Petak, 29 Prosinac 2023 17:48

UZ KRAJ GODINE DODIJELJENE STIPENDIJE I POTPORE

Gradonačelnik uručio učeničke i studentske stipendije: Rast udjela deficitarnih zanimanja

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uručio je stipendije učenicima i studentima koji su pravo na stipendije ostvarili u školskoj/akademskoj godini 2023/2024., njih ukupno 62 u pet kategorija s najvećim udjelom stipendija za deficitarna obrtnička i medicinska zanimanja.
 
Naime, od 26 učenika njih 15 školuje se u deficitarnim zanimanjima. Najveći broj studentskih stipendija otpada na područja društvenih i humanističkih znanosti (11) te područja prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti, biomedicine i zdravstva  (10), a šest je studenata u deficitarnim zanimanjima, od toga četiri za doktore medicine. Nadarenim učenicima i studentima dodjeljuju se 23 stipendije, 9 stipendija učenicima i studentima iz obitelji slabijeg imovnog stanja, 8 stipendija stradalnicima ili djeci stradalnika Domovinskog rata te jedna stipendija osobi s invaliditetom.
 
Gradonačelnik Mato Franković čestitao je ovogodišnjim stipendistima Grada Dubrovnika i poželio im je uspješan nastavak obrazovanja. Istaknuo je kako gradska uprava uvijek nastoji povećavati sredstva za stipendije kao i iznose pojedinačnih stipendija.  

stipendijetjedni291223 min
 
Naime, upravo se od akademske godine 2023/2024. iznosi za stipendije od povećavaju se za 10 posto i iznose 220 eura za studente koji studiraju izvan Dubrovnika, 120 eura za studente koji studiraju u Dubrovniku, 145 eura za učenike koji se školuju izvan Dubrovnika i 75 eura za učenike koji se školuju u Dubrovniku. Do povećanja mjesečnog iznosa stipendija došlo je u školskoj/akademskoj godini 2019./2020. pa je ovo drugo povećanje iznosa stipendija koje osigurava Grad Dubrovnik.
 
Ukupna godišnja proračunska izdvajanja za stipendije i kredite za školovanje u 2024. (planirano je 374.000 eura ili 2.81 milijuna kuna) veća su za 20 posto od izdvajanja planiranih izvornim proračunom za 2023., a povećan je i broj stipendija za deficitarna zanimanja.
 
I ove godine poseban je naglasak na zanimanjima u zdravstvu poput doktora medicine te medicinskih sestara i tehničara, a kao rezultat tih napora gradske uprave, na ovogodišnji natječaj za stipendije najbolji odaziv zabilježen je za stipendije u obrtničkim i medicinskim zanimanjima.
 
Grad Dubrovnik posebno želi potaknuti učenike i studente na obrazovanje u deficitarnim zanimanjima, koja su pomno utvrđena sukladno potrebama ustanova od posebnog interesa za Grad u području zapošljavanja poput Opće bolnice Dubrovnik, Doma zdravlja, Centra za socijalnu skrb te područnih službi Zavoda za zapošljavanje i Gospodarske komore.

Dodijeljeni ugovori za sufinanciranje projektne dokumentacije za ugradnju fotonaponskih sunčevih modula, u 2024. potpore i za opremu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković U Velikoj vijećnici uručio je ugovore za sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije za instalaciju fotonaponskih sunčevih modula na obiteljskim kućama. Tom prilikom iskazao je zadovoljstvo činjenicom što po prvi puta uručuje ugovore koji donose posve drugačiju dimenziju ulaganja u poboljšanje kvalitete života stanovnika Dubrovnika.
 
- Osim što kroz različite aktivnosti i projekte potičemo lokalno stanovništvo na veći angažman po pitanju održivosti i energetske neovisnosti, instalacija i ugradnja fotonaponskih sunčevih modula na kućama u našem gradu, dovodi i zasigurno će dovesti do iskorištavanja svekolikih potencijala s naglaskom na prirodne resurse. Ovakva održiva rješenja, ključna su za budućnost, uštedu energije ali i financijskih sredstava te što je najvažnije,  veću energetsku samodostatnost kućanstava. Ovo je tek početak u pogledu mjera poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, koje će se nadamo  nastaviti i potaknuti zainteresiranost naših građana. - kazao je u ovoj prilici gradonačelnik Franković.
 
Na objavljeni Javni poziv Grada koji je bio otvoren od 10. lipnja 2023. pa do 8. listopada 2023. godine, odazvalo se dvadeset prijavitelja, od kojih je dvanaest prijava u potpunosti ispunilo sve propisane kriterije te će im biti uplaćena bespovratna sredstva u iznosu od 6.867 EUR-a.

solartjedni291223 min
 
Mjera poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama provest će se u dva dijela - sufinanciranjem troškova izrade projektne dokumentacije i kroz sufinanciranje troškova nabave, instaliranja i ugradnje opreme fotonaponskih sunčevih (FN) modula do 10 kW  u 2024. godini, a sve u svrhu povećanja obnovljivih izvora energije u postojećoj potrošnji električne energije u kućanstvima, poboljšanja energetske učinkovitosti na području Grada Dubrovnika, te smanjenja emisije stakleničkog plina CO2. Sukladno iskazanom interesu građana, u projekciji za 2024. godinu za provođenje mjere nabave i ugradnje fotonaponskih sunčevih modula planiran je iznos od 364.988 eura.
 
Podsjetimo, Grad Dubrovnik donio je ove godine i Pravilnik za provedbu ovih mjera, a nastavno na Zaključak Gradskog vijeća koncem prošle godine o usvajanju Akcijskog plana energetske učinkovitosti Grada Dubrovnika za razdoblje 2022. - 2024., kojim je utvrđena trogodišnja provedbena politika za poboljšanje energetske učinkovitosti na području Grada Dubrovnika.
 
Početkom 2024. godine Grad planira objaviti novi Javni poziv kojim će uputiti poziv za sve zainteresirane građane da se prijave na mjeru poticanja sufinanciranja bespovratnim sredstvima za nabavu i ugradnju fotonaponskih sunčevih modula na obiteljskim kućama.

U 2023. za 40 poduzetnica osigurano 48 tisuća eura

Grad Dubrovnik će u ovoj godini ženama poduzetnicama dodijeliti 40 potpora u iznosom do 1325 eura i intenzitetom potpore do 100% prihvatljivih troškova do razine maksimalnog iznosa. Za ovu namjenu u Proračunu za 2023. godinu osigurano je 48.354,04 eura što je gotovo dvostruko više nego godinu prije.
 
Gradonačelnik Mato Franković korisnicama potpore uručio je 16 ugovora, dok će se ostalim poduzetnicama ugovori dostaviti putem Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more, koji operativno provodi program. 

poduzetnice291223 min
 
Uputivši čestitku svim poduzetnicama koje su ostvarile pravo na potpore gradonačelnik je zahvalio na njihovom doprinosu zajednici te je izrazio uvjerenje da će se program u budućnosti nastaviti razvijati kako bi Grad Dubrovnik mogao još snažnije poticati razvoj ženskog poduzetništva.
 
Pravo na potpore korisnice su ostvarile na temelju provedenog javnog poziva u sklopu projekta „Razvoj ženskog poduzetništva u gradu Dubrovniku“. Program obuhvaća subjekte malog gospodarstva, trgovačka društva, obrte i OPG-ove u vlasništvu žena, državljanki Republike Hrvatske u privatnom vlasništvu (50% i više), a koji udovoljavaju uvjetima Javnog poziva.
 
Poslovne aktivnosti za koje se navedenim programom odobravaju sredstva podijeljene su u dvije kategorije. Prva obuhvaća inicijalne troškove opremanja poslovnog prostora, izrade poslovnog plana i konzultantske usluge, izradu web stranice te sufinanciranje troškova čuvanja djece poduzetnicama početnicama, dok su drugom kategorijom obuhvaćene inovacije uvedene u poslovne postupke. Moguće ja tako dobiti potporu za kupnju novih strojeva ili opreme kojima će se unaprijediti poslovanje, razvoj novog proizvoda ili usluge, za nastupe na specijaliziranim sajmovima, edukacije i slično.
 
Podsjetimo, projekt „Razvoj ženskog poduzetništva u gradu Dubrovniku“ temelji se na suradnji Grada Dubrovnika, Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Dubrovnik i Hrvatske udruge poslovnih žena „Krug“ - ogranak Dubrovnik.
 
Program dodjele potpora ženama poduzetnicama Grad Dubrovnik uveo je 2018. godine, a sredstva za njegovu provedbu dvostruko su povećana 2019. godine, kada je u proračunu osigurano 200 umjesto 100 tisuća kuna. Nakon što je privremeno obustavljen uslijed korona krize, u 2022. u Proračunu je izdvojeno 200 tisuća kuna, a ove godine je taj iznos povećan na gotovo 50 tisuća eura.

Predstavnici Grada u tradicionalnom obilasku domova za starije, Doma Maslina, Svećeničkog doma i Josipovca

Povodom božićnih blagdana i ususret Novoj 2024. godini, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić obišli su Dom za starije i nemoćne Domus Christi u povijesnoj jezgri, Dom za starije osobe na Pilama, Thermoterapiju u Mokošici, Svećenički dom, Centar za rehabilitaciju Josipovac i Dom za djecu Maslina.

obilazaktjedni291223 min
 
Uz božićne melodije i veselu atmosferu, zamjenica gradonačelnika Tepšić uputila je čestitke korisnicima domova i stručnom osoblju, koji vjerno i predano skrbe o našim najmlađim sugrađanima, sugrađanima treće životne dobi, te najosjetljivijim članovima društva.
 
Predstavnici Grada Dubrovnika poželjeli su im obilje zdravlja, mira i radosti, njima i njihovim obiteljima. Zahvale su na kraju uputili vrijednom osoblju i djelatnicima na nesebičnom djelovanju za dobrobit najpotrebitijih. 

Sadržaj Grada Dubrovnika