Srijeda, 25 Listopad 2023 18:54

TKO ĆE, A TKO NEĆE I ZAŠTO, DIZATI RUKE ZA NOVI GUP

Piše:
Na parkingu pored Karingtonke kojeg su koristili okolni stanari uskoro će se izgraditi nova zgrada Na parkingu pored Karingtonke kojeg su koristili okolni stanari uskoro će se izgraditi nova zgrada Foto: dpp

Nakon što je gradonačelnik Mato Franković najavio zaustavljanje apartmanizacije stambenih zgrada između njega i vijećnika Đura Capora povela se zanimljiva polemika. Capor je naime kao loš primjer apartmanizacije koja će se i dalje događati naveo izgradnju zgrade kod Karingtonke.

Osim što su u toj zgradi manje više planirani novi apartmani, Caporu je sporan spoj te zgrade s prometnicom, koji je na nepreglednom mjestu. Capor naglašava kako je osim apartmanizacije u Dubrovniku problem loše prostorno planiranje.

- Kako je dobivena prometna suglasnost za poseban izlaz na ulicu Andrije Hebranga? Dosad su se svi koji su htjeli nešto graditi na tom prostoru suočavali s obvezom da moraju izgraditi cestu kojom bi se povezali s onom uskom ulicom kod FINA-e. Zašto ta obveza sad više ne vrijedi za ovog investitora? Kako ste mu izašli u susret? Je li u međuvremenu bio neki sastanak s tim investitorom? - pitao je Capor.

- Čitav jedan niz u toj zgradi su apartmani, a vi nas uvjeravate da nema više mogućnosti apartmana u stambenim zgradama. - upozorio je Capor, kojemu je gradonačelnik odgovorio kakvo je njegovo mišljenje o toj zgradi koja će se uskoro početi graditi. Zgrada kod karingtonke, istaknuo je, ostavština je izmjena GUP-a za mandata Andra Vlahušića.

- Pitajte Vlahušića za tu zgradu. On je mogao prenamijeniti namjenu tog prostora. Dakle, konkretan slučaj je nasljeđe GUP-a Andra Vlahušića. On je to mogao izbrisati. Mogao je, ali nije. Danas mene pitate za nešto za što nisam kriv jer sam ja kriv za svaku novu zgradu koja nikne, a nijednu tu parcelu nisam ja nacrtao. Nisam ih imao priliku ni brisati. Tek ću je imati.- kazao je Franković.

Kad su u pitanju izmjene GUP-a na kojima se radi, Franković je Caporu, ali i ostalim vijećnicima poslao jasnu poruku.

- Brisat ću zajedno sa svima vama i tad ćemo se vidjeti na megdanu. Kad budemo brisali, vidjet ćemo 'ko će imati hrabrosti, a kome će je nedostajati.- naglasio je Franković, podsjetivši Capora kakav bi mastodont niknuo ispod Vile Palme da to nije zaustavio.

- Da nisam bio dovoljno odgovoran imali bismo gradilište ispod Vile Palme, Tko je to tamo bio omogućio, tko je izbacio urbano pravilo urbanističko -arhitektonskog natječaja? Ja nisam, ali sam učino sve da se to tamo ne dogodi jer bi to bila katastrofa za grad i tek bi se tamo stvorili novi apartmani. – rekao je.

Istaknuvši kako podržava svaku novu gradnju koja je stambena u kojoj će živjeti dubrovačke obitelji, Franković je Caporu rekao da ga ne proziva za ono za što nije kriv.

- Za što sam kriv, ubijte me. Pogledajte ono na Pločama, svaki dan kad prođem kažem sam sebi kako nema veće rugobe u gradu od one, ali nisam mogao ništa napraviti. Nemam tu polugu ili pucu kojom sam mogao takvo divljanje u prostoru zaustaviti jer je sve po zakonu. Nisam sretan s onim što će se izgraditi kod Karingtonke i da imam pucu toga ne bi bilo. - kazao je i naglasio:

- Da se radila po novom GUP-u, ta zgrada kod Karingtonke bi bila puno suženija, s većom udaljenošću od rubova čestica. Znam da sam ja kriv za svaku novu gradnju, imao s njom veze ili ne. Znam kako to ljudi komentiraju, ali to je teret dužnosti koju obnašam. Da imam zakonsku mogućnost, da je dobijem, sutra ujutro bi potpisao akt kojim zaustavljam gradnju bilo kakvog objekta od Orsule do Kantafiga jer ovaj grad to više ne može podnijeti, ali zakon nije predvidio takvu mogućnost. Dakle, moje želje su jedno, a realnost je takva da će se još takvih novih zgrada izgraditi sukladno zakonu. Zgrada kod Karingtonke i još neke, koje će sigurno postati vruće teme, izgradit će se suprotno mojoj volji i želji.- istaknuo je Franković, dodavši kako će stvari na terenu promijeniti novi Zakon o turizmu.

- Kad taj zakon stupi na snagu, kad dobijemo ovlasti, tada ćemo osigurati da u tim zgradama žive ljudi, naši sugrađani, da ti stanovi budu dom za obitelji, a ne stanovi za najam. - kazao je Franković.

- Na užem području grada se više nema što graditi jer se sve izgradilo, ali vidjet ćemo se uskoro kad budemo crtali crvene, zelene, žute i druge zone.- naglasio je gradonačelnik Mato Franković, aludirajući na izmjene GUP-a kojima bi se dodatno trebala ograničiti gradnja na dubrovačkom području.

Kad izmjene GUP-a dođu pred Vijeće, Capor mu je odgovorio u kojem slučaju vijećnici Srđevaca neće dignuti ruke.

- Naravno da za GUP kojim se u Orašcu planiraju Vićanove vile, nećemo dignuti ruke, kao što ih nećemo dignuti niti za GUP u kojem će nam poviše glava stajati 20 000 kreveta i apartmana na Srđu. - jasno je istaknuo Capor.