laus banner 2021 2

Utorak, 26 Siječanj 2021 12:23

Unapređuju se gradske službe za slučaj prirodnih katastrofa

Piše:

Nakon razornog potresa koji je nedavno pogodio Petrinju i okolno područje vijećnik SDP-a Jadran Barač pitao je gradonačelnika Mata Frankovića je li Grad Dubrovnik spreman za potres. Prema odgovoru gradonačelnika, gradske službe za tu nepredvidivu i često razornu prirodnu nepogodu unapređuju se.

- Potres je nešto što je na području Dubrovnika, odnosno područja bivše općine očekivano, nije iznimka nego pravilo. Trusno smo područje i sva se novija gradnja prilagođava toj činjenici. Posljednji je jači potres bio 1996. u Stonu, a prije njega je bio potres 1979. u Kotoru nakon kojeg je oformljen Zavod za obnovu Dubrovnika i započela sanacija povijesne jezgre. Posljednjih godina vrši se aseizmička sanacija Grada pa se i danas može vidjeti kako se radi taj projekt. Ne prestaje se s tim aktivnostima i u njih se ulaže. - kazao je gradonačelnik, naglasivši kako je u njegovu mandatu ustrojena Civilna zaštita.

- Vrlo je bitno naglasiti da je organizacija žurnih službi i Civilne zaštite nešto što smo mi uredili jer prije nije postojalo. Oformili smo i opremili Civilnu zaštitu mjesec dana prije početka korone, a taj sustav do tada uopće nije postojao. Naši vatrogasci s HGSS-om i Crvenim križem bili su na potresom pogođenom petrinjskom području i vrlo su aktivno sudjelovali na petrinjskom području i vratili se s brojnim stečenim iskustvima i napravili zapisnik što bi mi trebali unaprijediti. - rekao je Franković.

- Imamo opretivni plan koji smatramo da ga treba doraditi. Održali smo sastanke s ravnateljicama škola i vrtića o evakuaciji i na tome operativno radimo sa Centrom 112 čiji pripadnici po školama i vrtićima provode programe, s inženjerima provjeravamo konstrukcije svih objekata javnih škola i vrtića da utvrdimo je li na bilo kojem od njih postoji ugroza koju prethodno možemo spriječiti.
Vodimo računa o tim ustanovama. Provodili su se već izvidi na nekim javnim zgradama poput OB Dubrovnik koja je ocijenjena kao najotpornija zgrada na području Grada. - kazao je Franković.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020