Subota, 02 Travanj 2022 17:34

Trebinjski gradonačelnik Ćurić poručio Frankoviću - „da ne smeta”

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić Foto: Duje Klarić / CROPIX

Trebinjski gradonačelnik Mirko Ćurić koji je kao i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija član Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a koji je kazao kako ne razumije zašto mu je pisao gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, dubrovačkom gradonačelniku poručio je - „da ne smeta”.

- Ja sam za to da se svi uvjeti ispune, ali isto tako bez upletanja politike. Nema potrebe za suvišnim komentarima da će gradnja aerodroma u Trebinju utjecati na izvorište rijeke. - kazao je trebinjski gradonačelnik.

Vijeće ministara BiH je ranije ovog tjedna utvrdilo prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Memoranduma o razumijevanju i suradnji na realizaciji infrastrukturnog projekta zračne luke u Trebinju između Vijeća ministara BiH i vlade Srbije čime se Srbiji i službeno otvorila mogućnost sudjelovanja u tom projektu. Pokretanje tih pregovora još treba odobriti Predsjedništvo BiH.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković je u pismu Vijeću ministara BiH podsjetio da su osim Republike Hrvatske, Bosna i Hercegovina i Srbija potpisnice Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, tzv. ESPOO Konvencije kao i Protokola o strateškoj procjeni okoliša uz Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (SEA protokol). Naime, blizina gradilišta budućeg aerodroma na krškom području može utjecati na izvorište Omble od koje je udaljeno svega osam kilometara.

dm