Četvrtak, 31 Ožujak 2022 11:47

Udri „lajk”, pusti suzu za Anastaziju!

Piše:

Na naslovnicima lokalnih portala samo jučer na jednoj dva, na drugoj tri, a na trećoj čak četiri teksta i anketa, referendum deboto. Kad se o nekoj temi toliko piše nema sumnje da je važna. Malo morgen, ali dobro, amo kazati da je važna kad mediji o njoj toliko pišu. Kolege zapravo rade samo ono što im je i dio posla, pišu o onom što se „klika”, a to što se najviše „klika” govori puno više o društvu nego o njima. Nemam običaj podvrgnuti se toj borbi za „klikove”, a ni smisla jer moja patetika ionako ne bi bila vjerodostojna, izgledala bi prenategnuto, jednostavno ne znam stvoriti dramu tamo gdje je nema. Da znam bio bih pisac, a ne novinar. Zato ću o toj temi onako kako zapravo – jest.

Riječ je naravno o jednoj mački, zove se Anastazija, ima, jedni kažu 20, drugi 17, treći tko zna koliko godina, ma koliko god, maca je starica za mačje okvire. Živjela tako maca svih tih godina u Gradu, oko Dvora uglavnom. Onda s netko dosjetio kako joj je sigurno hladno na golom kamenu pa joj na pižuo ispred Dvora stavio kušinčić. Netko drugi učinio je „upgrade” pa dodao i kartonsku kutiju da se u njoj skrije, jer Anastazija, je li, inače bez te kartonske kutije i kušinčića ne bi preživjela sve te silne godine mačjeg života koje je proživjela.

Ta mačja favelica zasmetala je ljudima u Dubrovačkim muzejima, kažu oni, Knežev dvor je reprezentativni objekt i toj mačjoj nastambi nije mjesto ispred njega, ne mački, nju nitko zapravo niti ne tjera, nego njezinoj „kućici”.

I onda je nastao tremendi kazin, digli se na noge zaštitnici živina, kućnih i gradskih ljubimaca, Facebook ratnici, umiješali se i novinari pa je Anastazijina favela ispred Dvora postala top tema.

Inače, sve to događa se u Gradu u kojem gradski vijećnik Ivica Roko na sjednici Gradskog vijeća traži da se ispred butiga stave banci za pijančine, da naslone ljudi lakat, što je dubrovačkim novinarima uglavnom bilo jako štosno i smiješno baš kao i kad je rekao da bi ubijao glubove jer su mu posrali odjelo, rekao čovjek tako. Golubove nije nitko branio, nisu oni Anastazija, a ni Roko nije zločesti muzealac. Štosno i jako smiješno bilo je i kad je zatražio otvaranje javne kuće.

Čemu se onda čuditi da je onda kao normalno i da ispred Dvora stoji jedna druga „kuća”, točnije kartonska kutija za koju bi, da u njoj dio dana ne provodi mačka, novinari pisali, a Facebook ratnici komentirali, kako je sramota da smeće danima stoji nepokupljeno ispred jednog takvog objekta kao što je Knežev dvor. Naravno, neizbježno bi bilo sve začiniti i opaskom o „uhljebima” iz Muzeja koji nisu u stanju odnijeti smeće (kartonsku kutiju) na smeće. Ali, eto, kad u njoj dio dana provodi mačka, onda kartonska kutija ispred Dvora nije smeće nego topli dom.

Pa Bog te mazo! Amo svakoj mački, a ima ih valjda najmanje stotinjak u Gradu, staviti po jednu kartonsku kutiju i kušinčić. Ne mora to nužno biti ispred Dvora. Ima puno mačaka npr. ispo' Svete Marije. Da se na konak ne skalavaju ozgorika sve do Dvora, amo im bacit madrac ispred ulaza u Rupe. I koju dekicu. Da im bijednicama ne bude zima. Jer grubo je vrijeme. Jedan takav naslov, da je jadnoj Anastaziji jako hladno, a eto zločesti je muzealci, pazi sad – deložirali, deboto mi je djelovao kao laksativno sredstvo. Taj naslov o velikoj hladnoći i valjda stresu koju trpi jadna deložirana mačka nadmašio je čak i pismo s posljednjom željom koje je pisala Anastazija, mačka, je li. Udri „lajk”, pusti suzu za Anastaziju.

Facebook ratnici besposličari za koji će se dan prebaciti na neku drugu, jednako bitnu temu, tipa hebe li što Grašo, i zaboraviti na Anastaziju. Za razliku od njih, nešto konkretno za tu mačku, iako joj to zapravo nije potrebno, jer riječ je životinji koju je priroda stvorila da živi kako živi, a ne u kartonskoj kutiji ili kućici, pokušao je napraviti naš sugrađanin Srđan Kera.

Načinio je Kera stiliziranu kućicu, onako da se uklapa na pižuo od Dvora, ali ni to nisu muzealci dopustili. Osobno, takvo što mi ne bi smetalo ni kao građaninu, a ni da sam gost. Bilo bi mi simpatično. No, smeta mi pretjerana patetika i što iskrena, što lažna ogorčenost oko „nesretne sudbine” jedne mačke, koja bi, da može govoriti, vjerojatno svih poslala u krasni k... samo da je puste na miru - da leži na pižulu gdje joj dobro i bez kućice i odakle je nitko niti ne tjera.