Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 22 Studeni 2021 09:28

U Metkoviću obilježena 30. obljetnica 116. brigade HV -a

U Metkoviću obilježena 30. obljetnica 116. brigade HV -a Foto: DNŽ

Povodom obilježavanja 30. obljetnice 116. brigade Hrvatske vojske u Kulturnom središtu u Metkoviću je održana svečana akademija te su položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje.

Vijence su položila izaslanstva predsjednika RH, Vlade i Sabora, Dubrovačko -neretvanske županije, neretvanskih gradova i općina, zapovjedništva 116. brigade, braniteljskih udruga, obitelji poginulih pripadnika 116. brigade, policije te političkih stranaka. Molitvu za pokojne je predvodio župnik fra Ante Bilokapić.

Na svečanoj akademiji prikazan je ratni put 116. brigade Hrvatske vojske koja je ustrojena 17. studenoga 1991. godine. U njen sastav ušla je većina manjih, već prije ustrojenih postrojbi, a između ostaloga i A satnija ZNG -a Metković, prva djelatna postrojba ustrojena u Dubrovačko - neretvanskoj županiji. U Metkoviću je ustrojeno zapovjedništvo i 1. bojna, u Opuzenu 2. bojna, u Pločama 3. bojna, u Novim selima 4. bojna, a u Blacama 1992. Stolačka bojna. Brigada je imala ogroman doprinos u obrani doline Neretve i dubrovačkoga područja, a njezini pripadnici kasnije su se borili u akcijama diljem Hrvatske.

Kroz brigadu je prošlo 6.409 branitelja, 52 branitelja je poginulo, a više stotina ih je ranjeno. Na veliku ulogu svih pripadnika brigade u stvaranju neovisne i samostalne Republike Hrvatske podsjetio je metkovski gradonačelnik Dalibor Milan.

- Dok se danas, 30 godina kasnije, prisjećamo ratnih dana, sjetimo se i da su branitelji prije rata živjeli sasvim normalnim životima, baš kao i mi, bili su nečiji sinovi, očevi, braća, prijatelji i kolege, imali su svoje poslove, planove, navike i želje. No, više od svega, voljeli su Hrvatsku. Više od svega željeli su slobodnu Hrvatsku zbog koje su ostavili svoje živote i obitelji. Nećemo im se moći nikada dovoljno zahvaliti za sve ono što su napravili. Možemo i moramo raditi na tome da danas dostojanstveno žive, a moramo biti i podrška i potpora obiteljima poginulih branitelja. - rekao je gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić je pak na svečanoj akademiji između ostalog kazao:
- Ponosni smo na 116. brigadu Hrvatske vojske. Zahvaljujući 116. brigadi te drugim postrojbama iz naše županije te drugih dijelova Hrvatske oslobođen je cijeli hrvatski jug, a kasnije i cijela naša Domovina. Mi danas živimo u slobodnoj i neovisnoj državi koja je postala članica Europske unije i NATO saveza. Imamo i osposobljenu hrvatsku vojsku koja slijedi tekovine naših ratnih postrojbi te koja može odgovoriti na sve izazove kojih i danas ima u našem okruženju. Na tom putu ćemo i dalje ustrajati. – naglasio je župan Nikola Dobroslavić.