Petak, 05 Ožujak 2021 11:33

U ovo vrijeme najbolje je ići na bukve i gere

Piše:

Temperature more ovih dana dosežu najniže godišnje vrijednosti pa je dobar ulov udicom moguće ostvariti samo dalje od obale i površine, a obilat samo ako se ciljano love ribe od jata, osobito bukva i girovke.

Velika jata tih riba u ožujku zalaze i u manje uvale, čak i luke te tu ostaju barem do lipnja. Zadržavaju se nad svim vrstama terena, ali nešto više nad obraslim, kako tvrdim tako i mekanim. Bukve se ovo doba godine najradije hrane oko plitkih brakova, a girovke na pozicijama s izraženim strujama, kurentima, čak i nad golim dnima. Za ishranu su raspoložene skoro uvijek, ali im je apetit posebno dobar po sunčanom ili barem vedrom danu, s mirnim ili jedva namreškanim morem. Gire oblice se najbolje love u ranu zoru i suton, oštrulje danju, a modraci tijekom noći s mjesečinom. Kurenti unutar i izvan uvala, osobito s vanjskih strana lukobrana, omiljena su mjesta zadržavanja girovki u ovo doba godine. Iako se hrane i organizmima s dna, bukve i girovke radije jedu manje ili više poviše njega.

Zato što su često pomiješane i sličnog ponašanja, bukve i girovke se mogu loviti istim priborom i načinom. Najbolje štapom velike dužine, od barem četiri metra, s mekanim osjetljivim vrhom koji će reagirati i na najmanji dodir. No, ostatak pribora te tehniku lova bolje je prilagoditi ribi koja je dominantna u zoni ribolova.

bukve050321 1

Najvažnije je prilagoditi završnjak, sistem, obvezno tipa očenaš s tri udice. Za ciljani ili pretežiti lov bukve on mora biti dugačak barem 2, a može imati i 4 metra i debljine 0,20 do 0,23 mm. Privezi, odnosno primule moraju biti dužine 40, kad bukve dobro grizu, a do 60 cm kad loše rade. Prvi privez treba biti na metar poviše olovnice čija težina može biti 30 do 60 grama. Kako se ne bi međusobno mrsili razmak između priveza mora biti barem 10 cm veća od njihove dužine.

Ukoliko se lovi na većim dubinama između završnjaka i olovnice je potrebno staviti produžetak - komad tanjeg najlona koji na jednom kraju ima kopču za olovo, a na drugom malu omču za brzo spajanje sa završnjakom. Dužina mu ovisi o dubini lova i kreće se između 0,5 do 2 metra.

Bukva se najuspješnije lovi komadima lignje, mušule i srdele. Srdela je najbolje rješenje za početak lova jer mirisom i okusom najbrže privuće ribe. S mušulom se love krupniji primjerci, ali nešto sporijim intezitetom i s nešto više mamčenja, dok je filetirana lignja svakako najbolji izbor kad bukva dobro radi i kad se lovi po više primjeraka odjednom.

Za razliku od bukve, gere se drže nešto bliže, često i na samom dnu. Završnjak za njihov lov mora biti manjih dimenzija. Najboljim su se pokazali oni s razmakom između olovnice i prvog priveza od od 20 do 80 cm te s privezima dužine 20 kad su dobro, a do 40 cm kad su slabije raspoložene za ishranu.

bukve050321 2

Girovke su nešto manje oprezne nego bukva pa se privezi za njihov ciljani lov mogu izraditi i od najlona debljine od 0,18 do 0,20 mm. Pribor se može opteretiti istom olovnicom kao z za lov bukve, ali se mođe koristiti i nešto teža, od 60 do 100 grama, kako bi se lakše i obilatije elovilo bez jake kpntre, koja može uzrokovati kidanje usne girovke i gubitak plijena.

Gere radije uzimaju sitno nasjeckanu mušulu nego lignje, ali kad se intenzivno lovi u velikom jatu obje su ješke podjednako dobre. Srdela u lovu girovke može poslužiti samo za primamljivanje jer girovke svojim nježnim ustima jednostavno posišu srdelu te rijetko progutaju cijelu udicu pa je mamčenje srdele samo gubljenje vremena.

Bukve i girovke imaju relativno mala usta pa se moraju loviti malim, udicama broj 13 do 14, čak i samo 18, širine luka 3 do 7, a samo krupne bukve onima širine do 10 mm. Uz to, girovke između tankih usnica imaju opnu za koju se uglavnom udica kači, pa ona mora biti tanka. Zbog brojnih sitnih, ali oštrih zuba bukvi i girovki, udice moraju imati više ili manje dugi vrat. Najprimjerenije su one tipa „Crystal“.