Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 18 Travanj 2022 19:26

Treba sve to i znati odglumiti

Piše:

Nakon što je Grad Dubrovnik raspisao natječaj za pročelnika/pročelnicu novog odjela za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove imenovanje Marijete Hladilo, koja taj odjel privremeno vodi, a koja i inače uživa veliko povjerenje gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića bio bi sasvim logičan slijed, a i praćenje obrasca po kojem se privremeni pročelnici i pročelnice, ne samo u Gradu Dubrovniku, već je jednako i u mnogim drugim jedinicama lokalne samouprave, na koncu i imenuju „zapravo”.

Novi pročelnici poznati su najčešće puno prije objave bilo kakvog natječaja, podsjetimo samo na niz posljednjih imenovanja u Gradu Dubrovniku gdje je Upravni odjel za poslove gradonačelnika preuzela Ivana Brnin, Upravni odjel za kulturu i baštinu dr. sc. Julijana Antić Brautović i npr. Upravni odjel za proračun, financije i naplatu Ante Vojvodić. Sva ta imena Dubrovnikpress je objavio kao de facto već izabrana tjednima, u nekim slučajevima i mjesecima prije nego su natječaji i objavljeni.

Za natječaje u kojima se unaprijed znaju „pobjednici” inače je teško optužiti lokalnu vlast, odnosno lako je ako ćemo se baviti floskulama i populizmom da se nekom svidimo. Naime, sasvim je logično da gradonačelnici, načelnici i župani na pročelničkim mjestima žele ljude od osobnog povjerenja. Može se u javnosti govoriti beskonačno dugo o tome jesu li takvi natječaji namješteni ili nisu, je li se tu trebaju zapošljavati stranački kadrovi ili uistinu treba tražiti stručnjake putem javnih natječaja, što ne znači i da pojednici iz stranačkih redova nisu stručni, dapače, ni oni se ne biraju tek tako, ali istina je samo jedna – bilo koja vlast, s bilo kojim stranačkim predznakom izabrat će na ta mjesta svoje ljude. Pa i oni koji se prije izbora kunu i u vlastitu djecu da to neće biti tako na koncu tako i učine. Primjera je puno, besmisleno ih je navoditi, uprite prstom u kartu Hrvatske i nećete pogriješiti, gdje god vam prste zapne situacija je u svakoj jedinici lokalne samouprave ista.

Za natječaje koji to zapravo i nisu kriva je zakonska odredba prema kojom tu nije riječ o dužnosničkoj poziciji, već o radnom mjestu jednakom kao da se npr. bira tko će biti kafe kuharica, a ne osoba od povjerenja nekog gradonačelnika. Nitko pa ni oni koji u ovom trenutku, čitajući ove retke zamišljaju kako oni to ne bi uradili, ne bi nepoznatu osobu uzeli za tako osjetljivo radno mjesto. I svi se prave ludi da to nije tako.

Pri svemu, od toga da su pročelnici unaprijed poznati, ipak je puno gore to što nikome ne smeta što se takvim zakonom samo gomilaju radna mjesta u općinskim, županijskim i gradskim upravama nakon što pojedina vlast „sklizne”. Puno bi poštenije konačno bilo urediti pročelničke funkcije kao dužnosničke pri čemu istekom mandata prestaje i radni odnos. Bilo bi sve kristalno jasno i uostalom zakonski neupitno. Ovako svi lažu svakog, čelnici objavljuju lažne natječaje, koji formalno nisu lažni, ali se znaju pobjednici, sudionici natječaja lažu sami sebe, oporba laže i samu sebe i narod kada kaže da bi bilo drukčije da su oni na vlasti, a narod glumi lažno poštenje pri čemu je vrhunac kad se objavi kako je netko imenovan pa isti taj narod počne lupat' „lajkove” i čestitke kao da je dotični/dotična dobio/dobila Oscara. Hm, u neku ruku deboto da je i tako, treba to sve znati odglumiti.