Utorak, 18 Siječanj 2022 12:13

U Majkovima će biti Centar zaštite i očuvanja slatkovodnih kornjača; potpisan i sporazum

Potpisivanje sporazuma u Palači Ranjina Potpisivanje sporazuma u Palači Ranjina Foto: DNŽ

Uspostavit će se Centar zaštite i očuvanja slatkovodnih kornjača, riječne (Mauremys rivulata) i barske kornjače (Emys orbicularis) u Dubrovačko -neretvanskoj županiji. Sporazum o partnerstvu za uspostavu Centra zaštite i očuvanja slatkovodnih kornjača potpisan je danas u Palači Ranjina između župana Dubrovačko - neretvanske županije Nikole Dobroslavića, ravnateljice Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanije Milić, načelnika Općine Dubrovačko primorje Nikole Knežića i ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijane Miljas Đuračić.

Naime, lokacija budućeg centra je u Majkovima u Općini Dubrovačko primorje. Mjesta Majkovi i Prljevići značajna su kao staništa strogo zaštićene vrste riječne kornjače, a ujedno i dio europske ekološke mreže Natura 2000.

Riječna kornjača unutar Republike Hrvatske rasprostranjena je jedino u Dubrovačko - neretvanskoj županiji, sa stabilnim populacijama u Konavoskom polju, lokvama u Majkovima i Prljevićima te ugroženom populacijom u Stonskom polju.

„Budući da je u tijeku postupak proglašavanja posebnog herpetološkog rezervata, prvog u Republici Hrvatskoj takve kategorije, koji obuhvaća upravo područje lokvi u Majkovima i Prljevićima, Centar je logičan nastavak aktivnosti i dodana vrijednost Općini Dubrovačko primorje u smislu formiranja ishodišne točke zaštite prirode.” - ističu danas iz Županije dubrovačko – neretvanske u priopćenju nakon potpisivanja sporazuma o uspostavi Centra.

Centar je zamišljen kao mjesto na kojem će se, na interaktivan način, prezentirati sve prirodne vrijednosti i pripadajuće bioraznolikosti, namijenjene edukaciji lokalnog stanovništva i posjetitelja, ljubiteljima prirode, odnosno stručnoj i znanstvenoj javnosti.

dm