Subota, 14 Svibanj 2022 00:49

Utvrđeno koja djeca će imati prednost pri upisu u vrtić

Utvrđeno koja djeca će imati prednost pri upisu u vrtić Foto: dpp/arhiva

Većinom glasova Sabor je jučer prihvatio izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Cilj izmjena je omogućiti svakom djetetu pravo na upis u dječji vrtić i povećati obuhvat djece u predškolskom odgoju kao i poboljšanje kvalitete odgojno - obrazovnog rada.

Izmjenama su utvrđeni kriteriji za ostvarivanje prednosti pri upisu u dječji vrtić kojima je osnivač lokalna jedinica samouprave ili država.

Prednost pri upisu imat će djeca koja do 1. travnja tekuće godine navrše četiri godine života, a nakon toga djeca roditelja invalida Domovinskog rata, djeca iz obitelji s troje ili više djece, djeca oba zaposlena roditelja, djeca s teškoćama u razvoju, djeca samohranih roditelja. Potom djeca jednoroditeljskih obitelji, djeca osoba s invaliditetom, djeca u udomiteljskim obiteljima, djeca roditelja koji primaju doplatak za djecu ili djeca roditelja primatelja zajamčene minimalne naknade.

Novi zakon također omogućava zapošljavanje učitelja na mjesta odgojitelja u dječjim vrtićima te zbog lakšeg postupka osigurava mogućnost elektroničkog upisa djece u dječji vrtić.

dm

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019