Petak, 10 Rujan 2021 13:29

Tjedan u gradskoj upravi: Nastavljeni radovi na Lapadskoj obali

Na Lapadskoj obali započeli su radovi na postavljanju pilota i izgradnje obalnog zida. U Ulici Nika Kulišića rekonstruiran je dio vodovoda. Grad Dubrovnik ograničio je korištenje plastike. Gradonačelnik Mato Franković prvašićima, ostalim učenicima i nastavnicima u dubrovačkim osnovnim školama poželio je uspješan početak nove nastavne godine.

NA LAPADSKOJ OBALI POČELI RADOVI NA POSTAVLJANJU PILOTA

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima obišao je gradilište Lapadske obale gdje su započeli radovi na probijanju pilota i izgradnji obalnog zida.

-Pobijanje pilota iznimno je težak i zahtjevan proces, a uz izgradnju obalnog zida riječ je o najkompleksnijim radovima čitave investicije. Uvjeren sam da će se radovi odvijati zacrtanim tempom te da će ova važna prometnica na zadovoljstvo naših sugrađana biti izgrađena i završena u za to predviđenim terminima. -rekao je prilikom obilaska gradilišta gradonačelnik Franković.

Izrazio je i uvjerenje da će se prije pokretanja istih radova na 3. i 4. fazi steći svi potrebni uvjeti za to te da neće doći do zastoja radova.

tjedni100921 2

O situaciji s koncesionarom marine uz Lapadsku obalu, tvrtkom Laguna Trade d.o.o. gradonačelnik je dodao kako Grad o svemu prvenstveno razgovara s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

– Vjerujemo da neće dolaziti do kašnjenja radova i da ćemo u idućih nekoliko mjeseci postići sve potrebne dogovore s resornim ministarstvom i s tvrtkom Laguna Trade te da ćemo sve riješiti prvenstveno na zadovoljstvo naših sugrađana. Grad Dubrovnik je spreman na dijalog, ali nikada nećemo prihvatili nikakve ucjene. - rekao je.

Radovi se trenutno odvijaju na tzv. drugoj fazi koja obuhvaća područje od Batale do Ekonomskog fakulteta, a na dionici dugoj 350 metara postavit će se prvih pedesetak pilota.
Vršiteljica dužnostipročelnice Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija detaljnije je pojasnila sam proces.

- Izvođač najprije buši pilot i postavlja armaturni koš i cijev od stakloplastike. -rekla je te dodala da je upravo to bio predmet zamjene materijala uslijed ogromnog povećanja cijene čelika na svjetskom tržištu.

- Postupak smo uspješno proveli, izbjegli potencijalni problem te postigli uštede na projektu“, zaključila je. Probijanje pilota, kazala je, pratit će proizvodnja armirano betonske zavjese, odnosno obalnog zida koja će se odvijati na dijelu gradilišta (parkiralištu) ispred marine, a potom će uslijediti i rekonstrukcija trupa ceste sa svim predviđenim instalacijama.

Predstavnici Grada Dubrovnika još jednom su uputili građanima molbu za razumijevanjem jer će povremeno dolaziti do potpunog zatvaranja prometa koji je dopušten samo za nužni prolaz stanara i poslovnih subjekata.

Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale najveći je cestovni infrastrukturni projekt u užem centru grada još od izgradnje bulevara u Lapadu. Izmijenit će se regulacija prometa iz jednosmjerne ulice u dvosmjernu, izgradit će se nova obalna konstrukcija, komunalna infrastruktura, šetnica sa zelenilom i biciklističkom stazom, povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci.

Investicija je vrijedna 70 milijuna kuna, a u potpunosti je financirana europskim i nacionalnim sredstvima.

FRANKOVIĆ: „INVESTICIJAMA DO JEDNOSMJENSKE NASTAVE U SVIM NAŠIM ŠKOLAMA”

Povodom početka nove školske godine predstavnici Grada Dubrovnika obišli su dubrovačke osnovne škole. Gradonačelnik Mato Franković pozdravio je prvašiće u Osnovnoj školi Mokošica i u zgradi Centar OŠ Marina Getaldića u povijesnoj jezgri.

- Danas započinje vaša školska avantura. Siguran sam da ćete i vi poput svih nas pamtiti prvi susret s učiteljicom i razredom. Neka vam ova avantura bude puna smijeha, radosti i veselja. - poručio im je gradonačelnik.

Uputio je zahvalu učiteljima i svima zaposlenima u dubrovačkim osnovnim školama na predanom radu i prenošenju znanja na buduće generacije koje će, rekao je, u budućnosti voditi naš Grad i na kojima će počivati naše gospodarstvo.

- Najave Vlade o poboljšanju materijalnih prava u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama nas vesele jer smatramo kako upravo Vi, koji nesebično i predano služite našim mladima trebate biti i adekvatno plaćeni za Vaš rad, a do sada to niste bili. - rekao je.

Gradonačelnik je podsjetio i na brojne investicije koje Grad Dubrovnik razvija u sustavu osnovnoškolskog obrazovanja, a među njima se ističu projekt nadogradnje OŠ Mokošica i dogradnja OŠ Antuna Masle u Orašcu s izgradnjom sportske dvorane dok u rujnu počinje izgradnja nove škole u povijesnoj jezgri u Ulici Ilije Sarake s rekonstrukcijom postojećeg objekta OŠ Marina Getaldića.

- Grad Dubrovnik će i dalje, baš kao što smo to činili i u proteklom četverogodišnjem razdoblju, kroz cijeli niz investicija povećavati kvalitetu školske infrastrukture kako bi u nadolazeće četiri godine postigli cilj - održavanje nastave u jednoj smjeni u svim našim školama. - rekao je Franković.

ULICA NIKA KULIŠIĆA DOBILA NOVI VODOOPSKRBNI SUSTAV I MREŽU ODVODNJE

Rekonstrukcijom 85 metara dotrajalog vodoopskrbnog cjevovoda u Ulici Nika Kulišića, Vodovod Dubrovnik riješio je još jednu kritičnu točnu na području Dubrovnika.

- Stanovnici Ulice Nika Kulišića sada više neće morati trpjeti prekide u opskrbi pitkom vodom jer smo dotrajali polietilenski cjevovod koji je bio sklon kvarovima zamijenili novim i većim cjevovodom od pocinčanog čelika. Tako smo dugoročno osigurali stabilnu opskrbu na ovom područji. – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

U sklopu ove 220 tisuća kuna vrijedne investicije Vodovod je izgradio i novih četrdesetak metara do sada nepostojećeg dijela mreže javne odvodnje u toj ulici.

tjedni100921 1

- Kako smo i obećali na početku mandata, rješavamo probleme jedan po jedan, ali stalno djelujemo. Tako uz Aglomeraciju koja će značajno unaprijediti sustave i vodoopskrbe i odvodnje na području grada putem velikih projekata, paralelno radimo i na manjim zahvatima kojima rješavamo kritične točke koje nisu obuhvaćene tim mega projektom te gradimo manje dijelove mreže. U ovom slučaju riječ je izgradnji nešto više od 40 metara nove mreže fekalne odvodnje koju ćemo spojiti na sustav javne odvodnje“- pojasnio je Lukša Matušić.

Radovi su trajali mjesec dana, a u sklopu njih rekonstruirani su i postojeći priključci okolnih stambenih objekata.

NA ŠEST LOKACIJA NA LOKRUMU POSTAVLJENI SENZORI

U sklopu projekta „Povijesni vrtovi dubrovačkog područja" završena je nadogradnja postojeće svjetlovodne, lokalne računalne mrežne u svrhu povezivanja svih funkcionalnih objekata na otoku Lokrumu u jednu cjelinu te njihove integracije u digitalne servise.

Na šest lokacija na Lokrumu postavljeni su senzori koji mjere kvalitetu zraka i mora te detektiraju dim. Senzorska infrastruktura povezana je s informativno – prezentacijskim panelom koji uz informacije o stanju okoliša, pruža informacije o prirodnim vrijednostima otoka, plovidbenom redu i projektu.

Postavljen je i senzor za praćenje broja posjetitelja s ciljem učinkovitog korištenja i upravljanja zaštićenim područjima. Završetkom navedenih aktivnosti uspostavljeno je tehnološko okruženje koje će dugoročno osigurati strateški razvoj Lokruma kao inteligentnog/kognitivnog sustava uz efikasno upravljanje vlastitim kapacitetima i očuvanje prirodne baštine i okoliša.

"Povijesni vrtovi dubrovačkog područja" je trogodišnji projekt ukupne vrijednosti 15.5 milijuna kuna. Prijavljen je i prihvaćen u ograničenom postupku dodjele bespovratnih sredstava za promicanje održivog razvoja prirodne baštine i sufinanciran sredstvima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za financijsko razdoblje 2014. – 2020. Europskog fonda za regionalni razvoj.

Pridonosi stvaranju novih iskustava za posjetitelje te podizanju svijesti o potrebi i važnosti zaštite prirode.

Svrha projekta je održivo korištenje prirodne baštine i upravljanje zaštićenim područjima kroz interpretaciju i prezentaciju zaštićene prirodnih vrijednosti, s dugoročnim ciljem doprinosa održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

GRAD DUBROVNIK OGRANIČIO KORIŠTENJE JEDNOKRATNE PLASTIKE

U okviru EU projekta „Plastic Smart Cities", Grad Dubrovnik kao i ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada ograničit će korištenje plastike za jednokratnu uporabu, a temeljeno na Odluci usvojenoj na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća te prethodno, u travnju, donesenom Akcijskom planu smanjenja onečišćenja plastikom u gradu Dubrovniku za razdoblje 2021. – 2026.

Odlukom o ograničavanju korištenja jednokratne plastike donose se mjere kojima se u upravnim tijelima te u ustanovama i trgovačkim društvima u (su)vlasništvu Grada Dubrovnika određuje ograničavanje korištenja plastike za jednokratnu uporabu te zamjena određenih predmeta koji se koriste u poslovanju s rješenjima prihvatljivim za okoliš, sve u cilju sprečavanja i/ili smanjenja nepovoljnog utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš.

Odlukom je propisano i da se uporaba jednokratne plastike ograničava i za sva javna događanja koja Grad Dubrovnik (su)organizira ili (su)financira. Grad, ustanove i društva dužni su osigurati ili s organizatorom javnih događanja dogovoriti odvojeno prikupljanje otpada na mjestu održavanja, kao i njegov pravovremeni i prikladan odvoz i zbrinjavanje.

Nadalje, pri poslovanju Grada, ustanova i društava potrebno je primjenjivati kriterije i mjerila zelene javne nabave kad god je to moguće. Jedna od mjera propisanih Odlukom odnosi se i na digitalizaciju dokumenata i promoviranje korištenja elektroničkih dokumenata među zaposlenicima, službenicima i namještenicima kad god je to moguće.

Donošenjem Akcijskog plana smanjenja onečišćenja plastikom, a čija je provedba započela još u lipnju organizacijom dvodnevne radionice, Grad Dubrovnik je postao prvi grad u Hrvatskoj koji ima takav dokument, dok se neke od ovih mjera primjenjuju i prije donošenja Plana i Odluke.

Podsjetimo, Wold Wide Fund for Nature (WWF) pokrenuo je inicijativu Plastic Smart Cities koja podržava gradove i naselja na obali u poduzimanju mjera za zaustavljanje onečišćenja plastikom. Drugi mediteranski i europski gradovi, poput Nice, Izmira, Tangera, Amsterdama i Venecije, također su dio ove inicijative. Ugovorne stane projekta koji se provodi na području grada Dubrovnika su: WWF Mediterranean, Udruga Sunce i Grad Dubrovnik.

Sadržaj Grada Dubrovnika

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020