Srijeda, 01 Prosinac 2021 14:47

Usvojen proračun Grada Dubrovnika za 2022. godinu

Piše:

Većina u Gradskom vijeću usvojila je Proračun Grada Dubrovnika za 2022. od 563 milijuna kuna. Gradonačelnik Franković je kazao kako su proračunske stavke konzervativno planirane. Istaknuo je kako će već u lipnju, ukoliko sezona bude dobra, rebalansom Proračun povećati, odnosno iznosom će se približiti 2019. U blagajnu će se sliti dodatnih 100 milijuna kuna europskog novca kad se potpiše ITU ugovor.

Amandmane vijećnika Franković je odbio uz obrazloženje kako to ne znači da ih neće usvojiti na rebalansima. Oporba mu je tijekom četverosatne rasprave zamjerila što nije sudjelovala u kreiranju Proračuna.

- U ove dvije godine izgubili smo 500, 600 milijuna kuna, a puno smo toga s izgubljenim novcem mogli napraviti. Pandemija nas je doslovce zamrznula. Još uvijek se radi o vrlo vrlo konzervativnom proračuna, ali vjerujem da će se u lipnju stvari pomaknuti na bolje. - rekao je Franković.

Nezavisni vijećnik Andro Vlahušić kazao je kako proračun od 563 milijuna kuna nije puno. Istaknuo je kako u proračunu nema povećanja plaća, nema niti jednog novog stana i nema azila za životinje.

- Isus Krist je bio zadnji koje s dvije ribice nahranio cijeli svijet, a s 12 milijuna kuna se ne mogu napraviti veliki projekti. Što se tiče projekata, sigurna su sredstva za Lapadsku obalu. Rekli ste da ste dali pomoć zakupcima 57 milijuna kuna, to nije točno, Grad nije ništa dao nego nismo uzeli ono što su oni zaradili. - rekao je Vlahušić, istaknuvši kako Raguž može biti zadovoljan proračunom, odnosno sredstvima osiguranima za sport.

- U postotnom dijelu daleko najviše iz proračuna ide u sport pa koliko god sportaši kukali da im je to malo, jer njima ne daju sponzori sredstva. Izdvajanja za kulturu su mala, a sport će dobiti 14 milijuna kuna. - kazao je Vlahušić.

Dok Vlahušić traži izjednačavanje cijene DuCarda s cijenom karata za zidine, gradonačelnik Franković istaknuo je kako bi mogli osnovati jedan radni tim u kojem bi i Vlahušića bilo mjesta.
- Vi imate puno ideja pa bi mogli biti u tom timu. Potrebno je razraditi i iskomunicirati benefite DuCarda. U pravu ste sa svim što ste rekli. Moramo sjesti i dogovoriti se s DPDS -om da se i na njihovim prodajnim mjestima prodaje DuCarda. Mislim da ste u pravu, ali ne možemo raditi korekciju proračuna na više, ostanimo konzervativni.- rekao je Franković.

Vijećnik Ivan Cetinić (KLGB Ivice Roka) naglasio je kako se u DPDS -u ne slažu s prijedlogom da se DuCard prodaje na njihovim prodajnim mjestima.

Đuro Capor kazao je kako Srđ je Grad neće podržati proračun te pojasnio kako su netransparentna, odnosno opasna sredstva koja se osiguravaju za Respect the City dok je Plan upravljanja ostao samo privjesak.
- Sporno je što se u proračunu nalazi groblje Dubac ili kako ga se zove groblje dubrovačkog proračuna te i dalje nastavlja grickati javna sredstva. Koliko smo dosad utukli novaca u taj projekt i koliko ćemo ga još potrošiti? - pitao je Capor.

Gradonačelnik Franković zaključno je kazao kako Grad ima nadstandard kakav nema niti jedan grad u Hrvatskoj, tog smo se nadstandarda u pandemiji, dodao je, mogli odreći.
- Zapamtite, najveći dio proračuna definiran je prethodnim godinama i donosenim odlukama kad je novca bilo više nego danas. Rezat nećemo jer želimo da građani imaju nadstandard, da osjećaju benefite žičare, zidina i Pila. - rekao je Franković.