Ispiši ovu stranicu
Petak, 22 Listopad 2021 14:50

Tjedan u gradskoj upravi obilježen restrukturiranjem odjela

U Solinama u Malom Zatonu Vodovod u sklopu projekta Aglomeracija Dubrovnik izvodi radove na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje. Bivši direktor Libertasa Ante Vojvodić imenovan je proteklog tjedna novim pročelnikom Upravnog odjela za proračun i financije. Grad Dubrovnik je kroz mjeru „Dar za novorođeno dijete za 39 roditelja isplatio sredstva u iznosu 190.500 kuna. U sklopu mjera Socijalnog programa Grada Dubrovnika isplaćena su i sredstva za subvencije najma stana ostalim socijalnim kategorijama. Raspisan je natječaj za učeničke i studentske stipendije. Gradonačelnika Mata Frankovića u njegovu uredu posjetila je robotica Pepper.

AGLOMERACIJA DUBROVNIK – VODOVOD RADOVE VODOOPSKRBE I ODVODNJE U MALOM ZATONU

U Malom Zatonu, na predjelu Soline, Vodovod Dubrovnik izvodi radove na gradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje. Riječ je o radovima u sklopu projekta Mokošica-Štikovica-Mali Zaton čija je ukupna vrijednost 44 milijuna kuna.

Projektom je inače predviđeno polaganje 510 metara cjevovoda vodoopskrbe i 795 metara cjevovoda odvodnje, a do sada je izveden 141 metar vodoopskrbe i 238 metara odvodnje. Slijede zahtjevniji radovi koji će se odvijati pod utjecajem mora. Istovremeno, HEP će u suradnji s Vodovodom položiti svoje instalacije, nakon polaganja cijevi vode i odvodnje. U svibnju je završen dio projekta u Štikovici koja je dobila značajno bolje uvjete vodoopskrbe te sustav odvodnje otpadnih voda.

tjedni221021tekst 3

Projekt vodoopskrbe i odvodnje Mokošica-Štikovica-Mali Zaton jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekata za ovo gradsko područje. Osim završene Štikovice, investicija obuhvaća radove na potezu od crpne stanice Palata 2 do crpne stanice i vodospreme Vrbica, u Malom Zatonu te Mokošici. Riječ je o dijelu projekta Aglomeracija Dubrovnik čija je ukupna vrijednost 881.208.682,00 kuna s PDV-om. Ukupna europska bespovratna sredstva iznose 572.025.244,84 kuna s PDV-om, dok nacionalno sufinanciranje troškova projekta iznosi 237.750.016,83 kuna s PDV-om.

ANTE VOJVODIĆ IMENOVAN PROČELNIKOM ZA PRORAČUN, FINANCIJE I NAPLATU

Nakon provedenog natječaja, Ante Vojvodić imenovan je za pročelnika Upravnog odjela za proračun financije i naplatu Grada Dubrovnika.

Vojvodić je inače od 2017. godine obnaša funkciju direktora javnog poduzeća Libertas Dubrovnik. Pokrenuo je rješavanje brojnih nagomilanih problema koji su opterećivali poslovanje gradskog javnog prijevoznika i proveo financijsku konsolidaciju društva. Uspješno je upravljao društvom i u vrijeme korona krize osiguravši Libertasu stabilno poslovanje unatoč zabilježenom velikom padu prihoda tijekom pandemije.

tjedni221021tekst 2

Libertas je 2017. preuzeo s minusom od 11, 8 milijuna kuna, dok je kraj njegovog četverogodišnjeg mandata Libertas dočekao u znatno povoljnijoj financijskoj situaciji s oko 4,5 milijuna kuna na računu. Svaku poslovnu godinu u navedenom razdoblju Libertas je završio s pozitivnim financijskim rezultatom.

Ante Vojvodić rođen je 1976. godine. Diplomirao je na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku, a prije angažmana u javnoj upravi bio je zaposlen u bankarskom sektoru i trgovini.

Uz Vojvodića, a nakon provedenih natječaja, imenovane su pročelnice upravnih odjela za izgradnju i upravljanje projektima, odnosno za turizam, gospodarstvo i more - Paula Pikunić Vugdelija, mag. ing. aedif. i Antonela Svilarić, dipl. ing..

Nakon što je Gradsko vijeće na posljednjoj sjednici usvojilo Odluku o ustrojstvu gradske uprave, gradonačelnik je imenovao Ivanu Brnin privremenom pročelnicom Upravnog odjela za poslove gradonačelnika.

Privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, opće i pravne poslove je Marijeta Hladilo dok je Matilda Krile Prkoča imenovana privremenom pročelnicom Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu.

DAR ZA NOVOROĐENO DIJETE ZA 39 RODITELJA

U sklopu mjera socijalnog programa i demografskih mjera Grad Dubrovnik proveo je novu isplatu mjere „Dar za novorođeno dijete“, a sredstva u iznosu 190.500 kuna isplaćena su za ukupno 39 roditelja - korisnika mjere.

Iznos jednokratnih potpora „Dara za novorođeno dijete“ u 2019. godini povećan je te one sada iznose 2.500 kuna za prvo novorođeno dijete u obitelji, 3.500 kuna za drugo novorođeno dijete i 5.000 kuna za treće, dok se za svako daljnje novorođeno dijete u obitelji iznos povećava za 2.500 kuna. Dar u iznosu od 10 tisuća kuna ostvaruju i roditelji koji ispunjavaju uvjete, a imaju prijavljeno prebivalište u povijesnoj jezgri, na Elafitima kao i na području Dubravice, Gromače, Kliševa, Ljupča, Mravinjca, Mrčeva, Osojnika, Šumeta, Knežice, Čajkovice i Petrova sela.

Izmjenama ove Odluke iz 2019. uvedena i nova demografska mjera „Stalna godišnja naknada za treće i svako daljnje novorođeno dijete“, a sukladno istoj naknada od 33.600 kuna isplaćuje se u jednakim godišnjim obrocima sve do navršene sedme godine djetetova života.

Na ime mjera iz programa „Dar za novorođeno dijete“ iz Proračuna Grada Dubrovnika za 2021. ukupno je do sada isplaćeno 2, 2 milijuna kuna. Na godišnjoj razini za ovu mjeru rezervirano je 2,8 milijuna kuna, što je u razini sredstava isplaćenih u 2020., odnosno čak dvostruko više od izdvajanja za istu namjenu u 2018. godini

ISPLAĆENE SUBVENCIJE ZA PODSTANARSTVO ZA 228 KORISNIKA MJERE

U sklopu mjera Socijalnog programa Grada Dubrovnika isplaćena su i sredstva za subvencije najma stana ostalim socijalnim kategorijama.

Za 228 korisnika isplaćeno je ukupno 286.900 kuna, dok se na godišnjoj razini za realizaciju ove mjere iz proračuna Grada Dubrovnika izdvaja oko tri milijuna kuna.

Podsjetimo, temeljem Odluke o ostvarivanju prava na subvenciju troškova najma stana osobama slabijeg materijalnog statusa, korisnici mjere ostvaruju mjesečni iznos subvencije od 500 kuna za samce, 700 kuna za dvočlano kućanstvo, 800 kuna za tročlano, odnosno 1 500 kuna za četveročlano kućanstvo.

Osim navede mjere, Grad Dubrovnik isplaćuje i subvenciju za podstanarstvo mladim osobama do 35 godina života.

RASPISAN NATJEČAJ ZA STIPENDIRANJE UČENIKA I STUDENATA

Kako bi pružili potporu svojim mladim sugrađanima u školovanju u željenom zanimanju, Grad Dubrovnik i ove godine raspisuje natječaje za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2021/2022.

Natječaji se raspisuju u pet kategorija: nadarene studente, deficitarna zanimanja, učenike i studente iz obitelji slabijeg imovinskog stanja te učenike i studente koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata te za studente koji su osobe s invaliditetom.

Jednako kao i prošle godine, i ovogodišnjim natječajima naglasak se stavlja na zanimanja u zdravstvu, uključujući doktore medicine, medicinske sestre i tehničare te ostalo zdravstveno osoblje i to kroz stipendije za nadarene studente i one u deficitarnim zanimanjima.

Grad Dubrovnik će stoga u akademskoj godini 2021/2022. dodijeliti 22 studentske stipendije nadarenim studentima: devet stipendija u području društvenih i humanističkih znanosti, tri stipendije u umjetničkom području te 10 stipendija u području prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti, odnosno području biomedicine i zdravstva.

Grad Dubrovnik će također dodijeliti devet stipendija učenicima i 12 stipendija studentima u deficitarnim zanimanjima, od tog broja tri stipendije su namijenjene za zanimanje doktor medicine, dvije stipendije za više medicinske sestre/viši medicinske tehničare, tri za medicinske sestre i dvije za edukacijske rehabilitatore.
Učenicima i studentima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja namijenjeno je šest učeničkih i 10 studentskih stipendija. Stipendije će se za školsku, odnosno akademsku godinu 2021/2022. dodijeliti i svim učenicima i studentima koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata te studentima koji su osobe s invaliditetom koji udovoljavaju uvjetima Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata Grada Dubrovnika.

Iznosi učeničkih stipendija kreću se od 500 kuna mjesečno za one koji se školuju u Dubrovniku do 1 000 kuna, koliko će se mjesečno isplaćivati učenicima s mjestom obrazovanja izvan Dubrovnika. Studentske stipendije iznose 800 kuna mjesečno za studiranje u Dubrovniku, odnosno 1 500 kuna mjesečno za studente koji studijske programe prolaze izvan Dubrovnika. Stipendije se ne isplaćuju za mjesece srpanj i kolovoz.
Svi detalji natječaja, uvjeti i kriteriji te način prijave s potrebnim obrascima dostupni su na stranici nadležnog Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika te pod rubrikom Natječaji.

GRADONAČELNIKA FRANKOVIĆA POSJETILA ROBOTICA PEPPER

Humanoidna robotica Pepper posjetila je gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića na njegovom radnom mjestu.

Naime, robotica u organizaciji Hrvatskog telekoma gostuje u Dubrovniku gdje je sudjelovala na prvoj EXPO smotri visokoobrazovnih institucija. Upravo je ključna je uloga koju robotica Pepper ima u predstavljanju međunarodnog projekta IDEA, čiji je nositelj Sveučilište u Dubrovniku, a Hrvatski telekom partner. Riječ je o EU projektu kojem je krajnji cilj izrada e-learning materijala o digitalnom poduzetništvu za studente te razvoj otvorene edukacijske platforme za unaprjeđenje studentskih vještina i poticanje digitalnog poduzetništva. Projekt je službeno započeo s provedbom 11. studenoga 2019. i na smotri su predstavljeni rezultati projekta.

tjedni221021tekst 1

Susret Gradonačelnika s roboticom Pepper naslanja se na zaokret Grada prema Smart City tehnologijama i razvoju ICT poduzetništva te je simbolična poruka budućnosti i novom obliku suživota ljudi s tehnologijom i umjetnom inteligencijom. Radi se o i prvom službenom posjetu robota jednom gradonačelniku.

Grad Dubrovnik već je okrunjen kao nacionalni Smart City prvak, a ove godine proglašen je i državnim prvakom u digitalnoj spremnosti.

Robotica Pepper, proizvođača Softbank Robotics Corp iz Tokija, prvi je humanoidni robot na svijetu koji je u stanju prepoznavati lica te detektirati osnovne ljudske emocije. Robotica je optimizirana za interakciju s ljudima i sposobna je voditi razgovore na čak 15 jezika. Koristi se za različite aplikacije, a posebno u sektorima gospodarstva i obrazovanja. Preko 2 000 tvrtki diljem svijeta koriste Pepper kao asistenta u poslovanju.

Sadržaj Grada Dubrovnika