Srijeda, 01 Lipanj 2022 09:22

Udruge za zaštitu životinja pozivaju: Ispraznimo azil na Žarkovici zajedno, udomite pse

Azil na Žarkovici nedavno je posjetila inspekcija koja je (ponovo) zaključila kako ne udovoljava uvjetima za držanje životinja Azil na Žarkovici nedavno je posjetila inspekcija koja je (ponovo) zaključila kako ne udovoljava uvjetima za držanje životinja Foto: Božo Radić / CROPIX

Udruga Prijatelji životinja te Udruga Pobjede iz Osijeka i udruga Prijatelji iz Čakovca koje vode skloništa i imaju golemo iskustvo u kvalitetnom radu na dobrobiti životinja te njihovu zbrinjavanju i udomljavanju, proteklih dana intenzivno su u kontaktu kako bi pomogle psima na Žarkovici, navode danas iz Udruge za zaštitu i prava životinja Prijatelji životinja.

„Cilj je osigurati liječenje i udomljavanje svih pasa, bez primanja novih. Ostvaren je i kontakt s dubrovačkim gradonačelnikom koji obećava pomoć Dubrovnika te se očekuju daljnji sastanci i dogovori.” - pišu iz te udruge.

Oni dalje podsjećaju da azil na Žarkovici još od 2015. godine ima zabranu uzimanja novih pasa.

„No i nevezano za zabranu, Žarkovica kao neregistrirano sklonište ne smije i ne treba uzimati pse s ulice. Zakon obavezuje Grad Dubrovnik da organizira zbrinjavanje napuštenih i ranjenih životinja – očekujemo da tu odgovornost i preuzme!” - pišu iz udruge Prijatelji životinja.

„Sve životinje koje su trenutačno na Žarkovici trebaju pomoć u obliku veterinarske skrbi, liječenja te pripreme za oglašavanje i udomljavanje. I to je obaveza Grada Dubrovnika, najviše moralna, s obzirom na to da su to sve životinje preuzete s dubrovačkih ulica i da su završile na Žarkovici zato što Grad Dubrovnik u proteklih 15-ak godina „nije stigao” izgraditi sklonište i nije ih zbrinuo kada je to trebao. - pišu dalje te ističu kako „Grad Dubrovnik treba provesti kontrolu mikročipiranja pasa i obići sva kućanstva kako su to odavno napravile mnoge lokalne zajednice te sada vrše redovite naknadne kontrole”.

„Također, treba financirati kastracije skrbničkih pasa i mačaka te educirati građane, koji ne kastriraju i koji napuštaju životinje, o njihovim zakonskim obavezama. No, prije svega, važno je da Grad vlastitim primjerom pokaže što znači pravilna skrb o životinjama.” - navode.
Iz Prijatelja životinja zaključuju da Grad Dubrovnik treba zaposliti ljude i angažirati veterinare, koji će pružiti skrb psima na Žarkovici te angažirati agenciju koja će oglasiti i promovirati pse za udomljavanje. Zakon o zaštiti životinja i Pravilnik o skloništima jednako trebaju vrijediti za sve građane, udruge, gradove, općine i županije.

„Trenutačno se psima na Žarkovici najviše može pomoći udomljavanjem. Stoga se pozivaju svi da podijele vijest da više od 250 pasa u azilu na Žarkovici treba dom. Ispraznimo azil na Žarkovici zajedno.” - poručuju udruge za zaštitu životinja.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019