Subota, 05 Studeni 2022 01:45

Teniski klub Dubrovnik prvi je koji se javio na poziv za program sportaša s invaliditetom

Teniski klub Dubrovnik prvi je koji se javio na poziv za program sportaša s invaliditetom Foto: Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik prvi je grad u Hrvatskoj koji je u svom proračunu izdvojio zasebnu stavku za sportske programe osoba s invaliditetom, a koja u Proračunu Grada Dubrovnika za 2022. iznosi 250.000 kuna. Po okončanju javnog poziva za predlaganje programa u području sporta za osobe s invaliditetom, Dubrovački savez sportova je utvrdio da se na poziv prijavio Teniski klub Dubrovnik.
 
Sukladno odredbama Pravilnika o mjerilima i kriterijima za vrjednovanje sportskih programa, za program Teniskog kluba Dubrovnik za rad sa sportašima s invaliditetom odobreno je ukupno 103.200 kuna za potporu mladim sportašima s invaliditetom, sufinanciranje nabave sportskih rekvizita i opreme i stručnog rada sa sportašima s invaliditetom, kao i za natjecateljski program i potporu organizaciji natjecanja.
 
Program javnih potreba u sportu za osobe s invaliditetom dijelom je širih aktivnosti Grada Dubrovnika u području sporta za osobe s invaliditetom. Naime, početkom rujna ove godine Grad Dubrovnik prihvatio je inicijativu udruge „Akademija zdravog življenja“ za uključivanje u projekt Sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju, Special Power League. 
 
Želeći dobiti što širu sliku o potrebama i afinitetima djece s teškoćama s područja grada Dubrovnika za bavljenje sportskim aktivnostima, Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo zamolio je predsjednicu udruge „Poseban prijatelj“ Dženitu Lazarević da pripremi i objavi anketni upitnik na koji su se mogli javiti svi zainteresirani za uključivanje u ovaj projekt. Anketom se željelo utvrditi zainteresiranost dubrovačke djece koje imaju teškoće u  razvoju i njihovih roditelja za bavljenje športom, uzimajući u obzir oblik i karakter oštećenja odnosno teškoće. Obradom podataka utvrđeni su prioritetni sportovi, koji sublimiraju afinitete djece i roditelja te adekvatnost pojedinog sporta obzirom na karakter teškoće u razvoju.

dpp