Srijeda, 02 Kolovoz 2023 12:03

U SPONZI OTVORENA IZLOŽBA ROMANE MILUTIN FABRIS „DUBROVAČKA RAPSODIJA”

U SPONZI OTVORENA IZLOŽBA ROMANE MILUTIN FABRIS „DUBROVAČKA RAPSODIJA” Foto: DLJI

Izložba dubrovačke umjetnice Romane Milutin Fabris „Dubrovačka rapsodija” otvorena je sinoć u atriju palače Sponza u sklopu 74. Dubrovačkih ljetnih igara, a na otvaranju su govorili crnogorski diplomat i profesor Antun Sbutega, likovni kritičar i autor teksta izložbe Andrija Seifried te intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski.

- Pomno prateći Dubrovačke ljetne igre godinama, od pedesetih pa do danas, Romana Milutin Fabris ispisala je jednu cijelu priču o glumcima s kojima se družila te o komadima koji su na Igrama izvođeni, tako da nisu ove slike samo za gledanje i dekoraciju, već su bilješka jednog vremena Dubrovačkog ljetnog festivala. – kazao je o izložbi Andrija Seifried.

Radovi Milutin Fabris posvećeni su Dubrovniku, slikarskom motivu koji joj je obilježio cijelu karijeru, a kroz Dubrovačku rapsodiju slikarica neumorno nastavlja svoj umjetnički dijalog s Gradom, ne samo sredstvima osebujnog izričaja, već i pobudama novih kreativnih kristalno čistih izazova.

- Počašćeni smo da možemo producirati ovu izložbu jer govori o memoriji Grada i memoriji Igara, a sjećanje na njihove velike ljude, od kojih mnogi nažalost nisu među nama, zapravo nas oplemenjuje. Ponekad je sjećanje jedino što nam preostaje, no večeras uživajmo u kreaciji i u životu. – zaključila je intendantica Dora Ruždjak Podolski proglasivši izložbu otvorenom.

Suvremena hrvatska likovna umjetnica Romana Milutin Fabris, rođena je 1941. godine u Dubrovniku. Završila je Školu za primjenjenu umjetnost u Splitu i Zagrebu kod profesora Kaštelančića, Tolića i Zuppe, a pohađala je i Akademiju primijenjene umjetnosti u Beogradu. Likovnu umjetnost diplomirala je na Internationle Sommerakademia für bildende Knust u Salzburgu gdje je radila u majstorskoj radionici Oskara Kokoschke. Od 1962. godine, kada je imala svoju prvu samostalnu izložbu (palača Sponza), održala je preko stotinu samostalnih izložbi u domovini i inozemstvu, a bila je sudionica i prestižnih skupnih izložbi. Pored slikarstva podjednako uspješno se bavi i tapiserijom, a njezini radovi nalaze se u brojnim muzejima, galerijama, privatnim zbirkama i javnim prostorima diljem svijeta. Jedno od najdražih autorskih djela umjetnice u javnim prostorima, velika je tapiserija u Gradskoj kavani, a njezina slika koju je naslikala za papu Ivana Pavla II. izložena je u muzeju u Vatikanu. Danas živi i stvara svoja umjetnička djela u Dubrovniku.

Dubrovačka rapsodija može se pogledati svakog dana do 13. kolovoza, od 18 do 21 sat u atriju palače Sponza.

kkj