Utorak, 18 Lipanj 2024 16:22

U DUBROVNIKU SE ODRŽAVA SKUP „IZGRADNJA GLOBALNIH MREŽA”

U DUBROVNIKU SE ODRŽAVA SKUP „IZGRADNJA GLOBALNIH MREŽA” Foto: Grad Dubrovnik

U Dubrovniku se održava dvodnevni skup kojeg organizira Vijeće za elektroničke medije u suradnji s UNESCO-om, a gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uputio je jutros riječi dobrodošlice sudionicima ove Međunarodne konferencije o upravljanju digitalnim platformama „Izgradnja globalnog foruma mreža”.

U svom se obraćanju gradonačelnik osvrnuo na Godinu UNESCO-a, kojom se obilježava 45 godina od upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, 15 godina od upisa Feste sv. Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva i prošlogodišnji upis arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike.

- Ovaj jubilej podsjeća nas na našu obvezu čuvara kulturnog i povijesnog blaga koje naš grad čini jedinstvenim, a istodobno prihvaćamo napredak i mogućnosti koje donose digitalne platforme i tehnologije. - kazao je gradonačelnik Franković na otvorenju konferencije.

- U Hrvatskoj, kao državi članici EU-a, ulažemo jako puno kako bismo unaprijedili zakonodavni okvir, ali i različitim mjerama doprinijeli suzbijanju dezinformacija. Uspostavili smo mrežu sustava provjere činjenica, što provodi Agencija za elektroničke medije, a koja će omogućiti izgradnju široke mreže koja će se nastaviti financirati nacionalnim sredstvima. - najavila je također ministrica Obuljen Koržinek te zahvalila UNESCO-u na inicijativi za globalnu borbu protiv dezinformacija u medijima i govora mržnje.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a sudjeluje i ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan.

dpp