Petak, 28 Lipanj 2024 19:41

URUČENI PRVI UGOVORI 30 X 30; GRADI SE PARKING U MOKOŠICI, A CRIJEVIĆ - PUCIĆ OBNAVLJA; POTPORE TRADICIJSKIM OBRTNICIMA

Gradonačelnik Mato Franković uručio je prve ugovore o dodjeli nepovratnih financijskih sredstava za rješavanje stambenog pitanja. U Mokošici će se graditi parkiralište sa 69 parkirnih mjesta. Na Pilama red održavaju zaštitari. Obrtnicima su uručeni godišnji ugovori.

URUČENI PRVI UGOVORI ZA MJERU 30 x 30

Gradonačelnik Mato Franković uručio je prva dva ugovora o dodjeli nepovratnih financijskih sredstava za rješavanje stambenog pitanja. Mjera 30 x 30 najnovija je mjera Grada Dubrovnika kao pomoć mladim dubrovačkim obiteljima dodjelom nepovratnih financijskih sredstva u iznosu od 30 tisuća eura, a radi kupnje prve nekretnine - kuće ili stana, odnosno izgradnje ili nadogradnje objekta.

U Proračunu Grada za 2024. za ovu je svrhu osigurano 900 tisuća eura, odnosno po 30 tisuća eura za 30 obitelji, kroz dvije mjere: Mjera 1 - za kupnju stambenog objekta i Mjera 2 - za gradnju, dogradnju ili nadogradnju stambenog objekta.

tjedni30x30280624 min

Ugovori su potpisani s prve dvije korisnice Mihaelom Suša i Jelkom Musladin, a javni poziv otvoren je i dalje do iskorištenja osiguranih sredstava ili do kraja kalendarske 2024. godine, ovisno koja od navedenih okolnost prije nastupi. Svi uvjeti i potrebna dokumentacija navedeni su u tekstu javnog poziva.

Kao odgovor na problematiku stanovanja koja u najvećoj mjeri pogađa mlade, Grad Dubrovnik je prva jedinica lokalne samouprave koja je osmislila vlastiti model sustavne politike rješavanja stambenog pitanja nazvan "Dubrovačka stanogradnja".
Tako je 39 mladih dubrovačkih obitelji putem modela dodijele stana u dugoročni najam pronašlo svoj dom u Mokošici, a nedavno objavljenim javnim pozivom za davanje u najam 6 stanova na području povijesne jezgre dvije mlade obitelji s više djece već su uselile stanove u Gradu.

Grad Dubrovnik, inače, kontinuirano ulaže u povećanje stambenog fonda u svom vlasništvu te razvija nove mjere kako bi osigurao priuštivo, ugodno i kvalitetno stanovanje za svoje građane.

JAVNA NABAVA ZA IZGRADNJU NOVOG PARKIRALIŠTA U MOKOŠICI

Grad Dubrovnik pokrenuo je postupak javne nabave za izvođenje radova na novom parkiralištu u Mokošici. Predviđena je izgradnja većeg parkirališta kapaciteta 63 parkirna mjesta poviše zgrada HRVI/Dubrovačke stanogradnje te manjeg parkirališta uz sjeverni rub ulice s dodatnih 6 parkirališnih mjesta. Postupak javne nabave otvoren je do 9. srpnja.

Lokacija zahvata je zemljano/šljunčana površina obrasla zelenilom smještena sa zapadne strane Ulice Između dolaca koja je djelomično u upotrebi kao parkiralište.

tjedni280624 mokosica min

Parkiralište će sa svih strana biti omeđeno armirano-betonskim zidovima visine do 2.50 metra. Naime, zbog same konfiguracije postojećeg terena kao i zbog sto veće iskoristivosti planirane lokacije uz rubove parkirališta izvodi se armirano betonski zid s čeličnom ogradom. Uz prilazni dio planiran je pješački nogostup minimalne širine 1.60 metara, odvojen od parkirališne površine betonskim rubnjakom. Također, po rubovima parkirališta sklopu hortikulturnog uređenja predviđa se ozelenjivanje postojećih zemljanih i šljunčanih površina. Izgradit će se i priključak na javno-prometnu površinu u Ulici Između dolaca koji je projektiran kao klasično „T“ križanje.

Izgradnja parkirališta u Ulici Između dolaca nastavak je ulaganja Grada Dubrovnika u rješavanje prometa u mirovanju na području Nove Mokošice gdje je u mandatu ove uprave, podsjetimo, ukupno izgrađeno preko 200 novih parkirališnih mjesta.

NA PILAMA O REDU I SIGURNOSTI BRINU ZAŠTITARI

Nakon provedenog postupka javne nabave za zaštitarske usluge na platou Pile, zaštitari tvrtke Securitas krenuli su s radom.

Zaštitarska služba brinut će se za red i sigurnost korisnika platoa s rezerviranim terminom, građana te prometnih i komunalnih redara. Pred početak rada na Pilama su se jutros susreli s djelatnicima Odsjeka za komunalno redarstvo Grada Dubrovnika.

tjedni280624zastitari min

Podsjetimo, kako bi se spriječilo svako protupravno zaustavljanje i zadržavanje na platou Pila, Grad Dubrovnik prethodno je postavio sustav kontrole prolaza podiznim pneumatskim stupićima i rampama.

POTPISAN UGOVOR ZA RADOVE ENERGETSKE OBNOVE LJETNIKOVCA CRIJEVIĆ PUCIĆ

Ljetnikovac Crijević Pucić, vlasnika i korisnika Dubrovačkog simfonijskog orkestra, kreće u energetsku obnovu. Ugovor o izvođenju radova potpisali ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Slobodan Begić i direktor tvrtke Građevinar Quelin Nikola Bakija te direktor tvrtke Posta Toni Bašica. Potpisivanju su nazočile i zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić te pročelnica Upravnog odjela za europske fondove Martina Skopljaković.

U svom obraćanju prisutnima, zamjenica Tepšić naglasila je zadovoljstvo predstojećim radovima obnove iznimno vrijednog baštinskog objekta na području Grada Dubrovnika koji je prije dvije godine vraćen Dubrovačkom simfonijskom orkestru na korištenje.

- Puno je preduvjeta koje treba zadovoljiti da bi se orkestar mogao vratiti u ovaj prostor i koristiti ga na najbolji mogući način, ali ovim današnjim potpisivanjem ugovora ostvarit će se prva faza rekonstrukcije objekta.- rekla je zamjenica Tepšić te najavila drugu fazu koja će obuhvatiti unutarnje uređenje prostora.

tjedni280624 crijevic min

Projektom je predviđena obnova krovišta zgrade, odnosno zamjena postojećeg pokrova i svih slojeva kroviša te sanacija kamenih oborinskih kanala, toplinska izolacija stropa prema tavanu, kompletno fugiranje svih kamenih pročelja zgrade, zamjena postojeće rasvjete energetski učinkovitijom LED rasvjetom i ugradnja dizalice topline zrak-voda za potrebe grijanja i hlađenja cjelokupnog prostora zgrade.

Vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 592.512,61 eura, od čega je većina bespovratnih sredstava, 479.492,42 eura, osigurana iz Mehanizma za oporavak i otpornost. Preostali iznos od 113.020,19 eura osigurava Grad Dubrovnik iz ovogodišnjeg proračuna. Rok završetka projekta je 23. ožujka 2025.

Podsjetimo, gradonačelniku Matu Frankoviću prošle je godine Odluku o financiranju ovog projekta uručila ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“. Riječ je o najvišem iznosu prihvatljivih troškova uz stopu sufinanciranja od 100 posto.

Provedenom energetskom obnovom doći će do znatnog poboljšanja energetske učinkovitosti zgrade, a koje će se očitovati u smanjenju godišnje potrebne toplinske energije za grijanje za 20,96 posto, godišnje primarne energije za 68,24 posto, te smanjenje emisija CO2 za 68,24 posto.

URUČENI GODIŠNJI UGOVORI ZA 42 TRADICIJSKA OBRTA

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uručio je ugovore o potporama obrtnicima koji obavljaju tradicijske djelatnosti na gradskom području.

Nakon provedenog javnog poziva u 2024. dodijeljene su ukupno 42 potpore. Mjesečne potpore u iznosu od 265,45 eura isplaćuju se od 1. siječnja do 31. prosinca za što će se iz Proračuna Grada izdvojiti ukupno 133.781,76 eura.

Gradonačelnik Mato Franković zahvalio je tradicijskim obrtnicima na kontinuiranom radu. Naglasio je da je upravo iznimna kvaliteta i jedinstvenost njihovih autohtonih proizvoda i usluga važna za duh grada i za ukupnu turističku ponudu.

- Drago mi je što kroz ovaj program podupiremo ono što je ključno za grad, a to su tradicijski dubrovački obrti. Hvala na svemu što radite jer vi činite ovaj grad i hvala na načinu na koji radite i doprinosite slici grada i kvaliteti proizvoda, svaki na svom području djelovanja. Ovo je najbolji način na koji se mi vama možemo odužiti zbog vaše predanosti podupiranju kvalitete.- rekao je gradonačelnik.

tjedniu280624obrtnici min

Potpore u 2024. dodijeljene su za 11 obrta za izradu izvornih suvenira, rukotvorina i autohtonih proizvoda, četiri obrta za obradu kamena, četiri restauratorska obrta, za po četiri zlatara odnosno krojača za muškarce te za tri obrta za izradu narodnih nošnji i lutaka u narodnoj nošnji.

Mjesečne potpore će primati i po dva obrta za proizvodnju predmeta od stakla i keramike, odnosno za izradu unikatnog nakita te za izradu klobuka, veziva i pletiva, dva muška frizera kao i po jedan postolar, barkariol-taksi prijevoz na vodi, elektroinstalater i obrt za izradu maski i kostima za karnevo.

Program subvencioniranja tradicijskih obrta provodi se već 25 godina, a od 2018. godine mjesečne potpore isplaćuju se tijekom cijele godine, a ne samo tijekom šest mjeseci kako je bila dotadašnja praksa.

Grad Dubrovnik