Petak, 15 Listopad 2021 15:01

Tjedan u gradskoj upravi: Grad pomaže umirovljenicima; napreduju radovi u OŠ M. Getaldića

Rampu na Lapadskoj obali, postavljenu zbog odvijanja radova, Grad Dubrovnik opremit će sustavom videonadzora. Rampa je naime posljednjih dana u nekoliko navrata oštećivana pa je Grad videonadzorom odlučio doskočiti vandalima. Gradonačelnik Mato Franković obišao je radove na obnovi i uređenju Osnovnže škole Marina Getaldića. Grad je umirovljenicima uplatio mirovinski dodatak, a isplaćena je i novčana pomoć starijima od 65 koji nemaju vlastitih ni drugih primanja.

UZ RAMPU NA LAPADSKOJ OBALI GRAD POSTAVLJA VIDEONADZOR

Rampa na gradilištu Lapadske obale koja služi za sigurno odvijanje radova rekonstrukcije i proširenja ove prometnice kao i za sigurnost pješaka i vozača, tijekom noći 8. listopada bila je predmetom vandalskog čina nakon kojeg je potpuno slomljena i van funkcije.

Ovo, nažalost, nije bio izoliran slučaj jer su prije nekoliko tjedana od strane nepoznatog počinitelja ili više njih oštećene fotoćelije prečke, dok je 7. listopada provaljeno u upravljački stup rampe kako bi se onemogućio rad senzora. Konačno, u noći 8. listopada, prečka rampe u potpunosti je iskrivljena te joj je onemogućen rad.

Rampa postavljena na gradilištu Lapadske obale stajala je 23 tisuće kuna i može se koristiti i u druge svrhe. Grad Dubrovnik će stoga, uz nužan popravak, rampu opremiti sustavom video nadzora kako bi se u budućnosti spriječili i sankcionirali slični vandalski ispadi kojima je cilj oštećenje gradske imovine te kako bi se omogućilo uredno izvođenje ove vrijedne investicije u prometnu mrežu grada.

GRADONAČELNIK OBIŠAO RADOVE NA OBNOVI ŠKOLE U POVIJESNOJ JEZGRI

Radove obnove, uređenja i adaptacije osnovne škole Marina Getaldića na novoj lokaciji u Ulici Ilije Sarake obišao je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima.

Na samom objektu u Ulici Ilije Sarake u tijeku su radovi na iskopu pijeska iz postojeće gustjerne koja će se prema projektu koristiti za protupožarni sprinkler sustav, a isti se provode uz arheološki nadzor. Istovremeno, tvrtka Alfaplan građenje d.o.o. kao odabrani izvođač na ovom projektu, provodi radove rušenja i demontaže, a sve sukladno dinamičkom i vremenskom planu.

Prilikom obilaska gradilišta OŠ Marina Getaldića gradonačelnik Franković kazao je kako gradska uprava nastavlja s ulaganjima u obrazovanje, stvarajući pritom najbolje uvjete za dubrovačke osnovnoškolce.

mgetaldicaradovi151021

- Danas ovdje želim izraziti iznimno zadovoljstvo što je započeta investicija obnove škole u staroj gradskoj jezgri. Ovo je druga škola u kojoj će Grad Dubrovnik uvesti jednosmjensku nastavu s krajnjim ciljem da sve osnovne škole na području Dubrovnika budu u jednosmjenskom sustavu. Time omogućavamo jednake i kvalitetne uvjete obrazovanja za sve osnovnoškolce. - istaknuo je gradonačelnik.

Novi objekt škole smješten je u nekadašnjoj palači omeđenoj ulicama Ilije Sarake i Pobijana, a koju je za potrebe organiziranja osnovne škole Gradu na korištenje bez naknade ustupila Dubrovačka biskupija. Za potrebe razredne nastave od 1. do 3. razreda organizira se šest učionica čime se osigurava smještaj do 105 učenika. Nova zgrada škole u staroj gradskoj jezgri sadržavat će i prostor za održavanje dodatnih aktivnosti, prostoriju za učenike u produženom boravku, blagovaonicu, učionice, druge servisne prostore i prostore nastavnog osoblja.

U sklopu ovog projekt previđena je i adaptacija i opremanje manjeg obuhvata zgrade Centar, nakon predviđenih zahvata OŠ Marina Getaldića raspolagat će s ukupno 16 učionica za 8 razreda po dva odjeljenja i adekvatnim kabinetima predmetne nastave.

Vrijedna investicija financirana je donacijom Zaklade Caboga Stiftung. Ukupna vrijednost ugovora za izvođenje radova na dva objekta iznosi 14.130.404,38 kuna s PDV-om, dok je vrijednost radova nadzora 225.687,50 kuna s PDV-om. Nadzor radova provodi tvrtka Struktura projekt.
Gradonačelnik Franković ovom prilikom istaknuo je kako gradska uprava nastavlja ulaganja u kvalitetnu odgojno – obrazovnu infrastrukturu.Najavio je niz investicija u osnovnoškolskom obrazovanju koje će se realizirati u nadolazećem četverogodišnjem razdoblju poput ishođenja građevinske dozvole za Osnovnu školu Mokošica, izgradnje osnovne škole u Komolcu, adaptacije i obnove postojećih osnovnih škola i vrtića, a sve sukladno prostorno-planskim mogućnostima i financijskom okviru.

GRAD DUBROVNIK ISPLATIO MIROVINSKI DODATAK

U sklopu mjera Socijalnog programa Grada Dubrovnika izvršena je isplata dodatka na mirovinu koji ostvaruju oni umirovljenici čija mirovina sa svim dodacima ne prelazi 1 800 kuna.

Dodatak na mirovinu u iznosu od 200 kuna mjesečno tako je isplaćen za 707 umirovljenika, korisnika ove mjere, a ukupno je isplaćeno 148 i 600 kuna. U okviru iste mjere, izvršena je i isplata uvećanog dodatka od 500 kuna mjesečno, koji ostvaruju umirovljenici s mirovinama do 1 800 kuna, a čije su socijalne prilike posebno otegotne bilo sa sami uzdržavaju jednog ili više članova obitelji, da od vlastite mirovine podmiruju troškove najma stana ili da ostvaruju pravo na doplatak za pomoć i njegu.

Prema mjerama Socijalnog programa Grada Dubrovnika umirovljenicima čija mirovina iznosi od 1 801 do 2 000 kuna dva puta godišnje isplaćuje se iznos od 400 kuna, odnosno 300 kuna onim umirovljenicima čija mirovina iznosi od 2 001 do 2 200 kuna. Umirovljenicima čija mirovina iznosi od 2 201 do 2 500 kuna isplaćuje se iznos od 200 kuna, također dva puta godišnje. Osobe starije od 65 godina koje nemaju vlastitu mirovinu ili drugu vrstu primanja ostvaruju novčanu pomoć u mjesečnom iznosu od 300 kuna.

Grad Dubrovnik na osnovu dodatka na mirovinu i novčane pomoći za starije od 65 godina godišnje isplaćuje preko 4,2 milijuna kuna.

ISPLAĆENA POMOĆ STARIJIMA OD 65 BEZ PRIMANJA

U sklopu mjera Socijalnog programa Grada Dubrovnika izvršena je isplata novčane pomoći starijima od 65 godina koji nemaju vlastitu mirovinu ni druga primanja.

Isplata je provedena u iznosu od 65.700 kuna za 219 korisnika. Naime, osobe starije od 65 godina koje udovoljavaju uvjetima ostvaruju novčanu pomoć u mjesečnom iznosu od 300 kuna.

Ovu mjera Socijalnog programa Grada Dubrovnika godišnje prosječno koristi 250 osoba. Građanima - korisnicima mjere u 2020. isplaćeno je 949.500,00 kuna.

GRADONAČELNIK SUDJELOVAO NA PANEL RASPRAVI O BUDUĆNOSTI EU

Gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je u radu konferencije posvećene uključivanju građana u promišljanja o budućnosti Europe.

U ulozi panelista sudjelovali su potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Španjolske Gonzales-Barba Pela i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH Andreja Metelko-Zgombić, te zainteresirani studenti i mladi putem online prijenosa.

Gradonačelnik Franković ustaknuo eu prigodi kako se panel održava upravo u povijesnom kompleksu Lazareti, nekadašnjoj karanteni, obnovljenom bespovratnim sredstvima Europske unije. Uključivanje mladih u dijalog o budućnosti Europe i europskih institucija ocijenio je izuzetno pozitivnim.

- Kada se spomene riječ „politika“, većina mladih ljudi pomisli na nešto iznimno negativno i loše. Nažalost, to je ostavština prošlosti. Politika je zapravo nešto potpuno drugo, a najjednostavnije je možemo opisati kao služenje javnosti. Kada govorimo o dužnostima političara, pojedinci se trebaju odreći privatnog interesa i brinuti se isključivo o javnom, što nažalost nije uvijek slučaj. Zbog toga je na nama, mladim generacijama političara, promijeniti percepciju i pokazati na našem primjeru da politika može biti i bit će služenje građanima. Budućnost Europe ovisi o mladim ljudima i njihovim pogledima kako Europa treba izgledati za 10, 15, 20 ili 50 godina i to je ono čemu trebamo težiti. - rekao je je gradonačelnik Franković.

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, ujedno i supredsjedateljica Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe, osvrnula se na važnost konferencije u kontekstu daljnjeg razvoja demokratskog dijaloga unutar Europske unije.

- Naš europski san je ugrožen, važno je da redovito procjenjujemo gdje smo i u kojem smjeru želimo ići, a ova konferencija će nam u tome pomoći. Demokracija kontinuirano evoluira, stoga političari koji donose odluke moraju prigrliti demokratske promjene, evoluirati zajedno s njima i ohrabriti uključivanje građana.- kazala je Šuica, istaknuvši.

U razgovoru s građanima, koji se organizira u sklopu aktivnosti koje se provode u okviru Konferencije o budućnosti Europe, namjera je potaknuti promišljanja i raspravu, posebno među mladima, o pitanjima poput trebamo li snažnu geopolitičku Europu i koja je strateška važnost politike proširenja za Europsku uniju u cjelini.

FRANKOVIĆ NA SVEČANOSTI DODJELE „ZLATNE KUNE” NAJBOLJIM GOSPODARSTVENICIMA

Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Dubrovnik, dodijeljene su plakete „Zlatna kuna“ najboljim malim, srednjim i velikim tvrtkama za poslovanje u 2020. godini.

Tvrtke Ćosić gradnja d.o.o., Poljopromet d.o.o. i Radež d.d. kao najuspješnije su tvrtke u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dobitnice „Zlatne kune“ u kategorijama malo, srednje i veliko trgovačko društvo. Priznanje za dugogodišnje uspješno poslovanje i doprinos hrvatskom gospodarstvu primila je poljoprivredna zadruga Putniković za 110. obljetnicu svoga postojanja.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku laureatima i pozdravio okupljene dubrovačke i županijske gospodarstvenike u godini koju, kazao je, smatramo godinom početka gospodarskog oporavka.

Istaknuo je ulogu Grada Dubrovnika u pandemiji korona virusa naglasivši mjere pomoći gospodarstvu koje se procjenjuju na 60 milijuna kuna, i to u trenutku dok je Grad kao jedinica lokalne samouprave bio financijski najogađeniji grad u Republici Hrvatskoj s izraženim padom proračunskih prihoda.

- Vjerujem da je grad svojim gospodarstvenicima bio partner u najtežim vremenima i stup na koji su se mogli osloniti.- rekao je te je pozvao na otrežnjenje kako bi se lakše prebrodila financijska kriza kao direktna posljedica pandemije korona virusa.

Sadržaj Grada Dubrovnika

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019