Petak, 09 Srpanj 2021 20:15

Tjedan u gradskoj upravi; imenovani direktori većine gradskih poduzeća

Sa zakupcima poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Dubrovnika, gradonačelnik Mato Franković dogovorio je kako će najamnine od kolovoza do listopada iznositi 50 posto ugovorenog iznosa. Ponovo su imenovani direktori većine društava u vlasništvu Grada Dubrovnik.

Gradonačelnik je ovoga tjedna primio generalnog direktora Turkish Airlinesa za Hrvatsku. Uskoro započinju radovi na rekonstruciji nove i stare Osnovne škole Marina Getaldića. S radom je počela nova ustanova Dječji vrtić Pčelica.

OD KOLOVOZA DO LISTOPADA NAJMOVI POSLOVNIH PROSTORA I JAVNIH POVRŠINA U VLASNIŠTVU GRADA IZNOSIT ĆE 50 POSTO UGOVORENOG IZNOSA

Gradonačelnik Mato Franković održao s predstavnicima zakupaca prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Dubrovnika razgovarao je o načinu obračuna zakupnina u t razdoblju od kolovoza do listopada. Zakupci su prihvatili prijedlog da se u tom razdoblju zakupnine obračunavaju prema modelu 50 posto ugovorenih iznosa.

- Iako je lipanj donio reaktivaciju gospodarskih djelatnosti odlučilo smo i kroz lipanj i srpanj produljiti valjanost aktualnih mjera jer želimo pomoći koliko možemo“, istaknuo je gradonačelnik kazavši kako je prihvaćeni model naplate od 1. kolovoza realan i opravdan. Naglasio je kako se isti neće odnositi na one subjekte koji iz opravdanih razloga neće moći obavljati gospodarsku djelatnost odnosno na one kojima je odlukama Stožera onemogućen rad. Također je rekao da će takva odluka biti podložna promjenama u slučaju drastičnih poremećaja tržišta poput, neželjenog, ulaska u crvenu zonu i posljedičnog prestanka turističkog prometa. - rekao je Franković.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji i procijepljenosti opće populacije u Dubrovniku istaknuo je važnost primanja cjepiva i činjenicu da se većina turističkih djelatnika cijepila.

- Ako se ne trgnemo i ne počnemo ponašati odgovorno, efekt će biti veći broj zaraženih, ulazak u crvenu zonu i prestanak dolaska gostiju jer moramo biti svjesni da je cijena takvog stava možebitni ponovni gubitak sezone i ponavljanje prošlogodišnjoj scenarija, koji bi za grad gotovo u potpunosti ovisan o turizmu bio poguban. - rekao je te kao pozitivan primjer izdvojio grad Rovinj koji je postigao procijepljenost od 80 posto što je gotovo dvostruko više od Dubrovnika gdje je procijepljenost 48 posto.

REIMENOVANI DIREKTORI VRTLARA, VODOVODA, HOTELA GRUŽ I DURA-e

Održane su skupštine više komunalnih i trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika na kojima su uz druge točke imenovani direktori koji će tim društvima upravljati u narednom razdoblju.

Na skupštini društva DURA-e za promicanje lokalnog razvoja održanoj 16. lipnja za predsjednicu Uprave ponovno je na mandat od četiri godine imenovana Ana Marija Pilato Krile.

Za direktoricu Vrtlara na skupštini koja je održana 23. lipnja imenovana je Alma Majstorović, koja je tu funkciju obnašala i u prethodnom mandatu.

Skupština društva Vodovod Dubrovnik održana je također 23. lipnja te su tom prilikom na nove četverogodišnje mandate imenovani Vicko Begović za člana Uprave i Lukša Matušić za predsjednika Uprave.

Direktor Hotela Gruž ostaje Vido Raič, kojega je na novi mandat od četiri godine imenovao nadzorni odbor tog društva na sjednici održanoj 14. lipnja.

Upravljačke strukture ostalih trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika imenovat će se također u redovnom postupku.

GRADONAČELNIK S GENERALNIM DIREKTOROM TURKISH AIRLINESA ZA HRVATSKU

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je generalnog direktora Turkish Airlinesa za Hrvatsku Uğura Cantimura, koji je odnedavno uz predstavništvo u Zagrebu preuzeo i upravljanje dubrovačkim predstavništvom ove turske zrakoplovne kompanije, inače jedne od najvećih na svijetu.

Gradonačelnik Franković i direktor Cantimur razgovarali su o trenutnoj situaciji na tržištu turističkih putovanja, a posebni naglasak stavljen je na razvoj međusobne partnerske suradnje i na nastavak operacija u razdoblju van sezone, što obje strane drže ključnim i potrebnim, upravo zahvaljujući činjenici da je Istanbul iznimno važno čvorište zračnog prometa.

Generalni direktor Turkish Airlinesa za tržište Hrvatske imao je aktivnu i zapaženu ulogu u dolasku ove kompanije na područje Dubrovnika, a prijevoznik je početkom srpnja ponovno obnovio promet između Istanbula i Dubrovnika, koji je prošle godine bio prekinut pandemijom koronavirusa. Redovni letovi na ovoj liniji trenutno prometuju dva puta tjedno, srijedom i subotom. Održavanje linije s Istanbulom i poslovanje Turkish Airlinesa u Dubrovniku važno je i zbog bogate mreže linija koje ova kompanija održava, posebice s dalekim tržištima Azije, ali i SAD-a.

USKORO POČETAK OBNOVE ZGRADA OSNOVNE ŠKOLE MARINA GETALDIĆA

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković potpisao je ugovor za izvođenje radova s predstavnikom tvrtke Alfaplan građenje d.o.o. Matom Butijerom. Radovi na obnovi, adaptaciji i uređenju Osnovne škole Marina Getaldića na dvije lokacije, u Ulici Ilije Sarake 7 gdje je prostor nove škole Te Ulici Nikole Gučetića 1 gdje je škola Centar, kreću na jesen, a trajat godinu dana.

Novi objekt škole smješten je u nekadašnjoj palači omeđenoj ulicama Ilije Sarake i Pobijana, a koju je za potrebe organiziranja osnovne škole Gradu na korištenje bez naknade ustupila Dubrovačka biskupija. Za potrebe nastave od 1. do 3. razreda organizirat će se šest učionica te popratni prostori, a u sklopu projekta je predviđena adaptacija i opremanje manjeg obuhvata zgrade Centar.
- U konačnici ćemo dobiti uređen prostor po svim pedagoškim standardima uz nastavu organiziranu u jednoj smjeni, a čime će i Gimnazija dobiti preduvjete za rad u jednoj smjeni. Ovo je druga škola koju će Grad Dubrovnik uvesti u jednosmjensku nastavu i nakon ovoga nam je preostala još jedna, Osnovna škola Mokošica. Kako je prisutan pozitivan demografski trend sigurno je da će skora budućnost zahtijevati izgradnju i jedne potpuno nove škole, koju vidimo na području Komolca, a vjerujem u budućnosti i na Gornjim selima. - kazao je gradonačelnik Franković.

Vrijednost radova je 11.304.323,50 kuna bez PDV-a ili 14.130.404,38 kuna s PDV-om, dok je vrijednost radova nadzora, kojeg će provoditi Struktura projekt, 180.550,00 kuna, odnosno 225.687,50 kuna s PDV-om.

- Sve radove financira Zaklade Caboga Stiftung i ovom bi se prigodom posebno zahvalio doktoru Ivu Felneru na ovoj visokovrijednoj donaciji, čijim naporom su obnovljena vrijedna brojna zdanja. - naglasio je gradonačelnik Franković.

Kako je pojasnio direktor Alfaplana Mato Butijer, riječ je o prilično kompliciranoj obnovi zgrade u Ulici Ilije Sarake, s obzirom na njezin smještaj i na sve konzervatorske i arheološke uvjete. Rušit će se međukatna konstrukcija i krov, koji će se raditi nanovo, uz sve suvremene sustave, poput protupožarnog sustava.

NOVA USTANOVA DJEČJI VRTIĆ PČELICA POČEO S RADOM

Rješenjem Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dubrovačko-neretvanske županije odobren je početak rada predškolskoj ustanovi „Dječji vrtić Pčelica“, čime je okončano razdvajanje javne ustanove Dječji vrtići Dubrovnik, pokrenuto odlukama Gradskog vijeća Grada Dubrovnika iz lipnja i rujna 2019. godine.

Ustanovi sa sjedištem u Novoj Mokošici na adresi Bartola Kašića 25 odobrava se početak obavljanja djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja u matičnom objektu Dječji vrtić „Pčelica“ te u pet područnih odjela za ukupno 8 jasličkih i 11 vrtićkih odgojno-obrazovnih skupina.
Prema suglasnostima Ministarstva znanosti i obrazovanja ustanovi je odobrena i provedba posebnog programa za djecu predškolske dobi s teškoćama u razvoju, provedba programa ranog učenja engleskog jezika, Montessori programa, obveznog programa predškole i posebnog programa katoličkog vjerskog odgoja.

Podsjetimo, za rekonstrukciju - dogradnju i nadogradnju Dječjeg vrtića Pčelica u Mokošici u ožujku je ishođena građevinska dozvola. Planiranim zahvatom centralnog objekta vrtić će sa sadašnjih osam grupa narasti na ukupno njih 15 i to 9 vrtićkih skupina i 6 jasličkih te će moći primiti 250 djece.

DUBROVAČKA STRATEGIJA ZA IZJEDNAČAVANJE OSOBA S INVALIDITETOM PRIMJER DOBRE PRAKSE

U Dubrovniku je predstavljen projekt DANOVA - Inovativne usluge prijevoza za slijepe i slabovidne putnike u Dunavskoj regiji. Predstavljanje je organizirala Zračna luka Dubrovnik kao vodeći partner u projektu, a na na predstavljanju projekta i sastanku sa zainteresiranom javnošću sudjelovali su projektni partneri iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Bugarske, Slovačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Moldavije. Sudionici u projektu iz Hrvatske još su Hrvatski savez slijepih i Lučka uprava Dubrovnik.

Sudjelujući u radu okruglog stola s hrvatskim dionicima u projektu DANOVA, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić istaknuo je višegodišnju skrb Grada Dubrovnika za poboljšanje života i rada osoba s invaliditetom pa tako i slijepih i slabovidnih osoba. Kao primjer dobre prakse svi su dionici dobili primjerak Strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom Grada Dubrovnika za razdoblje od 2021. do 2025. Sudionici okruglog stola s dubrovačkog područja, poglavito predstavnici Udruge slijepih i slobovidnih osoba Dubrovačko-neretvanske županije, pohvalili su suradnju s Gradom Dubrovnikom, počevši od podizanja svijesti o potrebama osoba s invaliditetom, preko potpore programima i projektima udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom pa do rješavanja konkretnih prometnih, komunalnih i drugih problema i prepreka s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću.

DANOVA je projekt transnacionalne suradnje financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, koji pruža podršku regionalnoj suradnji između država Dunavske regije tijekom programskog razdoblja od 2014. do 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 16 milijuna kuna, od čega na Zračnu luku Dubrovnik otpada 3 milijuna kuna.

Osnovni cilj projekta DANOVA je unaprijediti pristupačnost slijepim i slabovidnim osobama na ključnim prometnim čvorištima poput zračnih luka, pomorskih luka te željezničkih i autobusnih postaja. Naime, prema procjenama Europskog saveza slijepih preko 30 milijuna slijepih i slabovidnih osoba u Europi ne može samostalno putovati, obzirom da više od 95 posto prijevoznih sredstava i čvorišta nije u potpunosti pristupačno osobama sa oštećenjima vida. Jedna od ključnih odrednica projekta DANOVA je i podizanje razine svijesti šire javnosti oko važnosti prilagođavanja ključne prometne infrastrukture osobama s raznim vrstama invaliditeta pa tako i osobama s oštećenjima vida. Poboljšanje pristupačnosti planira se postići razvijanjem novih usluga i kompetencija osoblja izravno uključenog u rad s putnicima s ciljem podizanja razine kvalitete pružanja usluge kako bi se slijepim i slabovidnim osobama omogućio potpuni pristup prometnoj infrastrukturi i potrebnim informacijama.

U sklopu projekta Zračna luka Dubrovnik će instalirati taktilne trake u području odlazaka i dolazaka pristanišne zgrade pa sve do postaje za javni gradski prijevoz, taktilne orijentacijske planove koji će se postaviti na ključnim područjima unutar zračne luke te kutak za slijepe i slabovidne za lakše snalaženje i dobivanje potrebnih informacija.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020