Petak, 05 Studeni 2021 21:54

Tjedan u gradskoj upravi: Grad dobio jednu novu pročelnicu, jednog novog direktora, a Libertas Ridersi prostore

Prošli tjedan Grad Dubrovnik dobio je novu pročelnicu za kulturu, a imenovan je i novi direktor Domouprave. Isplaćene su subvnecije mladim podstanarima kao i stipendije, a gradonačelnik Mato Franković posjetio je i Libertas Riderse kojima je Grad osigurao prostor.

JULIJANA ANTIĆ BRAUTOVIĆ NOVA PROČELNICA ZA KULTURU

Nakon što je proveden javni natječaj, Julijana Antić Brautović imenovana je za pročelnicu Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika.

Julijana Antić Brautović rođena je 1978. godine. Studij Menadžmenta u turističkoj destinaciji završila je 2006. godine i stekla stručno zvanje diplomiranog inženjera menadžmenta u turizmu, odnosno magistre ekonomije. Akademski stupanj doktorice humanističkih znanosti, polje povijest, grana hrvatska i svjetska povijest moderna i suvremena povijest stječe 2017. godine.

tjedni051121 1

Svojim se djelovanjem istaknula u području novinarstva, marketinga, medija, a posebice u sektoru kulture. Od 2010. sve do 2021. godine prošla je različite pozicije u Dubrovačkim muzejima, od stručne suradnice za odnose s javnošću i marketing, voditeljice prethodno navedenog odjela, članice Stručnog vijeća Dubrovačkih muzeja i u konačnici ravnateljice Dubrovačkih muzeja.

Novoizabrana pročelnica Antić Brautović članica je nekoliko stručnih udruženja, autorica je znanstvenih i stručnih publikacija u području kulture i povijesti, multimedijalnih izložbi među kojima se ističe izložba „Dubrovnik, a Scarred City: Stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000“. Julijana Antić Brautović autorica je knjige Povijesno-umjetnička topografija Konavala i stanje očuvanosti spomeničke baštine.

PERO MILKOVIĆ NOVI DIREKTOR DOMOUPRAVE

Na 34. Skupštini trgovačkog društva Domouprava Dubrovnik d.o.o. zbog isteka mandata s mjesta člana uprave - direktora opozvan je Konsuelo Končić.

tjedni051121 2

Odlukom Skupštine, na mandat od četiri godine za novog člana uprave - direktora imenovan je Pero Milković.

OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA OSNUTKA HRM DUBROVNIK

Svečano je obilježeno 30 godina od osnutka Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik, u organizaciji Udruge dragovoljaca HRM-a Dubrovnik. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na groblju Boninovo i ispred brodice Sveti Vlaho na Batali odana je počast svim stradalim pripadnicima HRM-a. U ime Grada Dubrovnika vijence su položili predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora te pročelnik Dživo Brčić i gradska vijećnica Katarina Doršner. Vijence su položili i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Ivo Raffanelli, ujedno izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, predstavnici Ministarstva branitelja i Ministarstva obrane te Udruge dragovoljaca HRM-a i ostali predstavnici udruga.

tjedni051121 3

S raketne topovnjače „Dubrovnik” potom je u Luci Gruž položen vijenac u more i održana molitva za sve poginule.

Uslijedilo je postrojavanje dragovoljaca, bivših pripadnika HRM-a u Luci Gruž, a tom ih je prigodom, između ostalih pozdravila i ministrica Nina Obuljen Koržinek te u ime Vlade Republike Hrvatske zahvalila za njihov veliki doprinos u Domovinskom ratu.

- Prošlo je 30 godina od srbo-crnogorske agresije na naš grad, a malo dobrih ljudi je tog 1. 10., tog 1. 11., tog 6.12. stalo na branik naše Domovine. Svi ste se tada znali, u kojoj god postrojbi da ste bili i nemojte dopustiti da se između sebe dijelite jer to pogoduje samo onima koji tada nisu bili nigdje. Hrvatska Vlada i Grad Dubrovnik čvrsto stoje iza naših branitelja, a to radimo iz dubokog poštovanja za ono što ste vi napravili. Znamo što nam je onda značio brod Sveti Vlaho kad je isplovio, znamo što ste nam značili vi u hrvatskim uniformama, vi ste tada za nas djecu bili i ostali istinski heroji i idoli našeg djetinjstva. - kazao je u ovoj prigodi Marko Potrebica, naglasivši kako je upravo ta generacija imala tu privilegiju stvoriti Hrvatsku, koju smo stoljećima sanjali.

Prigodnim riječima obratio se i zapovjednik HRM-a, kontraadmiral Ivo Raffanelli, koji je uručio priznanje – plaketu predsjedniku Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik Želimiru Čizmiću.

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ I ZAMJENICA TEPŠIĆ NA DANIMA HRVATSKOG TURIZMA

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica Jelka Tepšić sudjelovali su na svečanoj dodjeli godišnjih hrvatskih turističkih nagrada u sklopu manifestacije Dani hrvatskog turizma u Župi dubrovačkoj. Samoj završnici ovogodišnje manifestacije, koja je okupila mnogobrojne turističke djelatnike i dionike iz turističkog sektora iz cijele Hrvatske, nazočili su i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sa suradnicima ministrima, kao i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.

Dodijeljene su 22 godišnje turističke nagrade pojedincima koji su se svojim radom i rezultatima iskazali i zaslužili nagradu koja se dodjeljuje s ciljem podizanja kvalitete usluge i gostoljubivosti djelatnika u turizmu. Uručene su i četiri godišnje nagrade, posebno priznanje za izniman doprinos turističkoj 2021. godini te nagrada za životno djelo.

tjedni051121 4

Resorna ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac čestitala je nagrađenima, a ovom prilikom osvrnula se i na proteklu sezonu koju je ocijenila uspješnom, istaknuvši važnost projekta Safe stay in Croatia te omogućavanje cijepljenja turistima što su koraci koji su ipridonijeli dobrim rezultatima.

Premijer Plenković čestitao je nagrađenima i njihovom doprinosu uspješnosti turističke sezone kao i svim turističkim djelatnicima koji su dali svoj obol sezoni u izazovnim vremenima pandemije. Kazao je kako možemo biti zadovoljni sa ostvarenih 75 posto rezultata iz rekordne 2019., istaknuvši kako je to rezultat kolektivnog napora svih sektora i Vlade. Nagrađenima je čestitao i predsjednik HGK Luka Burilović.

U sklopu programa Dana hrvatskog turizma održan je i sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i suradnika s predstavnicima turističkog sektora, na kojem su nazočili i gradonačelnik Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić. Neke od tema sastanka bile su oporavak turizma od pandemije, a turistički djelatnici su i iskazali zahvalnost Vladi za odlične mjere za zaposlenost i likvidnost gospodarstva u kriznom vremenu. Zamjenica Tepšić u popodnevnom je programu sudjelovala u radu Konferencije o budućnosti Europe „Mladi u turizmu“.

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ POSJETIO LIBERTAS RIDERSE

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u pratnji svojih suradnika nazočio je otvaranju prostora Moto kluba Libertas Riders.

Grad Dubrovnik osigurao je prostor za rad Moto kluba u prostorima bivše „Stanice za tehnički prijem vozila".

Ovom prilikom gradonačelnik Franković kazao je kako je osiguravanje ovog prostora u Gospinom polju bilo prijeko potrebno za Libertas Riders, posebice zbog njihova daljnjeg djelovanja.

tjedni051121 5

Naime, dio prostora u prizemlju (96 kvadratnih metara površine) u sklopu objekta u Gospinom polju namijenjeno je i uređeno upravo za rad, potrebe i buduće djelovanje Moto kluba Libertas Riders. Vrijedno je za spomenuti kako ova udruga broji uistinu veliki broj članova i simpatizera koji svake godine sudjeluju ili su jedni od organizatora brojnih humanitarnih događanja, akcija i donacija.

Podsjetimo, vrijednost uređenja i adaptacije dvorane za borilačke sportove u kojoj se uz prostorije moto kluba Libertas Riders i dvorane za borilačke sportove 'Gladijator' nalaze i prostori za sportske udruge i klubove s područja grada Dubrovnika iznosi 2,8 milijuna kuna plus PDV, što uključuje i opremanje prostora.

ISPLAĆENE STIPENDIJE ZA 133 KORISNIKA

Grad Dubrovnik isplatio je 159.100,00 kuna na ime učeničkih i studentskih stipendija za mjesec listopad. Ukupno su isplaćeni mjesečni iznosi stipendija za 133 učenika/ce i studenta/ce.

Iznosi stipendija, podsjetimo, značajno su povećani prije dvije godine pa se učeničke stipendije kreću od 500,00 kuna mjesečno za učenike koji se školuju u Dubrovniku do 1000,00 kuna, koliko se mjesečno isplaćuje učenicima s mjestom obrazovanja izvan Dubrovnika. Studentske stipendije iznose 800,00 kuna mjesečno za studiranje u Dubrovniku odnosno 1.500,00 kuna mjesečno za studente koji studijske programe polaze izvan Dubrovnika.

U tijeku je natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2021/2022. Raspisan je u pet kategorija: za nadarene studente, za deficitarna zanimanja, za učenike i studente iz obitelji slabijeg imovnog stanja, za učenike i studente koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata te za studente koji su osobe s invaliditetom.

Jednako kao i prošle godine, i ovogodišnjim natječajima naglasak se stavlja na zanimanja u zdravstvu, uključujući doktore medicine, medicinske sestre i tehničare te ostalo zdravstveno osoblje i to kroz stipendije za nadarene studente i one u deficitarnim zanimanjima.

IZDANA GRAĐEVINSKA DOZVOLA ZA DRUGU FAZU UREĐENJA TENIS TERENA

Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Grada Dubrovnika izdao je građevinsku dozvolu i za II. fazu projekta rekonstrukcije tenis terena i pratećih građevina Tenis kluba Dubrovnik u Lapadu.

Druga faza odnosi se na uređenje tribina s fitness centrom, svlačionicama, skladištem i uredima za administraciju.

Podsjetimo, rekonstrukcija tenis terena i pratećih građevina projektirana je u dvije faze:
I. faza – rekonstrukcija tenis terena
II. faza – rekonstrukcija pratećih građevina (svlačionice i drugi prostori ispod tribina)

Za prvu fazu je već prethodno izdana građevinska dozvola kojom je odobrena rekonstrukcija, odnosno natkrivanje dva tenis terena izgradnjom suvremeno oblikovane dvorane lučne konstrukcije.

Planirani zahvat II. faze obuhvaća rekonstrukciju postojećih građevina uz tenis terene, odnosno svlačionica i drugih prostora ispod tribina. Na razini prizemlja, ulaz s istočne strane, planirane su muške i ženske svlačionice s pripadajućim sanitarnim čvorovima i tuševima te multifunkcionalna dvorana sa spravama za vježbanje. Ulazom sa sjeverne strane pristupa se prostorima za trenere, spremištu te prostorijama namijenjenim osobama s invaliditetom – predprostor, svlačionice i kupaonica. Na razini prizemlja nalaze se i prostori stambene namjene koji se planiraju rekonstruirati i prenamijeniti u polivalentne klupske prostore. Na razini prvog kata postojeći stambeni prostori prenamijenit će se u jedan poslovni prostor te prostore spremišta.

tjedni051121 6

Uz to je planirana i sanacija dijelova fasade te uređenja prostora gledališta s postavljanjem 759 sjedalica, kao i ograđeni prostor za privremeno odlaganje otpada. Nenatkrivena terasa uz postojeću poslovnu građevinu (restoran i uprava kluba) planira se uzdignuti na razinu šetnice.

Predmetni zahvat bit će pristupačan osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Projekt je prijavljen za financiranje kroz program 'The Recovery and Resilience, nastavno na smjer ove gradske uprave koja je osobito u vrijeme krize okrenuta EU fondovima.

Sveukupnim uređenjem ovog kompleksa podignut će se razina kvalitete, osigurati bolja funkcionalnost i omogućiti Tenis klubu Dubrovnik organizaciju različitih međunarodnih natjecanja te priprema kroz čitavu godinu.

Projekt rekonstrukcije tenis terena u Lapadu jedan je od 11 strateških ciljeva definiranih Strategijom razvoja sporta i sportske infrastrukture Grada Dubrovnika. Već ranije, sukladno Strategiji, izgrađen je hangar za jedriličare u Orsanu, uređen nogometni teren s pripadajućim sadržajima u Gospinom polju, Judo dvorana u Mokošici, obavljena rekonstrukcija objekta bivšeg hotela Stadion u Gružu te uređena sportska dvorana za borilačke sportove u prostoru bivše ‘Stanice za tehnički prijem vozila’ u Gospinom polju.

ISPLAĆENE SUBVENCIJE MLADIM PODSTANARIMA

U sklopu Mjera socijalnog programa Grada Dubrovnika isplaćena su sredstva za subvencije najma stana mladim osobama i obiteljima za mjesec rujan.

Za 56 korisnika isplaćeno je ukupno 29 tisuća kuna, dok se na godišnjoj razini za realizaciju ove mjere iz gradskog proračuna izdvaja do 350 tisuća kuna.

Grad Dubrovnik tako mladim osobama do navršenih 35 godina života koji imaju prebivalište na području grada Dubrovnika najmanje pet godina i koji u svom vlasništvu nemaju nekretnina, a čiji mjesečni dohodak po članu kućanstva nije veći od prosječne isplaćene neto plaće u Republici Hrvatskoj, osigurava novčanu potporu za plaćanje najma stana.

Mjesečni iznos subvencije iznosi 400 kuna za samca, 500 kuna za dvočlano kućanstvo, 600 za tročlano i  750 kuna za četveročlano kućanstvo i više, a sve sukladno Mjerama socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2021. godinu.

Naime, pravo na subvenciju troškova za najam stana u prethodnom mjesecu ostvarila su dvadeset četiri samca, jedanaest parova, dvije jednoroditeljske obitelji i devetnaest parova s djecom.

Vrijedi podsjetiti kako je osim navedene mjere, čija je osnovna svrha pomoć i potpora mladim osobama i obiteljima, tijekom mjeseca listopada 2021. godine isplaćena i subvencija u iznosu od 286.900 kuna za podstanarstvo 228 korisnika slabijeg materijalnog statusa.

Sadržaj Grada Dubrovnika

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020