Petak, 02 Srpanj 2021 21:53

U noćnom ribolovu s obale ne žuriti s kontriranjem

Piše:

Sad, kad ljetne vrućine dosežu vrhunac, u ribolovu se može uživati uglavnom jedino noću i u rano jutro. Uspješno se može loviti i s obale iako se većina riba privremeno udaljila od nje, ali su one koje su ostale dosta aktivna noću i ovisno o terenima zna se dogoditi da jedu od sumraka do sat, dva nakon izlaska sunca.

Najčešće se prve javljaju sitnije riba poput šparmića i malih fratara, kojih je sad najviše uz obalu. Zatim ovisno o vrsti dna počnu i ostale, na plažama i najcjenjenije poput ovčice i ovrate, ali uglavnom ne teže od pola kilograma.

Na odabrano mjesto ribolova dobro je doći prije sumraka i preroniti teren te spoznati o kakvoj strukturi dna se radi, koja i gdje se riba zadržava. Ako se nema vremena za to ili se za ribolov odlučite u zadnji tren, najbolje je birati plažu ili položiti teren koji je kombinacija šljunka i pijeska jer je takav teren omiljeno priobalno noćno okupljalište riba. Prednost treba dati plaži udaljenijoj od grada, gdje ne bi trebalo biti puno ljudi.

Noću se ribe, osobito veći primjerci drugačije ponašaju nego danju - smireno pretražuju teren i uzimaju hranu. Zato treba loviti sa zategnutom kočnicom, odnosno isključenim free spool, sistemom slobodnog hoda strune. Samo tako je moguće loviti ribe težine do jednog kilograma koje ponekad toliko mirno uzimaju hranu da se to jedva i primijeti i na najosjetljivijem vrhu štapa. Pri reguliranju jačine kočnice potrebno je ostaviti malo prostora za slučaj da zagrize krupniji primjerak kako on ne bi oborio ili čak odvukao štap, ako lovite s njim. U tom slučaju dobro je koristiti držač štapa jer će on pomoći da se lakše detektiraju napadi ribe na mamac. Zbog istog razloga, ali i da bi se riba lakše sama ulovila, dobro je loviti osnovnom strunom od nerastezljive „PE“ višenitke.

nocniribolov020721 1

Pri kompletiranju pribora za lov noću s obale treba nastojati da su privezi, pjoke, primule što duže jer se s njima najlakše manevrira na plažama i polegnutim obalama. Najbolje je koristiti završnjak tipa očenaš s dvije udice. Idealna dužina njegovih priveza je 80 do 100 cm, a razmak među njima barem 20 cm više od njihove dužine, kako ulovljene ribe ne bi mrsile sistem. Predvez, osnovu završnjaka, dovoljno je izraditi od najlonske ili još bolje „FC“, fluorougljične strune debljine 0,30 do 0,40 m, dok privezi ne trebaju biti deblji od 0,25 ni tanji od 0,20 mm. Tako jak završnjak podnijet će napor odbacivanja i olovnice od 80 grama, kakva je poželjna u slučaju da se lovi u kurentu.

Na priveze treba postaviti udice veličine 12 do 10, odnosno širine luka 8 do 12 mm. To mogu biti „kristalke“ i „parangalke“, univerzalne udice, ali prednost treba dati onima s nešto kraćim vratom. Barem podjednako dobre su i udice oblika „Limerick“, kakve se koriste u lovu ovrate.

Kad to teren i vještina ribolovca dopuštaju, najbolje je loviti s dva pribora. U tom slučaju najbolje je jednim mamce odbaciti blizu, na svega 20 - 30 metara od kraja, a drugim nešto dalje, najbolje na 60 - 70 metara te u svakom sljedećem odbačaju pomalo skraćivati te dužine sve dok se ne pronađe pojas u kome su ribe. U prvih nekoliko odbačaja najbolje je koristiti različite mamce kako bi se ustanovilo koji je trenutačno najučinkovitiji. Nikad ne treba kontrirati na prvi znak napada ribe na mamac. Ukoliko se radi o ozbiljnim napadu štap će se saviti nekoliko puta za redom što je znak da je riba ulovljena te da je krenula u bijeg.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020