Petak, 24 Rujan 2021 20:26

Tjedan u gradskoj upravi protekao u znaku imenovanja direktora gradskih poduzeća

Na skupštinama trgovačkih društava u vlasništvu Grada Dubrovnika imenovani su novi direktori nekih gradskih tvrtki. U Studnestkom domu idući tjedan održat će se besplatna radionica o sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća. U sklopu Svjetskog dana čišćenja u Dubrovniku je održana Zelena čistka.

IMENOVANI DIREKTORI GRADSKIH KOMUNALNIH TVRTKI

U ovome tjednu održane su skupštine trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika te imenovani direktori nekih gradskih tvrtki.

Za direktora Libertasa Dubrovnik imenovan je Franko Mekišić dok je za direktoricu Sanitata Dubrovnik imenovana članica uprave Klaudia Barčot.

Uz dosadašnjeg Marka Ivekovića za direktora Čistoće imenovan je Tomislav Tabak, inače donedavni direktor Sanitata.

Za direktora Boninova reizabran je Marijan Dadić.

GRADONAČELNIK POZDRAVIO MEĐUNARODNI SKUP GRAĐEVINSKIH INŽENJERA

U Dubrovniku je održan Međunarodni stručni seminar građevinskih inženjera čije je sudionike pozdravio gradonačelnik Mato Franković.

Glavna tema seminara je obnova građevina nakon potresa i ostalih razornih prirodnih djelovanja. U tom je smislu gradonačelnik Franković govorio o iskustvima Dubrovnika s razornim potresima u svojoj povijesti te obnovama koje su uslijedile, uključujući i obnovu nakon Domovinskog rata. Istaknuo je i važnu ulogu donošenja Zakon o obnovi Dubrovnika nakon potresa 1979. godine, kada je osnovan i Zavod za obnovu. I u ovoj prigodi prisjetio se velike i važne uloge prvog ravnatelja Zavoda, nedavno preminuloga Boža Letunića, također građevinskog inženjera.
Osvrćući se i na drugu temu seminara, Jadransko-jonski koridor, gradonačelnik Franković kazao je kako Dubrovnik željno iščekuje nastavak izgradnje autoceste.

- Mislim da su stanovnici krajnjeg hrvatskog juga, jedinog dijela Hrvatske koji nije spojen autocestom, to zaslužili. - rekao je gradonačelnik Mato Franković, ističući i veliku važnost izgradnje Pelješkog mosta.

Međunarodni stručni seminar građevinskih inženjera u Dubrovniku organizirali su Hrvatski inženjerski savez i društva građevinskih inženjera Zagreb i Dubrovnik.

BESPLATNA RADIONICA O PROGRAMU SUFINANCIRANJA ENERGETSKE OBNOVE OBITELJSKIH KUĆA

Program sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća tema je besplatne radionice za građane koja će se održati u četvrtak, 30. rujna u Studentskom domu s početkom u 10 sati.

Djelatnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predstavit će sve uvjete sufinanciranja, s naglaskom na popis potrebne dokumentacije i način prijave na javni poziv, nakon čega će građani imati priliku postavljati i konkretna pitanja.

Prijava na radionicu je obavezna putem LINKA.

Radionica se organizira u skladu s važećim epidemiološkim mjerama.

Energetskom obnovom vašeg doma možete uštedjeti od 30 do 60 posto na režijama, povećati udobnost stanovanja, ali i očuvati okoliš. Za obnovu se mogu dobiti bespovratna sredstva od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Na stranicama www.fzoeu.hr je objavljen novi Javni poziv za financiranje projekata obnove i korištenja obnovljivih izvora energije i do 60 posto.

JAVNI POZIV GOSPODARSKIM SUBJEKTIMA ZA RAZVOJ NOVE PONUDE ZA DIGITALNE NOMADE

Grad Dubrovnik, putem Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more objavljuje Javni poziv za sudjelovanje gospodarskih subjekata u oblikovanju ponude Dubrovnika kao destinacije za digitalne nomade. Navedenim Pozivom pozivaju se svi zainteresirani subjekti na iskazivanje interesa putem ponuda, odnosno pogodnosti koje uključuju smještaj, ugostiteljstvo, prijevoz, trgovinu i druge društvene i uslužne djelatnosti u turizmu, koje bi privukle digitalne nomade da za mjesto boravka odaberu upravo Grad.

Naime, izmjenom zakonske regulative 1. siječnja 2021. Republika Hrvatska uvela je vize koje reguliraju privremeni boravak tzv. digitalnih nomada, čime je postala tek peta zemlja na svijetu koja je viznim režimom uredila tržište koje trenutno obuhvaća 4,8 milijuna ljudi, a na kojem bi se u budućnosti moglo naći 17 milijuna ljudi. Inicijativa Vlade RH pokrenuta je iz razloga što sve više ljudi u svijetu radi isključivo online, a na dodatno povećanje interesa za ovim specifičnim načinom života dodatno je utjecala pandemija virusa COVID-19.

Sa svojim geografskim položajem, prirodnom i kulturnom baštinom i sigurnim okruženjem za ugodan život, Dubrovnik zasigurno ima perspektivu postati jedna od najpoželjnijih destinacija za digitalne nomade, uz brojne benefite za lokalno stanovništvo. U cilju diversifikacije turističke ponude te nastojanja da postane cjelogodišnja destinacija, Grad Dubrovnik je kao jednu od svojih turističkih niša prepoznao upravo digitalne nomade, zbog čega je 2020. organizirao posebnu konferenciju na kojoj se raspravljalo o digitalnim nomadima te realizirao projekt ''The Dubrovnik digital nomad-in-residence'' koji je polučio uspjeh i privukao pozornost međunarodne javnosti.

Za pozicioniranje na ovom tržištu, uz izvrsne komunikacijske tehnologije koje razvija Grad Dubrovnik, potrebna je prilagodba, praćenje trendova i zahtjeva tržišta ovog segmenta turizma. U tom kontekstu, važna je uključenost poslodavaca u oblikovanje ponude koja privući digitalne nomade i konačnici ostvariti benefite i za cjelokupnu zajednicu.

Podnositelji prijava dužni su dostaviti podatke svoje tvrtke ili obrta te iskaz namjere za sudjelovanjem u ovom projektu s pogodnostima koje kod njih mogu koristiti registrirani digitalni nomadi.

Prijave se zaprimaju na e mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. do 30. rujna 2021. godine.

UZ SVJETSKI DAN ČIŠĆENJA ODRŽANA JUBILARNA 10. ZELENA ČISTKA

Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika je desetu godinu zaredom organizirao akciju Zelena čistka, u sklopu Svjetskog dana čišćenja - World CleanUp Day.

Ovogodišnja Zelena čistka je organizirana temeljem pisma namjere potpisanog od strane gradonačelnika Mata Frankovića.

Akcija je održana na području grada Dubrovnika na više lokacija u suradnji s Udrugom DART, Udrugom ljubitelja prirodnih ljepota i tradicije, Gimnazijom Dubrovnik, profesorima i studentima RIT Croatia, Javnom ustanovom Rezervat Lokrum, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, tvrtkom Čistoća Dubrovnik, Lučkom kapetanijom Dubrovnik i tvrtkom Cian d.o.o. Split.

Hrvatsko planinarsko društvo Dubrovnik i Hrvatsko planinarsko društvo Sniježnica također su se odazvali ovoj inicijativi, a akcije čišćenja planiraju provesti sljedeći vikend.
U ovoj akciji sudjelovalo je oko 100 volontera na više lokacija (Lokrum - podmorje i obala uvale Portoč, Srđ - serpentine, Koločep - Donje Čelo, Šipan - Suđurađ i područje oko zgrade RIT Croatia).

U akciji na Lokrumu, uz djelatnike Javne ustanove Rezervat Lokrum, sudjelovali su i članovi Ronilačkog kluba Dubrovnik, djelatnici brodice čistaća mora - EKO-C2, tvrtke CIAN i članovi Udruge ljubitelja prirodnih ljepota i tradicije. Ronioci su izranjali otpad s morskog dna, čiji najveći udio čini plastični otpad. Dodatnu vrijednost akciji u Portoču, činilo je i sudjelovanje predstavnika razvojne agencije DUNEA i Sveučilišta u Dubrovniku koji su analizirali prikupljeni otpad iz mora u okviru projekta SeaClear.

Na ostalim lokacijama prikupljen je također otpad iz mora naplavljen na obalu te miješani komunalni i ambalažni (plastika i staklo) otpad pronađen na šumskim stazama.

Tijekom ove akcije primijenjena je Odluka o ograničavanju korištenja jednokratne plastike za Grad Dubrovnik te ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada čime se dodatno potiče razvijanje svijesti o zaštiti okoliša i onečišćenju plastikom. Ovom prilikom nije se koristila plastična ambalaža za jednokratnu uporabu, osim nužnih vreća za otpad.

Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika zahvaljuje svim sudionicima i volonterima na sudjelovanju.

Sadržaj Grada Dubrovnika

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020