Ispiši ovu stranicu
Utorak, 07 Lipanj 2022 11:26

U OB Dubrovnik 19 je djelatnika s tzv. prizivom savjesti, ali problema za izvođenje pobačaja nema

Piše:
Opća bolnica Dubrovnik Opća bolnica Dubrovnik Foto: dpp

Priziv savjesti za liječnike kao i mogućnost obavljanja prekida trudnoće u posljednje vrijeme su izrazito aktualne teme u hrvatskom društvu. Inicijativa „Dosta” uputila je nedavno otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem traži objavljivanje javnog registra zdravstvenih radnika koji se pozivaju na priziv savjesti i objavu podataka o kapacitetima zdravstvenih ustanova za uslugu prekida trudnoće.

- Smisao javnog registra je u tome da pacijenticama budu jasno u koju se zdravstvenu ustanovu mogu javiti i zatražiti prekid trudnoće. To u ovom trenutku nije jasno pa dolazi do situacija u kojima, zbog odugovlačenja, prođe zakonski rok unutar kojeg žene mogu zatražiti prekid trudnoće. - rekla je Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda.

Ako je suditi po podacima koje smo dobili iz Opće bolnice Dubrovnik, pacijentice s juga Hrvatske s obavljanjem pobačaja ne bi trebale imati problema, odnosno tu mogućnost u OB Dubrovnik imaju.

Tako su u Općoj bolnici Dubrovnik u protekloj godini obavljena 32 abortusa, dok ih je u 2020. bilo 28, a 2019. godine 37.

- U ovom trenutku u Općoj bolnici Dubrovnik je 19 djelatnika s prizivom savjesti, a na raspolaganju su 42 djelatnika za obavljanje zahvata, a to su ginekolozi, anesteziolozi, anesteziološki tehničari i medicinske sestre/tehničari – instrumentarke. Na Odjelu za ginekologiju od pet ginekologa koji su u stalnom radnom odnosu, troje ih ima priziv savjesti. – naveo je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić dodajući kako je Registar zdravstvenog osoblja s prizivom savjesti u nadležnosti Ministarstva zdravstva RH.