Nedjelja, 03 Prosinac 2023 02:27

U DUBROVNIKU SE IGRA VELIKI ŠAHOVSKI TURNIR, A KLUB SLAVI 90 GODINA

U DUBROVNIKU SE IGRA VELIKI ŠAHOVSKI TURNIR, A KLUB SLAVI 90 GODINA Foto: Grad Dubrovnik

U Dubrovniku je u tijeku veliki šahovski turnir Open Dubrovnik Advent 2023. na koji se odazvalo oko 150 igrača iz Hrvatske i inozemstva čime je jako zadovoljan i predsjednik Šahovskog kluba Dubrovnik Vlaho Zlošilo.

Dubrovnik ima veliku šahovsku tradiciju, a deveta Šahovska olimpijada održana je u Dubrovniku 1950. godine, a šahovski kluba slavi 90 godina postojanja. Prisjetio se toga i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Dživo Brčić koji je sudjelovao na otvaranju turnira.

- Otvoreni međunarodni šahovski turnir Advent 2023. sportski je događaj kakav Dubrovniku treba i kakav on zaslužuje i svakako se naslanja na brojna atraktivna događanja ove jeseni, poput prvog izdanja Dubrovnik Spartan Traila ili triatlona Earth, Sea & Fire. Naravno, u usporedbi s tim disciplinama, šah predstavlja ponešto drugačiju strana sporta. Od natjecatelja ne iziskuje fizičku spretnost i utreniranost mišića, ali zahtijeva iznimne mentalne vještine i snagu uma. Uči nas strpljenju, taktiziranju, postavljanju strategija. Šahovska igra puna je estetike, a najbolje partije šaha mogu imati odlike pravih umjetničkih dijela. - kazao je tom prigodom Brčić.

- Znakovito je koliko i prigodno da je naš grad domaćin ovog međunarodnog turnira u godini u kojoj Šahovski klub Dubrovnik slavi svoj 90. rođendan. Od tada se naime, barem službeno, bilježi povijest klupskog šaha u Dubrovniku, iako se šah na krajnjem hrvatskom jugu, prema dostupnim izvorima i arhivskim zapisima, igrao i stoljećima prije. Šahovskom klubu Dubrovnik, našim devedesetogodišnjacima. Stoga čestitam na ovoj velikoj obljetnici i želim im puno uspjeha u natjecanjima i daljnjem radu, a svima vama želim da se ugodno osjećate u našem gradu, baštiniku duge i slavne povijesti. - kazao je pročelnik Brčić.

S obzirom na tradiciju koju Dubrovnik ima u ovoj igri uistinu bi bilo lijepo da i ovaj turnir također postane tradicionalan.

dm