Petak, 22 Travanj 2022 12:53

Uređuje se „Ćirova staza” u Konavlima sa šest vidikovaca

Uređuje se „Ćirova staza” u Konavlima sa šest vidikovaca Foto: Općina Konavle

Općina Konavle je započela s radovima na uređenju i opremanju Ćirove staze, u sklopu projekta „Ćiro II” koji se financira u okviru INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Predviđeni radovi uključuju čišćenje i košenja staze, zatim nadopunjavanja zaštitnih ograda na opasnijim lokacijama, izgradnju manjeg biciklističkog mosta iznad oštećenog nasipa te nasipavanja tamponom manje granulacije dionica koje su sada najmanje pogodne za bicikliranje.

Osim radova, na Ćirovoj stazi kroz Konavle u okviru ovog projekta bit će uređeni piknik park i tematsko dječje igralište (Vojski do) te vanjsko vježbalište (Mihanići).

Staza će u cijelosti biti nadopunjena postavljanjem 50 smjerokaza, 15 informativnih tabli, uređenjem šest vidikovaca i jedne lokacije za fotografiranje te postavljanjem klupa i seta stolova s klupama. Staze će imati i dio opreme u skladu s trendovima zelene tranzicije, konkretno bit će postavljeno šest pametnih klupa i dvije punionice za električna bicikla, koja će također biti nabavljena u sklopu projekta.

Također, u okviru projekta bit će nabavljen ATV s malčerom za održavanje tj. košenje staze, kao i druga potrebna oprema i alat. Za prostor BK Konavle na Zvekovici bit će nabavljena uredska oprema u svrhu informativnog „bike deska“, a ispred će biti postavljen vanjski multimedijalni info panel s cjelovitim informacijama o stazi i turističkoj ponudu u njezinoj blizini.
Planirana je izrada aplikacije za mobilne uređaje, u kojoj će biti sadržane sve informacije o sadržajima duž staze.

Glavni cilj projekta je jačanje i povećanje raznolikosti turističke ponude Dubrovačko - neretvanske županije, Hercegovine i Bokokotorskog zaljeva kroz razvoj zajedničke tematske turističke destinacije: Stara uskotračna željeznica Ćiro. Glavni partner projekta je Općina Ravno, a uz Općinu Konavle projektni partner je i Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog. Ukupna vrijednost projekta u sve tri države zbirno je 1,77 milijuna eura, od čega je 85 posto sufinanicirano sredstvima Europske unije.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019