Četvrtak, 29 Srpanj 2021 04:00

U komadu je! Pelješki most bit će u punoj funkciji dogodine u lipnju

Piše:
U komadu je! Pelješki most bit će u punoj funkciji dogodine u lipnju Foto: Mario Tevšić i vlada.gov.hr

Podizanjem posljednjeg 165. segmenta čelične konstrukcije Pelješki most je sinoć spojen. Ukupna duljina mosta između upornjaka iznosi 2.404 metara, a s dijelovima gdje su upornjaci 2.440 metara. Najveća visina od razine mora do mosta je 55 metara te je za velike brodove omogućen plovidbeni koridor u širini od 200 metara.

Glavni projektant Pelješkog mosta je Slovenac Marjan Pipenbaher, a most je izgradio kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation koji je s poslom započeo koncem srpnja 2018. godine te je uspio dovršiti ovaj dio radova u dogovorenom roku. Vrijednost radova koji su izveli Kinezi je nešto više od dvije milijarde kuna bez PDV -a. Naravno, preostaje još radova na samom mostu na kojem će npr. biti i ograda viša od tri metra kako bi se onemogućili udari bure, a koji će biti gotovi u sljedećih nekoliko mjeseci, kao i završetak radova na pristupnim cestama koje grade Strabag i Avax te bi most za promet trebao biti otvoren u lipnju sljedeće godine.

Na podizanju i početku zavarivanja koje će potrajati još tijekom jutra, kojim će biti okončano spajanje posljednjeg čeličnog segmenta dugog 18 metara i teškog 220 tona, bio je i premijer Andrej Plenković koji je ustvrdio kako je Hrvatska ispunila sve što je dogovoreno s BiH, odnosno da bi, kazao je Plenković „ispod mosta mogao proći i Titanic”.

- Prolazak brodova ispod mosta do Neuma je neupitan. - rekao je premijer i u kontekstu odnosa s BiH dodao da je ovo „most koji povezuje, a ne most koji dijeli”.

- Ovo je velik događaj koji smo uspjeli ostvariti uz pomoć Europe i Kine. Ovime realiziramo strateški nacionalni interes. Ovo je najbolji dokaz kako članstvo u EU pomaže Hrvatskoj u realizaciji. - rekao je predsjednik Vlade s obzirom da je 85 posto sredstava osigurano iz EU fondova.

- Kako vrijeme prolazi, ovaj most će biti zajedničko dobro, ali isto tako i most koji povezuje, ovo nije most koji dijeli. Trebamo ga zajednički osjećati i mi i BiH. Ovo je fizičko spajanje koje je ogroman događaj. Mnogi su doprinijeli, Vlade, zastupnici, stručnjaci, akteri. Došli smo u fazu da ga finalizira naša Vlada, ali ovo je zajednički hrvatski projekt. Ovdje je svatko nešto dao, mi smo to realizirali u trenutku kada smo bili najjači. Svi su pokušavali, ali smo mi došli u fazu kada su se stvari posložile. Ovaj most je tri mjeseca prije roka spojen unatoč pandemiji. - rekao je Plenković kazavši kako je Pelješki most „svehrvatski i svegeneracijski projekt”.

- Tako ga trebamo doživljavati, biti svi zajedno ponosni na njega. Daje ogroman impuls suradnji Hrvatske i Bosne i Hercegovine, važan je Hrvatima u BiH. - istaknuo je premijer.

- Ovaj projekt kreira neraskidivu vezu i između Hrvatske i Kine, a sve se ovo događa zahvaljujući EU. Kad će biti otvaranje, pozvat ćemo sve naše prijatelje i iz EU-a i iz Kine. Ovo je veliki dan za hrvatski narod. - rekao je Plenković, dodavši da će na svečanom otvorenju sigurno biti i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Zahvalio je županu Dobroslaviću, zastupniku Branku Bačiću, potpredsjednici Europske komisije Dubravki Šuici, dubrovačkom gradonačelniku Frankoviću koji su, kako je kazao premijer, „sustavno zagovarali da se sagradi Pelješki most jer su, s pozicije juga, znali što to strateški znači”.

- Most je tu, most se sagradio, most će ostati. - zaključio je predsjednik hrvatske Vlade Plenković.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ranije je najavio kako se cestarina neće naplaćivati.

- Neće biti naplate cestarine i mostarine nikada. To je bio uvjet kod europskog financiranja. Hrvatske ceste će upravljati mostom, održavati ga i nikakvih problema oko toga neće biti. - rekao je Butković.

- Bilo je objektivnih razloga zašto most nije izgrađen do sada, znamo da je 2009. došla velika financijska kriza. Europski fondovi su nam omogućili da gradimo velike infrastrukturne projekte, jedan od njih je i Pelješki most, a 85 posto su bespovratna sredstva. Nije to samo most, to je 30 kilometara pristupnih cesta. Nakon današnjeg svečanog obilježavanja spajanja hrvatskog teritorija radovi će se nastaviti dalje. Ići će se na dovršetak mosta i pristupnih cesta, a iduće godine prije turističke sezone ćemo ga otvoriti i pustiti u promet. - kazao je Butković.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019