Utorak, 30 Siječanj 2024 12:25

U SPONZI OTVORENA IZLOŽBA „ARMENIA SACRA – OGLED O SAKRALNOJ ARHITEKTURI”

U SPONZI OTVORENA IZLOŽBA „ARMENIA SACRA – OGLED O SAKRALNOJ ARHITEKTURI” Foto: Grad Dubrovnik

U sklopu programa Feste svetog Vlaha, u atriju palače Sponza sinoć je otvorena izložba pod nazivom „Armenia Sacra – ogled o sakralnoj arhitekturi“, a otvaranju su nazočili i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović.

U pozdravnom govoru gradonačelnik Franković zahvalio se autoru Miljenku Domijanu, hrvatskom povjesničaru umjetnosti i konzervatoru, ujedno dobitniku nagrade Grada Dubrovnika 2009. za 22 godine rada na čelu Stručnog savjetodavnog povjerenstva za obnovu Dubrovnika.

- Ova izložba zapravo iznova ukazuje na neraskidivu povezanost Dubrovnika i Armenije, domovine našeg Parca, rođenog u armenskom gradu Sebasti početkom 4. stoljeća. Kroz lik Svetoga Vlaha, Dubrovnik i Armenija zauvijek su snažno isprepleteni. Zato nas posebno raduje što imamo prilike uživati u novim spoznajama i promišljanjima o armenskoj sakralnoj arhitekturi, i to od istinskog zaljubljenika i znalca kao što je gospar Domijan. – naglasio je gradonačelnik Franković.

Miljenko Domijan pristupio je armenskoj sakralnoj arhitekturi s više stručnih i znanstvenih aspekata. Tragičnu povijest Armenije, nekada moćne države, a danas nakon teško izborene samostalnosti svedene na ostatke ostataka, obradio je u knjizi “Armenia sacra: hodočašće sakralnoj arhitekturi” predstavljenoj u Dubrovniku prije dvije godine.

Izložbu je otvorio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. Organizatori izložbe su Grad Dubrovnik i Dubrovačka biskupija.

dpp