Petak, 08 Travanj 2022 19:28

Tri vrste završnjaka za lov s obale

Piše:

Temperature priobalnog mora na cijelom jugu Jadrana su oko 15 stupnjeva Celzijevih što omogućava bujanje tijekom zime zamrlog biljnog i životinjskog života u plićacima i potiče migraciju morskih organizama za hranom iz većih k manjim dubinama. No, većina riba će se kopnu posve primaknuti tek kad sredinom lipnja temperatura mora u plićacima bude 20 - 21 stupanj.

Dok se to ne dogodi uz obalu je najisplativije loviti na dubinama od 10 do 12 pa od 25 do 30 metara, na mješanim pjeskovito - stjenovitim terenima s poljima posidonije, izloženim kurentima koji donose obilje hrane. Takvih terena je najviše u malim uvalama sa strmim kamenitim obalama. Na njima se mogu očekivati ulovi sarka, pica, fratra, škrpine, krupnih pauka, ovrate.

S obale, navedene dubine najlakše je dosegnuti pomoću „surfcasting“ pribora za daleko bacanje, ali na terenima koji brzo poniru se može loviti i kraćim odbacivanjem „beach“ te ostalim štapovima kraćeg dometa, najbolje s progresivnim paraboličnim djelovanjem. Ma koje vrste bio, štap treba biti dovoljno robustan. Kad se lovi na nemirnom moru preporučuje se štap težine bacanja 150 do 250 grama, za lov u blago uzburkanom moru idealan je onaj težine bacanja 80 do 120 grama, dok je za lov u mirnom moru prikladan i štap težine bacanja od 30 do 80 grama.

Bez obzira koji se štap koristio, na njega je najbolje montirati „surf“ rolu veličine 7.000 do 10.000 napunjenu osnovnom najlonskom strunom promjera 0,25 mm. Preporučljivo je na osnovnu strunu produžiti „shock leaderom“, ublaživačem udara od najlona promjera 0,50 do 0,60 mm. Dužina mu mora biti barem kolika je dužina štapa, a za vrlo daleko bacanje i lov po izrazito nemirnom moru ona može biti i do 15 metara. Postoji li mogućnost ulova krupnih riba poput podlanica, neophodno je koristiti deblju osnovnu strunu, najbolje promjera 0,40 mm, ali u tom slučaju ublaživač udara nije potreban.

Za razliku od osnovne strune, završnjak je najbolje u cijelosti izraditi od „FC“, fluorougljične strune. Time se zbog njegovih mehaničkih osobina smanjuje rizik od zapetljavanja, a on je i otporniji na habanje od najlona, što je veoma važno zbog trenja završnjaka o pijesak i vrlo moguće o stijene. Promjeri dijelova završnjaka moraju biti rezultat kompromisa, postignutog nakon nekoliko testova, između lakoće i jačine kako bi jamčio optimalnu sigurnost ulova i isključio mogućnost zapetljavanja.

Još je važnije da konstrukcija završnjaka bude što više prilagođena uvjetima mora i izgledu lovnog terena. Kad se lovi u jakom kurentu najprimjereniji je završnjak tipa „očenaš“, „pater noster“. Takav završnjak može imati različiti broj, raspored i dužinu priveza, ovisno o mnogo čemu.

ocenaszavrsnjak080422

Univerzalni, prikazan na prvom crtežu, ima dva priveza međusobno razmaknuta pola metra, s tim da je donji spojen 5 cm poviše spoja olovnice. Dužina priveza treba biti 20 cm, a debljina 0,25 mm. Na njihove krajeve je najbolje postaviti udice širine luka 10 do 15 mm.

Čeljusti sarka su snažne s gusto zbijenim jakim zubima. Takvoj usnoj šupljini najbolje odgovaraju što tanje, ali što jače udice, najbolje kovane te sa u stranu zakrivljenim vrhom. Dobro je ako im je vrat dugačak, kako bi se izbjegao susret strune i opasnih zubi sarka. Što se tiče oblika, osim „Crystal“, univerzalnih za lov uz obalu, odlične su i udice oblika „Limerick“, ali i „Octopus“ te ostale s vrhom povijenog k vezištu. Ako se kao mamac koriste sitni crvi, bolje je koristiti udice s ušicom, jer olakšavaju klizanje mamca po struni, uz očuvanja njegova integriteta.

kratkizavrsnjak080422

Za lov po uzburkanom moru i u jakom kurentu najprikladniji je završnjak prikazan na drugom crtežu. Inače, taj završnjak, poznat je kao „short arm“. Njegov privez koji nosi udicu treba biti dugačak 80 cm, dok predvez na čijem je kraju olovnica može biti dugačak do dva metra.

dugizavrsnjak080422

„Long arm“, završnjak s izrazito dugačkim privezom udice, prikazan na trećem crtežu, najbolje je rješenje za lov u uvjetima mirnog mora te na terenima gdje su ribe opreznije zbog intenzivnog lova. Njegov dugačak privez omogućava kretnje mamca, što je iznimno važno u mirnom moru jer riba nema vremena proučiti mamac koji ne miruje. Zbog toga se privez ovog završnjaka može izraditi i s dvije udice na način da privez pri kraju ima „brk“, dva kratka priveza. To rješenje omogućava istovremeni ribolov s dva različita mamca te njihovu što prirodniju i veću pokretljivost.

Uspješno se loviti može i sa završnjakom namijenjenim ciljanom lovu ovrate, s kliznom olovnicom na osnovnoj struni, ali on češće zapinje od opisanih. No, bez obzira koje konstrukcije završnjak bio, svi njegovi spojevi predveza trebaju biti pomoću vrtilica, a spojevi olovnice i završnjaka s osnovnom strunom pomoću kopči.

Kad se lovi „long arm“ završnjakom neophodno je brzo kontrirati i izvlačiti kako bi se smanjila mogućnost zapinjanja priveza za dno i njegovog zaplitanja za ostatak pribora.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019