Utorak, 31 Svibanj 2022 17:40

U Lazaretima počela dvodnevna radionica o očuvanju biološke raznolikosti u regiji

U Lazaretima počela dvodnevna radionica o očuvanju biološke raznolikosti u regiji Foto: Grad Dubrovnik

Dvodnevna radionica „Prekogranično upravljanje u ekološki ili biološki značajnom području južnog Jadrana i Jonske ravnice (SAIS-EBSA) te susjednim regijama: Od identifikacije područja do očuvanja biološke raznolikosti“ u organizaciji MedCities i Mediteranske zajednica za zaštitu biološke raznolikosti (MBPC-Interreg Med Program) održava se u Lazaretima i obuhvatit će teme poput stvaranja preduvjeta pozitivnog suživota gospodarskog sektora i biološke raznolikosti, daljnjih poboljšanja u kontekstu zaštite morskih i kopnenih područja te obnove ekosustava u okviru strategije Europske unije, a otvorila ju je zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić .

Zamjenica Tepšić istaknula je kako kao društvo moramo postati osvješteniji po pitanju iskoraka u promišljanjima i djelovanja usmjerenih prema očuvanju prirodnih resursa. Dodala je kako je Grad Dubrovnik jedan od članova udruženja MedCities te da organizacija radionice u Lazaretima predstavlja podršku brojnim hvalevrijednim susretima, inicijativama i projektima koji imaju za cilj potaknuti urbani i održivi razvoj lokalnih sredina na Mediteranu te u konačnici staviti u središte zaštitu prirode. 
 
- Grad Dubrovnik veliku pozornost podredio je provođenju „zelenih projekata“ koji podrazumijevaju promicanje energetske učinkovitosti, korištenje obnovljivih izvora energije, unapređenje sustava gospodarenja otpadom i izgradnje održivog turizma kao glavne gospodarske grane Dubrovnika. Grad je prošle godine potpisao Akcijski plan za smanjenje plastičnog onečišćenja. To je prvi takav dokument u Hrvatskoj, koji uključuje ključne mjere za smanjenje otpada, a izrađen je suradnjom Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i WWF Mediterana, u sklopu globalne inicijative plastični pametni gradovi, kojoj se Dubrovnik priključio u srpnju 2020. godine. Dubrovnik je također prvi grad u Hrvatskoj koji 2019. godine nudi stopostotni sustav za dijeljenje električnih automobila. Sustav je to koji funkcionira kao nadogradnja javnog prijevoza na ekološki prihvatljiv način bez buke i štetnih emisija. Realizacijom kapitalnih investicija kojim podižemo kvalitetu i standarde života građana, nastojimo promicati korištenje obnovljivih izvora energije kroz projekte energetske obnove škola, vrtića i javnih zgrada. - kazala je Jelka Tepšić.
 
Osvrnula se u svom kratkom izlaganju na strateški projekt „Respect the City“ koji je krucijalan u izgradnji održivog turizma i odgovornog upravljanja destinacijom te brigu o prirodnim atrakcijama koji su nezaobilazne lokacije kako građana tako i posjetitelja grada.
 
- Sretni smo što imamo čisto i bogato okruženje, od Konavala, preko otoka, Dubrovačkog primorja i poluotoka Pelješca. U našem gradu i našoj županiji imamo brojne zaštićene dijelove prirode i lokalitete NATURA 2000 ekološke mreže Europske unije, među kojima je i rijeka Ombla, s koje se Dubrovnik od svog postanka opskrbljuje vodom i stoga pažnju posvećujemo tim izuzetno vrijednim prostorima. Istovremeno smo ponosni što smo sačuvali neke doista vrijedne oaze u Dubrovniku, kao što je otok Lokrum posebni rezervat šumske vegetacije, naša gradska zelena oaza, omiljeno mjesto Dubrovčana i turista. - zaključila je zamjenica gradonačelnika Tepšić.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019