Petak, 15 Prosinac 2023 20:54

USVOJEN ZADNJI REBALANS PRORAČUNA; GRAD ULAŽE U STANOVE ZA OBITELJI S VIŠE DJECE

Na 28. sjednici Gradskog vijeća usvojen je rebalans Proračuna Grada Dubrovnika kojim je planirano povećanje Proračuna za iznos od 388.624 eura, odnosno s 102.952.463 eura na 103.341.087 eura.
 
U okviru demografske politike Grada, po prvi put nakon dugo godina, istaknuo je uvodno gradonačelnik Mato Franković, predlaže se korištenje prava prvokupa za dva stana u povijesnoj jezgri ukupne vrijednosti gotovo milijun eura.
 
Stanovi, prvi četverosobni, a drugi trosobni, dodijelit će se sukladno Odluci o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika u svrhu rješavanja stambenog pitanja obitelji s više djece na području povijesne jezgre te će se na taj način doprinijeti revitalizaciji života u gradu, a što je cilj jedne od aktivnosti održivog razvoja Plana upravljanja. Uređenjem dodatna tri stana u izvornom vlasništvu u povijesnoj jezgri Grad Dubrovnik će novom mjerom u idućoj godini stambeno zbrinuti pet dubrovačkih obitelji s više djece.
 
Rebalans Proračuna uključuje i sredstva u ukupnom iznosu od 1.3 milijuna eura za kupovinu zemljišta površine 17.234 metara kvadratnih u industrijskoj zoni za realizaciju projekta Park & Ride koji će se, uz projekte zelene infrastrukture (Park Gradac, Park Pile i Park Platana) te druge financirati u okviru 22 milijuna eura vrijednog ITU programa. Grad također planira kupovinu zemljišta u Trstenome površine 1.174 metara kvadratnih, kojim će se riješiti problem smještaja autobusne stanice pokraj platane kao i, na prijedlog mještana, zemljišta površine 753 metara kvadratnih pokraj škole Antuna Masle u Orašcu, značajnog za razvoj mjesta.
 
Obrazlažući Rebalans, gradonačelnik je istaknuo i smanjenje iznosa godišnjeg troška električne energije za javnu rasvjetu nakon realiziranog projekta modernizacije sustava javne rasvjete. Rekao je da je ugradnjom preko 3700 novih rasvjetnih tijela, Grad Dubrovnik dobio nove noćne vizure te postigao smanjenje svjetlosnog onečišćenja, a godišnja rata kredita u iznosu od 127 tisuća eura manja je od ostvarene uštede na električnog energiji koja iznosi 140 tisuća eura na godišnjoj razini.

Ukupno pet stanova u povijesnoj jezgri dodijelit će se obiteljima s više djece

Uz dva stana, o čijem je prvokupu vrijednom gotovo milijun eura odlučilo Gradsko vijeće na 28. sjednici, Grad Dubrovnik će obiteljima s više djece dodijeliti još tri stana u svom vlasništvu čije je uređenje u tijeku, a sve sukladno Odluci o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika u svrhu rješavanja stambenog pitanja obitelji s više djece na području povijesne jezgre kao jednoj od mjera demografske politike ove gradske uprave.
tjedni151223 1 min
Uređenjem ukupno pet gradskih stanova u povijesnoj jezgri Grad Dubrovnik će u idućoj godini stambeno zbrinuti pet dubrovačkih obitelji s više djece te će se na taj način doprinijeti revitalizaciji života u gradu, a što je cilj jedne od aktivnosti održivog razvoja Plana upravljanja.
 
Naime, prema planu upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a očuvanje „živog grada“ i jačanje lokalne zajednice primarni su uvjeti koje treba ispunit kako bi se sačuvao kulturni i društveni identitet grada. Grad Dubrovnik je u tu svrhu pokrenuo obnovu vlastitog stambenog fonda unutar zidina, a kako bi se doprinijelo demografskoj revitalizaciji povijesne jezgre potrebno je povećati broj stambenih jedinca koje su u vlasništvu Grada.

Obnavlja se pločnik na Poljani Paska Miličevića

U tijeku su radovi na sanaciji dijela pločnika na Poljani Paska Miličevića u povijesnoj jezgri. Radovi se izvode uz stalni arheološki nadzor, a obuhvaćaju demontažu kamenog pločnika, iskop nasipa ispod kamenih ploča, postavljanje geotekstila u slučaju pronalaska arheoloških elemenata, ugradnju podložnih slojeva te ponovno polaganje kamenog pločnika. Zbog oštećenja će dio postojećih kamenih ploča biti potrebno zamijeniti novima.
tjedni151223 2 min
S obzirom da na prostoru obuhvata izvođenja radova prolazi trasa vodovodne instalacije, Vodovod d.o.o. obavit će njezinu izmjenu. Tijekom izvođenja radova planira se provesti ispitivanje modula stišljivosti, odnosno smanjenja obujma mase tla, kako bi se osigurala nosivost pločnika zbog okretanja kamiona na prostoru poljane.
 
Sredstva za radove vrijedne 174.975,00 eura bez PDV-a osigurana su kroz Program obnove spomeničke cjeline Dubrovnika za 2023. Zavoda za obnovu Dubrovnika. Radove izvodi tvrtka Građevinar-Quelin d.d., a rok za dovršetak je četiri mjeseca.

Sadržaj Grada Dubrovnika