Subota, 03 Veljača 2024 13:25

TRADICIJA SE NASTAVLJA, HODOČASNICI IZ MOKOŠICE BARKAMA KRENULI NA FESTU U GRAD

TRADICIJA SE NASTAVLJA, HODOČASNICI IZ MOKOŠICE BARKAMA KRENULI NA FESTU U GRAD Foto: Ivan Jadrušić

Kao i svake godine u župi Presvetoga Spasitelja u Mokošici i ovogodišnja Festa svetog Vlaha počela je s ranojutarnjom tradicijom, pohodom hodočasnika i barjaka koji su barkama prešli Rijeku dubrovačku u Sustjepan gdje su ih također čekali hodčasnici te su zajedno krenuli prema Gradu.

U župnoj crkvi u Mokošici prije toga održan je blagoslov vjernika i barjaka te grličanje. Prije polaska prema Gradu upriličena je primopredaja barjaka Presv. Spasitelja novom barjaktaru Antunu Bojanoviću koji je ulogu barjaktara naslijedio od Miha Jozovića koji je posljednjih 16 godina nosio barjak. Uz mokoški barjak, na Festu je krenuo i barjak Gospe od Zdravlja s Petrova Sela kojeg ove godine nosi Božo Kaciga.

Uz zvonjavu crkvenih zvona i trombunjere, hodočasnici iz Mokošice i Petrova Sela spustili su se starim uličicama prema moru gdje su sa svojim barjacima barkama krenuli prema Sustjepanu, također mjestu koje pripada župi Presv. Spasitelja u Mokošici. U Sustjepanu ih je dočekao barjak sv. Stjepana kojeg nosi Pasko Kapetanić, ali i barjaci župa Rožat, N. Mokošica i Osojnik koji su onda zajedno krenuli prema Gradu, Parcu na čast!

Ivan Jadrušić