Petak, 21 Lipanj 2024 19:47

UZ MALE PROMJENE DO VEĆEG ULOVA U VERTICAL JIGGING RIBOLOVU

Piše:

U samo tridesetak godina, „vertical jigging“ je postao jedan od najomiljenijih načina udičarenja na europskim morima. Zbog njegove učinkovitosti, skoro svo to vrijeme bez ikakvih promjena su ga prakticirali na isti način i s istim priborima kao i Japanci od kojih se lov okomitim skosavanjem varalica proširio svijetom. No, posljednjih godina, u morima oko starog kontinenta, osobito mediteranskim, tehnika lova i pribor se sve više prilagođavaju lokalnim uvjetima, što je za posljedicu ima još bolje ulove.

Najočitije promjene doživjela su varalice. Najprije su prije desetak godina Europljani shvatili da udice varalica porijeklom iz Azije nisu dovoljno robusne te da su privezi „assist“ udica preslabi za lov zubaca, pagra, komarče i ostalih riba snažnih čeljusti i tijela. Zato na dalekoistočnim varalicama, pogotovo onima koje dodatno mače glavonošcima ili kojim drugim prirodnim mamcem, zamjenjuju udice kvalitetnijim, snažnijim i elastičniji, oznake jačine 3X, a najlonske priveze udica pletenicama, „PE“ ili od “kevlara“.

Posljednjih dvije, tri godine, europski, a potom i azijski proizvođači modificiraju i konstrukciju „vertical jigging“ varalica, posebno onih tipa „kabura“ i „yabai“, koje, svaka na svoj način, oblikom i kretnjama oponašaju glavonošce. Umjesto s dvije ušice za spajanje s ostatkom pribora, metalne glave tih varalica se proizvode s provrtom kroz koji prolazi struna pribora da bi bila spojena na mekani dio varalice ili priveze „assist“ udica.

To konstruktivno rješenje poboljšalo je akciju i učinkovitost varalice, ali i uzrokovale neke nove probleme, koje su Europljani riješili postavljanjem dodatnog kliznog utega na strunu između tvrdog i mekanog dijela varalice. Pokazalo se da je za savršeno djelovanje tog rješenja idealno dodatno klizno olovo 10 puta lakše od glave varalice. Osobito je dobro ako je stražnji dio glave malo udubljen da u njega može ući skoro pola dodatnog utega.

Varalica ove konstrukcije ribolovcima znatno olakšava ribolov. Prvo, znatno smanjuje kačenje „assist“ udica za priveze i ostale strune tijekom spuštanja varalice i borbe s ulovom, a što se dosta često događa kod varalica s provrtom a bez dodatnog utega. Dodatni uteg omogućava da se tijekom odbacivanja ili spuštanja varalice njen mekani dio odmakne od metalne glave te osnovne strune! Dodatni uteg uz mekani dio varalice na isti način sprečava i petljanje zbog djelovanja kurenta.

Druga velika prednost postavljanja dodatnog utega između tvrdog i mekanog dijela varalice je što kompletna varalica ima puno prirodnije plivanje pa je grabljivicama privlačnija.

Zahvaljujući dodatnoj kliznoj olovnici, mekani dio lakše i brže se odvaja te približava tvrdom dijelu varalice što olakšava animaciju cjeline. To odvajanje i približavanje dijelova varalice dodatno provocira grabljivice. Provokacija se pojačava ako je dodatni uteg uočljivo obojen, primjerice fosforoscentno bijelo, žutozeleno, narančasto te nijanse crvene.

F3294 Kabura s dodatnom glavom min

Uz sve to, lupkanje dodatnog utega o glavu varalice proizvodi zvukove, što varalicu čini zvučnom. Tupi, težak, zvuk proizvodi niskofrekventne vibracije koje ribe osjećaju na velikim udaljenostima i koje ih privlače izdaleka.

Za sada, varalica s prohodnom glavom malo je na našem tržištu, a onih s dodatnim utegom još uvijek nema. No, sva navedena poboljšanja „vertical jigging“ varalice može izvesti svaki iole spretniji udičar- zamijeniti udice i njihove priveze jačima te varalicama s prohodnim glavama pridodati malu kliznu olovnicu. Čak je lako i bušenjem glavu s ušicama pretvoriti u prohodnu.