Petak, 15 Travanj 2022 15:19

Tjedni pregled: Počelo je obilježavanje „Godine Dubrovačkog statuta”; Sponza ide u obnovu

U proteklom tjednu predstavljena je „Godina Dubrovačkog statuta”. Gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je na lokalnom dijalogu „Proširenje Europske unije kao dio budućnosti Europe”. Potpisan je sporazum o suradnji na obnovi palače Sponza. Stolačka ulica dobila je novi vodoopskrbni cjevovod, a u parku kod Pošte Lapad postavljene su kamere.

GRAD OBILJEŽAVA 750. OBLJETNICU OD PROGLAŠENJA DUBROVAČKOG STATUTA

U ovome tjednu predstavljena je „Godina Dubrovačkog statuta“. Detalje programa uz 750. obljetnicu donošenja Dubrovačkog statuta iznijele su zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić, ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak, direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić te akademkinja Nella Lonza, voditeljica Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

Pisan na latinskom jeziku, Dubrovački statut proglašen je prije 750 godina, 29. svibnja 1272., i spada u najstarije sačuvane statute u hrvatskim krajevima. Kroz pet stoljeća, do pada Dubrovačke Republike 1808., ostao je temelj pravnog poretka te postao snažan simbol dubrovačkog kolektivnog identiteta i državnosti. Kako bi se ovaj značajan jubilej obilježio na dostojan način, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika proglasilo je 2022. godinu Godinom Dubrovačkog statuta.

statuttjedni150422

Središnja proslava održat će se 29. svibnja u Palači Sponza s početkom u 20 sati. Uz otvorenje središnje izložbe posvećene Statutu održat će se i predavanje akademkinje Nelle Lonze te umjetnički program u organizaciji Kazališta Marina Držića, Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Folklornog ansambla Linđo.

Uz organizatore, Grad Dubrovnik, Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, Državni arhiv u Dubrovniku i Turističku zajednicu grada Dubrovnika, u program obilježavanja ove značajne obljetnice svojim su se prigodno osmišljenim programima uključili i brojni partneri poput Dubrovačkih muzeja, Dubrovačkih knjižnica, Kazališta Marina Držića, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Folklornog ansambla Linđo, Dubrovačke baštine, Sveučilišta u Dubrovniku - Studija povijesti Jadrana i Mediterana te Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ NA LOKALNOM DIJALOGU „PROŠIRENJE EU KAO DIO BUDUĆNOSTI EUROPE”

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž sudjelovali su na lokalnom dijalogu s građanima pod nazivom „Proširenje Europske unije kao dio budućnosti Europe“.

Javni dijalog pod geslom “Europe starts in my village, my city, my region!” započeo je obraćanjem gradonačelnika Frankovića i člana Odbora regija iz Salzburga i predsjednika Zajedničkog savjetodavnog odbora Europskog odbora regija sa Srbijom, Franza Schausbergera.

U svom se izlaganju gradonačelnik osvrnuo na potrebu osnaživanja europskog zajedništva i cjelokupnog vrijednosnog sustava Europske unije, koji će kako je kazao u budućnosti biti ključni generator stabilnosti i sigurnosti.

- Čitajući temu današnjeg dijaloga, moram kazati kako je izvrsno postavljen naslov u smislu da Europa kreće iz svakog sela, grada i regije. Po mom mišljenju, Dubrovnik je oduvijek bio dio Europe i sva naša kulturna stečevina je kulturna stečevina Europe. Ovdje se Europa može sresti na svakom kantunu našeg drevnog grada. Kad kažem europski duh, pod tim mislim na duh međusobnog razumijevanja, tolerancije, uvažavanja i prihvaćanja različitosti među nama jer to uistinu jest Europa koja je naglasit ću u ovoj prigodi sasvim sigurno položila dva važna testa, a to su test COVID krize i test krize u Ukrajini gdje je iskazano veliko zajedništvo.- istaknuo je Franković.

Iznio je i vlastita promišljanja o daljnjem širenju EU, stanju u regiji te procesu integracije BIH.

- Mislim kako moraju postojati jasni standardni kad govorimo o tome tko treba, kada i kako postati dio velike europske zajednice. Možda bi pravo pitanje bilo to je li Europa spremna za novo proširenje, kolika je snaga europskog zajedništva. Kad govorimo o zemljama regije, i tu Europa mora snažno utjecati. BiH, koje je stajalište Europe? Je li se hrvatski narod i glas punopravne članice EU dovoljno čuje u Europi po pitanju zaštite konstitutivnog naroda jednog naroda BiH čiji glas nije  prepoznat u demokratskom procesu? Je li tu Europa pokazala snažno zajedništvo, je li se tu slušala punopravna članica Hrvatska? Hoće li jednostavna integracija BiH u europsku zajednicu riješiti pitanje punopravnosti hrvatskog naroda u EU? Puno je pitanja, a nedovoljno odgovora i zato je dobro da su uključeni svi dionici politike, ali i mladi.- kazao je dubrovački gradonačelnik, zaključivši kako se Europa može i mora nastaviti proširivati pod čvrstim okvirima i precizno definiranim uvjetima.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedila je panel rasprava u kontekstu promicanja europskih standarda i strateškoj važnosti politike proširenja. Raspravu je moderirala ugledna novinarka, komentatorica i urednica vanjske politike Ivana Petrović, a u ulozi panelista sudjelovali su župan Dubrovačko – neretvanske županije Nikola Dobroslavić, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk dok su se online putem javili zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak te predsjednik kluba Europske pučke stranke u Odboru regija i predsjednik regije West Pomerania iz Poljske Olgierd Geblewicz. Također, svoje ideje i stajališta ovom su prilikom mogli iskazati svi zainteresirani građani i gosti.

POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI NA OBNOVI PALAČE SPONZA

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković nazočio je potpisivanju Sporazuma o suradnji na projektu obnove palače Sponza između Zavoda za obnovu Dubrovnika i Državnog arhiva u Dubrovniku.

Sporazum kojim je ugovorena suradnja na poslovima pripreme i izvođenja radova obnove Palače potpisale su ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić i ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak.

U cilju početka realizacije ovog projekta, Državni Arhiv u Dubrovniku sklopio je dodatak ugovoru s Ministarstvom kulture i medija o korištenju sredstava u 2022. godini kojim se Arhivu osiguravaju sredstva za radove obnove Sponze u iznosu od dva milijuna kuna, dok je od strane Ministarstva potvrđeno i osiguranje preostalog iznosa za realizaciju. Procijenjena vrijednost radova iznosi 4,7 milijuna kuna s PDV-om.

tjedni150422 2

Zavod za obnovu Dubrovnika provest će odgovarajuće postupke javne nabave za izvođenje radova obnove Sponze i usluge stručnog nadzora pri izvođenju radova, sklopiti ugovore, koordinirati sve sudionike u realizaciji ugovora i izvođenju radova te pratiti i voditi projekt sve do potpunog završetka radova i uspješne primopredaje objekta, kao i konačne predaje palače Sponza Arhivu.

Radovi sanacije, obnove i restauracije Sponze obuhvaćaju konstrukcijsku sanaciju kamenih elemenata nosive konstrukcije, kao i drvene krovne konstrukcije, obnovu krovišta, pokrova i podnih slojeva u južnom dijelu potkrovlja, sanaciju metalnih ključeva postojećih natega na pročeljima te obnovu i restauraciju kamene plastike i vanjske stolarije.

Iznimne kulturne vrijednosti, palača Sponza jedan je od najreprezentativnijih objekata od javnog značaja unutar spomeničkog tkiva Dubrovnika. U nekadašnjoj carinarnici, kovnici novca, oružani, kroz povijest obavljale su se mnoge javne funkcije, a danas čuva najdragocjenije arhivsko gradivo dubrovačkog područja.

ISPLATE POTPORA ZA SOCIJALNI PROGRAM

Ukupno 472.579,00 kuna potpora isplaćeno je iz gradskog proračuna kroz programe socijalne skrbi i skrbi o djeci, mladima i obiteljima. Gradonačelnik Mato Franković ovjerio je mjesečne isplate za više kategorija.

Potpora za najam stana mladima isplatit će se za 58 korisnika, u ukupnom iznosu od 28.450,00 kuna. Ova isplata obavlja se temeljem mjera Socijalnog programa, koje uključuju i mlade podstanare do 35. godine života, a koji zadovoljavaju i ostale propisane kriterije.

Naknada za troškove stanovanja za 178 korisnika, u ukupnom mjesečnom iznosu od 81.229,00 kuna, uključuje obitelji i samce, korisnike zajamčene minimalne naknade, sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi. Mjera se provodi u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Dubrovnik.

Dar za novorođeno dijete isplatit će se roditeljima 37 novorođene djece, u ukupnom iznosu od 150.000,00 kuna. Riječ je o pronatalitetnoj politici Grad Dubrovnika po kojoj se roditeljima isplaćuje novčani dar i to u rasponu od 2.500 do 10.000 kuna za rođenje djeteta.

Stipendije će se ovaj mjesec ispatiti za 185 studenata, u iznosu od 212.900,00 kuna. Dodjeljuju se sukladno važećem Pravilnika o dodjeli stipendija učenicima i studentima s područja Grada Dubrovnika, a uključuje više kategorija, od deficitarnih zanimanja do studenata iz obitelji slabijeg imovnog stanja.

Za mjere socijalnog programa Grad Dubrovnik je ove godine u svom proračunu osigurao 22.485.300,00 kuna. Mjere za 2022. godinu predstavljaju kontinuitet socijalne politike Grada u osiguravanju poboljšanja životnog standarda te socijalnom uključivanju građana.

STOLAČKA ULICA DOBILA NOVI VODOOPSKRBNI CJEVOVOD

Stolačka ulica dobila je 95 metara novog vodoopskrbnog cjevovoda. Umjesto dotrajale polietilenske cijevi Vodovod Dubrovnik stavio je novu cijev od pocinčanog čelika i tako i u ovoj ulici osigurao bolju vodoopskrbu.

tjedni150422 3

- Iako do sada nismo imali većih kvarova u ovoj ulici, naša stručna služba procijenila je da je zbog dotrajalosti potrebno krenuti u rekonstrukciju ovog dijela mreže. Što se pokazalo točnim jer smo tijekom radova na tri mjesta pronašli oštećenja koja bi u bliskoj budućnosti sigurno izazvala puknuće i probleme u vodoopskrbi. Ali ovim radovima to smo spriječili te osigurali bolju vodoopskrbu Stolačke ulice. - rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

Investiciju vrijednu oko 210 tisuća kuna, Vodovod je realizirao vlastitim sredstvima. U sklopu nje izgrađena je i hidrantska mreža te su napravljeni novi vodoopskrbni priključci, a radovi su iskorišteni i za rekonstrukciju zasunskog okna na spoju s Kamenarskom ulicom.

U PARKU KOD POŠTE LAPAD POSTAVLJENE KAMERE

Grad Dubrovnik, putem Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu, postavio je kamere u parku na pošti Lapad. To je učinjeno nakon zaprimljenih primjedbi građana o neprimjerenim okupljanjima i ponašanju u ovom parku te će se postavljanjem kamera obavljati dodatni nadzor i podići razina sigurnosti.

tjedni150422 1

Već ranije, u rujnu prošle godine, Grad Dubrovnik je u ovom parku postavio dva nova stupa javne rasvjete, s LED lampama. Dodatno osvjetljenje postavljeno je odmah po prijavi građana, kako bi se spriječilo daljnje okupljanje i daljnji problemi prouzročeni ponašanjem pojedinaca.

Ujedno je, zbog sigurnosti prolaska pješaka, obnovljen i nogostup na ovom dijelu javne površine.

Sadržaj Grada Dubrovnika

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019