Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 09:20

U ŽUPANIJI DJELUJU DVIJE STANICE; HGSS PROSLAVIO 74. ROĐENDAN

U ŽUPANIJI DJELUJU DVIJE STANICE; HGSS PROSLAVIO 74. ROĐENDAN Foto: HGSS

Hrvatska gorska služba spašavanja proslavila je protekli vikend 74. rođendan. Naime, 24. veljače 1950. godine je u sklopu Hrvatskog planinarskog saveza osnovana Komisija gorske službe spašavanja, koja od 2003. godine djeluje pod nazivom Hrvatska gorska služba spašavanja.

HGSS broji ukupno 25 ustrojstvenih jedinica, teritorijalno raspoređenih u Hrvatskoj. Od ukupnog broja, njih 16 u sklopu redovnog rada i djelovanja provodi potrebne aktivnosti i na zaštićenim prostorima Hrvatske. Na području Dubrovačko-neretvanske županije djeluju dvije stanice HGSS-a, u Dubrovniku i Orebiću. HGSS Dubrovnik osnovan je 2005., a HGSS Orebić 2008. godine.

Rođendana HGSS-a sjetio se i župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić koji je HGSS-ovcima uputio čestitku.

„HGSS je danas jedna od temeljnih operativnih snaga civilne zaštite čiji pripadnici sudjeluju u svim značajnim akcijama spašavanja na nepristupačnim terenima diljem zemlje, a često nesebično znanje i sposobnosti dijele i u akcijama spašavanja diljem svijeta. U Dubrovačko - neretvanskoj županiji, putem Stožera civilne zaštite, zajednički radimo na ustroju, modernizaciji i opremanju obaju stanica koristeći prvenstveno raspoložive mogućnosti sufinanciranja iz različitih europskih fondova. Na tome ćemo zajednički raditi i dalje shvaćajući da je dobra priprema i opremljenost svih operativnih snaga izrazito važna u slučaju rizika kojima je izložena naša Dubrovačko - neretvanska županija.” - napisao je Dobroslavić između ostalog te HGSS-ovicima uz rođendan nnihove službe poručio da im želi „očuvanje volonterskog duha i što manje intervencija u predstojećem razdoblju”.

dpp