle godine došao je u prostorije Dubrovačke televizije zajedno s Orsatom Zovkom. Zovko nam ga je predstavio kao novog direktora i vlasnika, a Tabak nam je isto i potvrdio. Rekao je kako će on od sada biti naš novi direktor i vlasnik. Uz to, obećao nam je da će nam plaće dolaziti svakog 15. u mjesecu jer će se on baviti isključivo marketingom, te da se neće miješati u uređivačku politiku, niti da će biti upliva politike u rad Dubrovačke televizije. No, itekako je bilo. Izričito je davao naredbe da ne smijemo koristiti arhivske tonove gradonačelnika Mata Frankovića, uz to, izričito je rekao da ne smijemo izvještavati o kašnjenju radova na Lapadskoj obali, niti da smijemo izvještavati o situaciji s Karingtonkom. Nakon svakog priloga na temu Karingtonke urednici i novinari su bili pozivani u njegov ured na sastanke. Htio je spriječiti gostovanje Vlaha Mozare iz Dubrovačkog primorja u emisiji Jedan na jedan zato što bi mu narušilo odnose s kumom Nikolom Knežićem. I takvih situacija je bilo još nebrojeno.

Mi, djelatnici Dubrovačke televizije, nikad nismo ulazili u vlasničku strukturu, niti u odnose između bivšeg tj. sadašnjeg vlasnika, niti nas to treba zanimati, jer nam se svih ovih mjeseci upravo on predstavljao kao glavna i odgovorna osoba. Govorio nam je kako je on ‘upumpao’ svoje vlastite novce u televiziju. U niti jednom trenutku nije spominjao Zovka kao vlasnika, sve do trenutka (prošli tjedan) kad nam je priopćio da je dao izvanredni otkaz, te da za plaće zovemo Orsata Zovka i Nikolinu Dvorski, jer on nema nikakve veze s Upravom društva.

Ostali smo u šoku i rekli mu: ‘pa ti si nam se svih ovih mjeseci obraćao s te pozicije, odakle sad Zovko kad za njega nismo čuli od prošlog ljeta, niti smo mu se za bilo što vezano za rad televizije obraćali?’
Tabak je na sastanku svih zaposlenika koji je trajao tri sata, a na kojem nas je između ostalog optužio da smo ga zatočili, negirao svoju odgovornost i cijelo je vrijeme prebacivao na Zovka. Potom je otišao iz svog ureda i od tada ga više nismo vidjeli.

Nakon toga smo ga danima zvali i tražili da nam isplati plaće za studeni i prosinac jer je samo on bio tu s nama. Jer nam se on predstavljao kao direktor i vlasnik. U svakom telefonskom pozivu bježao je od odgovornosti, a u posljednjem nam je poručio da smo mu mi uništili život i narušili zdravstveno stanje. Naposljetku nam je blokirao brojeve mobitela tako da više ne možemo stupiti u kontakt s njim. I onda jutros u medijima vidimo kako pokušava oprati vlastitu savjest i zaštititi isključivo sebe.

Odgovorno tvrdimo kako nas nije prevario i obmanuo Orsat Zovko već Tomislav Tabak, jer nas Orsat Zovko svih ovih godina nikada nije doveo u poziciju da doslovno moramo moliti za plaće.

Ponavljamo, Tomislav Tabak nas je obmanuo i prevario. Svih ovih mjeseci upravo smo njemu kucali na vrata za svaki problem. Upravo je on bio odgovoran i za davanje otkaza i za zapošljavanja te se tako i postavljao. Radio je sve ono što direktori rade. Potpisivao se u mailovima kao direktor, slao ponude, davao naredbe za isplatu bonusa, a knjigovodstvo je upravo njega zvalo i pitalo za isplatu plaća. Obećao je da će nam biti bolje, a ispalo je najgore u povijesti Dubrovačke televizije. Dubrovačka televizija od svog osnutka 2005. nikad nije bila u goroj situaciji kao što se našla sada, kad se Tabak prošli tjedan samo pokupio i otišao s televizije praveći se kao da ovdje nikad nije bio niti šefirao. Pobjegao je kao obični crkveni miš i ostavio upravo nas – ljude s malom djecom, ljude s kreditima, ljude koji su i podstanari i čije plaće su u razini prosječnih da propadnemo.

Pere sa sebe svaku odgovornost, spašava svoj obraz po medijima i svaljuje krivicu na druge, a šuti da je imao plaću od nepunih 3500 eura sa svim povlasticama. Tada mu je odgovarala pozicija ‘velikog vođe’.
Šuti i da se za vrijeme svog radnog vremena bavio i drugim stvarima poput svog diplomskog rada, a skidao je i seriju Mućke. Da ne nabrajamo dalje uz lako vidljive dokaze.

U svom pismu medijima poručuje između ostalog: “Nismo velik grad, svatko svakoga poznaje i za razliku od nekih želim tu živjeti u miru. Sve što govorim je lako i papirnato dokazivo, a za svoje ime i ugled sam spreman reagirati i pravnim putem”

Mi mu poručujemo: ‘kako možeš živjeti u miru nakon svega ovoga što si nam napravio?’

Kako možeš nama koji plaću nismo vidjeli dva mjeseca reći da smo ti uništili život?

Kako možeš svoj obraz i ugled spašavati pred svekolikom javnosti, a brojne obitelji si ostavio gladne?

Ne želimo ni pomisliti da je ovo bila neka veća igra jer da je Tomislav Tabak htio dobro djelatnicima i televiziji i da je problem doista htio riješiti ne bi preko noći otišao, a sve nas ostavio u stanju šoka i nevjerice. Vrijeme će sve pokazati, a narodna izreka kaže da su u laži kratke noge, a istina će se kad tad razotkriti.” - pišu zaposlenici DUTV-a.

dpp