laus banner 2021 2

Srijeda, 28 Travanj 2021 19:46

U novoj komunalnoj luci u Župi bit će 128 vezova za stanovništvo

U prostorijama Općine Župa dubrovačka održan je jučer sastanak načelnika Silvia Nardellia s ravnateljem lučke uprave Antunom Banovcom, pomoćnikom ravnatelja Nikolom Butiganom i glavnim projektantom iz tvrtke Obala d.o.o. Goranom Vegom. Naime, u dogovoru s Općinom Župa dubrovačka, a zbog, piše u priopćenju iz Župe, „zagušenosti s komunalnim vezovima već dugi niz godina, Lučka Uprava DNŽ zatražila je izradu projektne dokumentacije, idejni projekt dogradnje i uređenja Luke Srebreno”.

„Riječ je o dogradnji postojeće luke kojom će se dograditi lukobran od 50 metara kako bi dodatno zaštitio akvatorij luke na način da se omogući siguran vez u cjelogodišnjem razdoblju. Izradila ga je spomenuta tvrtka koja je specijalizirana isključivo i samo za pomorske gradnje. Uz postavljanje valobranskih pontona, osigurat će se komunalni kapaciteti na zaštićenom unutrašnjem dijelu za domicilno stanovništvo tijekom cijele godine , a s vanjske strane valobranskog pontona planiran je nautički prilaz isključivo u ljetnom periodu. Projektom je predviđeno nekoliko vezova uz postojeću operativnu obalu: za ronilački klub u samom korijenu pontona, za iskrcaj ribe na dvije pozicije i linijski promet na području dogradnje postojećeg lukobrana.” - navode iz Općine Župa dubrovačka.

„Banovac je istaknuo kako se pokušao iznaći način kako s projektom zadovoljiti potrebe domaćeg stanovništva, jer ovo je prvenstveno komunalna lučica. Naravno , razvojem turizma i s hotelima najviše kategorije javit će se interes za izletničke brodove, kao i za komercijalne svrhe. Prije same izrade idejnog projekta izrađena je geomehanika, batimetrija dubine, kao i maritimna studija . Današnji lukobran kakav je na terenu kojeg je radila još Austrougarska je na tvrdom tlu, a sve odmah nakon samog lukobrana je pjeskovito tlo koje zahtijeva velika ulaganja u smislu stabilizacije i stvaranja uvjeta za mogućnosti gradnje lukobrana.

Kapacitet buduće lučice je sveukupno 146 vezova, od čega 128 komunalnih vezova i na otvorenom vanjskom dijelu, koje će biti u funkciji isključivo u ljetnim mjesecima, 18 nautičkih vezova.” - stoji u priopćenju.

„Do ove godine postojala je mogućnost financiranja lučkih projekata iz tzv. Kohezijskog fonda samo za otočne luke gdje postoji nacionalna linija u cilju povezivanja. Novim programom iz tzv Fonda za oporavak i otpornost , od sljedeće godine to neće biti uvjet te se otvara mogućnost da se i luka Srebreno kandidira za dobivanje sredstava za ovakav tip komunalnih lučica. Silvio Nardeli je najavio kako će se kroz sljedećih par dana projekt postaviti na službene stranice Općine kako bi se zainteresirana župska javnost mogla upoznati sa istim.” - piše još u priopćenju iz Općine Župa dubrovačka.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020