Nedjelja, 01 Kolovoz 2021 22:26

Umro je Miše Martinović

Umro je Miše Martinović Foto: Damil Kalgojera/DLJI

Glumac Miše Martinović premimuo je danas u Dubrovniku u 95. godini života. Miše Martinović koji se van Dubrovnika proslavio ulogom Brica u Smojinom Malom mistu jedan je od onih koji je obilježio dubrovačko glumište 20. stoljeća i Dubrovačke ljetne igre.

„Članom ansambla Kazališta Marina Držića postaje 1950. godine, a prvu ulogu na Dubrovačkim ljetnim igrama ostvaruje 1951. Bila je to uloga Mara u Držićevu Dundu Maroju, nakon čega su se nizala njegova antologijska ostvarenja Držićevih likova na Igrama: Bokčilo i Dundo Maroje u Dundu Maroju), Pasimaha i Dundo Niko u Skupu, Dživo i Stanac u Noveli od Stanca te Kupido i Grižula u istimenoj komediji. Njegove kreacije Vojnovićevih likova jednako su antologijske: Vuko, Lujo Lasić gospar Lukša kao i gospar Niko u Dubrovačkoj trilogiji te Niko Martinović u Ekvinociju.

Svojom interpretacijom spomenutih likova iz dubrovačke dramske književnosti, Miše Martinović nesumnjivo je stvorio teško dodirljive kanone. Legendarna su i njegova ostavarenja Areteja u Krležinu Areteju, Frana kafetijera u Goldonijevoj Kafetariji, Kreonta u Euripidovim Feničankama, Tezeja u Sofoklovom Edipu na Kolonu, da spomenemo samo neke od gotovo šezdeset različitih likova koje je utjelovio u svojih šest desetljeća na Dubrovačkim ljetnim igrama. Njegov Knez koji u grimiznom plaštu s tarace Sponze izgovara «Neka uđu» čime se svečano otvara festival svako ljeto, postao je mjerom te počasne uloge. Godine 1990. dodjeljena mu je Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo, a 2009. Grand Prix Orlando za osobit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Igara.” - zapisali su iz Dubrovačkih ljetnih igara navodeći kako je Miše Martinović „veliki interpret dubrovačkog repertoara obilježio čitavu epohu dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara”.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020