Petak, 24 Prosinac 2021 13:44

Tjedan u gradskoj upravi: Vodovod se opet istaknuo u povlačenju sredstava iz EU

Vodovodu je dodijeljeno 45,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za razvoj vodoopskrbe i odvodnje. Napreduju radovi na Hotelu Gruž koji će nakon rekonstrukcije biti dom za umirovljenike. Grad Će studentima i učenicima dodijeliti 72 stipendije, a tradicionalno je za blagdane darivao i domove umirovljenika.

VODOVODU 45,6 MILIJUNA KUNA BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA RAZVOJ VODOOPSKRBE I ODVODNJE

Za investicijske projekte izgradnje sustava javne vodoopskrbe i odvodnje, Vodovod Dubrovnik bespovratno je iz EU fondova i nacionalnih sredstava dobio 45,6 milijuna kuna. Tom prigodom u Zagrebu je potpisan ugovor o dodjeli tih sredstava za projekt pod nazivom „Izgradnja/dogradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i dogradnja sustava vodoopskrbe na odabranim područjima Grada Dubrovnika i Općine Ston“, a potpisali su ga u ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, ministar Tomislav Ćorić, u ime Hrvatskih voda generalni direktor Zoran Đuroković te predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

Dio dodijeljenih sredstava koristit će se za financiranje radova na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje naselja Orašac te sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na otoku Lopudu. Naime, na ovaj poziv mogli prijaviti samo već započeti projekti, a u prihvatljive troškove ulazili su samo oni nastali nakon 1. veljače 2020. godine, bez PDV-a i ostalih neprihvatljivih troškova.

Ukupna investicijska vrijednost svih prijavljenih projekata je oko 75,9 milijuna kuna s PDV-om i uključenim nepredviđenim troškovima, od čega prihvatljivi troškovi iznose 50,7 milijuna kuna, a ukupan sufinancirani iznos je nešto viši od 45,6 milijuna kuna bez PDV-a. Od toga je 40,5 milijuna kuna sufinancirano iz EU fondova, dok nacionalna sredstva sufinanciranja iznose nešto više od pet milijuna kuna.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je krajem studenog ove godine poziv na dostavu prijedloga projekata ''Financiranje provedbe već započetih investicijskih projekata koji se odnose na manje dijelove sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje otpadnih voda'', u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.- 2026.

NAPREDUJE REKONSTRUKCIJA HOTELA GRUŽ U DOM UMIROVLJENIKA

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija održali su radni sastanak s voditeljem projekta iz tvrtke IGH Vedranom Kosovićem i direktorom Hotela Gruž d.d. Vidom Raičem. Tema sastanka bila je tijek i trenutno stanje građevinsko obrtničkih radova na projektu Rekonstrukciji hotela Gruž u dom za starije i nemoćne osobe – tipa hotel.

Kosović je izvijestio kako je najveći dio gradnje armiranobetonske konstrukcije završen. Izgrađena je konstrukcija suterena, prizemlja i prvog kata te su u potpunosti završeni radovi na hidroizolaciji i podnim pločama. U tijeku je izvođenje radova na oplati i armatoru stropne ploče, dok se paralelno završava nadogradnja temelja i radovi na južnoj terasi budućeg objekta. Istovremeno se priprema zatvaranje objekta i izrada pregradnih zidova.

Na sastanku je istaknuto kako je riječ o iznimno zahtjevnom projektu pri čijoj je realizaciji bilo neophodno iskoristiti potencijal postojećeg objekta i istovremeno ga uskladiti s novom konstrukcijom. Zbog novih uvjeta u samom izvođenju radova doći će do manjih korekcija u projektu i dinamičkom planu te će završetak radova biti nešto kasnije od prvotno planiranog. Prema najavama, građevinsko obrtnički radovi bit će završeni do lipnja 2022., nakon čega će u ljetnim mjesecima uslijediti opremanje te ishođenje uporabne dozvole. Očekuje se kako će dom u jesen 2022. godine biti spreman za prijem prvih korisnika.

Podsjetimo, zadržano je 690 četvornih metara postojeće građevine te je u planu nadogradnja oko 620 četvornih metara dodatnog prostora. Dogradnjom, nadogradnjom te prenamjenom zgrade od zadanog objekta dobit će se koristan i udoban prostor podijeljen na pet etaža predviđen za smještaj 48 umirovljenika u 32 smještajne jedinice.
Osiguravanje smještajnih kapaciteta za umirovljenike na području Grada Dubrovnika jedan je od prioriteta u segmentu socijalne skrbi ove gradske uprave. Prvi put u 51 godinu pokrenut je novi projekt ovog tipa, dok je za dom ispod Opće bolnice dozvola u postupku ishođenja, odnosno predan je glavni projekt. Dodatnih 200 stalnih i 70 dnevnih korisnika, uz 48 korisnika doma u gradnji, značajno će podignuti kvalitetu i dostojanstvo života stanovnika Grada Dubrovnika treće životne dobi.

GRAD DUBROVNIK DODIJELIT ĆE 72 UČENIČKE I STUDENTSKE STIPENDIJE

Prihvaćajući prijedlog Povjerenstva za dodjelu stipendija učenicima i studentima s područja Grada Dubrovnika, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković svojim je zaključkom utvrdio konačnu listu gradskih stipendista za školsku godinu 2021/2022.

Dodijelit će se ukupno 72 stipendije, odnosno 13 stipendija učenicima i studentima koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata. Nadarenim studentima dodijelit će se 29 stipendija i to 11 iz područja prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti, biomedicine i zdravstva, 15 stipendija iz područje društvenih i humanističkih znanosti i tri stipendije iz umjetničkog područja.

Učenicima i studentima u deficitarnim zanimanjima bit će dodijeljeno 10 stipendija, a 16 stipendija dodijelit će se učenicima i studentima iz obitelji slabijeg imovinskog te četiri stipendije studentima koji su osobe s invaliditetom.

Sukladno dugogodišnjoj gradskoj politici stipendiranja i kreditiranja, natječaji za stipendiranje temelje se na konkretnim potrebama koje iskazuju gradske ustanove i društva, kao i ustanove iz oblasti socijalne skrbi, zdravstva, obrazovanja i zapošljavanja koje nisu u izravnoj nadležnosti Grada Dubrovnika. Primarni ciljevi gradskog sustava stipendiranja su omogućavanje kandidatima školovanje u željenom zanimanju i po mogućnosti zapošljavanje na području Grada Dubrovnika.

Obzirom na izražene potrebe sustava zdravstvene skrbi u vremenu pandemije, prioritet u stipendiranju zadnje dvije godine stavljen je na zanimanja u zdravstvu. Tako se samo u školskim godinama 2020/2021. i 2021/2022. dodijelilo 15 stipendija za zanimanje doktor medicine i 9 stipendija za zanimanje medicinska sestra. Također su se, obzirom na nedodijeljene stipendije zbog nedostatka interesa za pojedina deficitarna zanimanja, proširile liste u drugim područjima, primjerice lista za dodjelu stipendija učenicima iz obitelji slabijeg imovnog stanja.

Na prijedlog nadležnog Povjerenstva, gradonačelnik Mato Franković donio je i zaključak o dodjeli jednokratnih novčanih pomoći za školovanje, prema kojem će pomoć dobiti četvero učenika i devetoro studenata s područja Grada Dubrovnika. Jednokratna pomoć za školovanje dodjeljuje se prioritetno za učenike i studente koji žive u otežanim životnim uvjetima, kao što su iznimno niska primanja te smrt ili bolest člana obitelji.

ISPLAĆENE SUBVENCIJE ZA PODSTANARSTVO

U sklopu mjera Socijalnog programa za 2021. godinu Grad Dubrovnik isplatio je sredstva za podstanarstvo osobama i obiteljima slabijeg materijalnog statusa.

Za mjesec studeni ukupno je isplaćeno 285 tisuća kuna za 225 korisnika, dok se na godišnjoj razini za realizaciju ove mjere iz proračuna Grada Dubrovnika izdvaja 2.9 milijuna kuna.

Naime, temeljem Odluke o ostvarivanju prava na subvenciju troškova najma stana osobama slabijeg materijalnog statusa, korisnici mjere ostvaruju mjesečni iznos subvencije od 500 kuna za samce, 700 kuna za dvočlano kućanstvo, 800 kuna za tročlano, odnosno 1500 kuna za četveročlano kućanstvo.

Osim navedene mjere, Grad Dubrovnik isplaćuje i subvenciju za podstanarstvo mladim osobama do 35 godina života.

UOČI BOŽIĆA GRAD DARIVAO DOMOVE UMIROVLJENIKA

Uoči božićnih blagdana Grad Dubrovnik dodijelio je novčane donacije namijenjene korisnicima Doma za starije i nemoćne Domus Christi, Doma za starije osobe Dubrovnik, Centra za rehabilitaciju Josipovac i Doma za djecu Maslina. Za svaki od četiri doma osigurana je donacija u iznosu od 20 tisuća kuna.

Zbog epidemioloških mjera ove je godine izostao obilazak domova, no upućene su čestitke uz najljepše blagdanske želje, zajedno s prigodnim slatkim paketima.

Grad Dubrovnik na ovaj način želi učiniti ljepšima i veselijima božićne blagdane u domovima koji brinu za najosjetljivije članove našeg društva.

Sadržaj Grada Dubrovnika

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020